Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe leer ik mijn kind veilig met honden omgaan
4

Hoe leer ik mijn kind veilig met honden omgaan

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leer ik mijn kind veilig met honden omgaan
Kinderen en honden, meestal een gouden combinatie. Helaas gaat het ook wel eens mis. Vooral kleine kinderen worden nogal eens gebeten doordat ze de waarschuwingen van de trouwe viervoeter totaal niet in de gaten hebben. Hondengedragstherapeute Antoinette Peeters van DogAttitude legt uit hoe je je kind veilig met honden leert omgaan.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Hond

Stappen

  1. Een hond begrijpen

    "Om te kunnen begrijpen waarom honden soms bijten, is een stukje hondenpsychologie onontbeerlijk", zegt hondengedragstherapeute Antoinette Peeters. “Een hond is van nature een roedeldier en in een roedel heerst een duidelijke rangorde. De leider van de groep – de ranghoogste – wordt onvoorwaardelijk gehoorzaamd. Na de ranghoogste volgt nummer twee in rangorde, enzovoorts. Deze hiërarchie zorgt voor rust en stabiliteit in de roedel en is nodig om te kunnen overleven. Een hond beschouwt het gezin waarin hij opgroeit als zijn roedel. En ook in deze mensenroedel heerst in zijn ogen een vaste rangorde. In de meest ideale situatie ziet de hond de volwassenen in het gezin als roedelleider. Geeft één van hen een opdracht, dan zal hij deze opvolgen, mits hij goed is opgevoed natuurlijk. Hoe anders is dit wanneer een kind – zeg tot een jaar of veertien – dit doet. Fysiek en psychisch is een kind niet in staat de baas te spelen over de hond en dat voelt ‘ie prima aan. Vandaar dat in zijn ogen een kind lager in rang is dan hijzelf. Dus als een kind dingen doet die niet bij zijn status passen, bijvoorbeeld wanneer een kind een dominant gebaar maakt of hem dwingt tot een lagere positie, kan de hond besluiten het kind te corrigeren met een beet. Natuurlijk is het niet zo dat iedere hond dit doet. Er zijn heel veel honden die een sterke vriendschap hebben met een kind en op basis van die vriendschap heel veel accepteren. Maar met het oog op veiligheid is het heel verstandig ervan uit te gaan dat de hond het kind niet als ranghogere erkent en dat de hond dus het voor hem natuurlijke recht heeft het kind te corrigeren. Bijtincidenten kunnen overigens ook voorkomen uit angst of schrik. Zeker honden die als jonge pup niet of nauwelijks met kleine kinderen hebben kennisgemaakt, vinden kinderen vaak maar eng."

  2. Leer je kind een aantal omgangsregels

    "Honden hebben dus hun eigen kijk op de wereld en om vervelende situaties te voorkomen is het belangrijk dat je je kind een aantal gedragsregels leert", aldus Antoinette. Leer je kind onder andere dat:

    • een hond naar hem toe moet komen en niet andersom.
    • het een hond eerst aan de handen moet laten ruiken. Loopt de hond niet weg, dan kan je kind de hond aaien.
    • het nooit zonder toestemming een vreemde hond aait, maar altijd eerst toestemming vraagt aan de eigenaar.
    • het de hond niet over de kop aait, maar voor op de borst.
    • een hond geen speelgoed is.
    • het niet aan de hond moet hangen, hem niet stevig omhelst, aan de staart trekt of met de vingers in de neus of ogen prikt.
    • het belangrijk is dat de hond een eigen plek heeft waar hij zich in alle rust moet kunnen terugtrekken en waar hij rustig kan slapen.
    • het nooit bij een hond in de mand moet kruipen.
    • het een hond die aan het eten is of een speeltje heeft met rust moet laten.
    • het een hond niet moet aanstaren, want de hond kan dit ervaren als een bedreiging.
    • het geen trek- of duwspelletjes met de hond moet spelen; deze kunnen uitmonden in een machtsstrijd. Zoek- en apporteerspelletjes zijn geschikter en voor beiden minstens zo leuk.
    • het een hond niet moet uitdagen of commanderen.
    • het niet gaat schreeuwen of rennen als er een hond aankomt. Des te harder je kind schreeuwt of rent, des te interessanter de hond het zal vinden.
  3. Herhaal, herhaal, herhaal

    In hun enthousiasme kunnen kinderen de omgangsregels nog wel eens vergeten; ze aaien een wildvreemde hond over zijn kop of rennen vrolijk met hem mee. Als ouder is het belangrijk dat je alert blijft en je kind aan de omgangsregels blijft herinneren.

Do's

  • Leer je kinderen zo snel mogelijk met honden omgaan.
  • Herinner je kind regelmatig aan de omgangsregels.
  • Wil je kind de hond uitlaten? Geen punt, maar ga wel altijd mee.
  • Is je kind toch gebeten, neem dan direct contact op met je huisarts zodat deze de wond kan verzorgen en eventueel antibioticum kan voorschrijven.

Don'ts

  • Laat kleine kinderen en honden nooit alleen, ook niet even. Je weet nooit wat er kan gebeuren.

Bron

Interview met Antoinette Peeters, hondengedragstherapeute
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!