Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe verschoon ik een luier
4

Hoe verschoon ik een luier

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verschoon ik een luier
Als je voor het eerst vader of moeder bent geworden, zal het verschonen van je baby in het begin behoorlijk onwennig zijn en soms ook leiden tot hilarische momenten. Vraag een willekeurige vader of moeder maar eens naar zijn of haar 'verschoonervaringen'. Het verschonen van de luier gaat bij een jongen anders dan bij een meisje.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

 • Aankleedkussen of handdoek
 • Wegwerpluier of katoenen luier
 • Gebruik je katoenen luiers, dan heb je ook veiligheidsspelden nodig
 • Washandje en warm water of billendoekjes
 • Beschermende zalf

Stappen

 1. Tref voorbereidingen

  Zorg ervoor dat alle benodigdheden, zoals een luier en billendoekjes, binnen handbereik liggen voordat je je baby verschoont en was je handen.

 2. Leg je baby op het aankleedkussen

  Leg je baby op een verzorgingskussen of handdoek. Laat hem nooit alleen tijdens het verschonen; ook niet als er wordt aangebeld of als de telefoon gaat. Moet je echt even weg, neem je baby dan mee of leg hem even terug in zijn bedje.

 3. Een meisje verschonen

  Maak de vieze luier los. Pak beide voetjes in een hand en til de beentjes op boven de buik. Zo voorkom je dat ze vies worden. Heeft ze veel gepoept, verwijder dan met de binnenkant van de luier zoveel mogelijk ontlasting van haar billen. Vouw de vieze luier omlaag, onder haar billen en maak de billetjes en het hele gebied daaromheen goed schoon met een vochtig washandje of billendoekjes. Vergeet de liezen en de huidplooitjes niet. Veeg van voor naar achter (dus van de vagina naar de anus). Zo verklein je de kans op vaginale infecties. Controleer of er niets in de vagina is achtergebleven. Doe de vieze doekjes in de vieze luier en haal deze weg. Dep de billetjes goed droog. Heeft je baby last van luieruitslag, smeer de billetjes dan in met een beschermende zalf.

 4. Een jongetje verschonen

  Maak de vieze luier los en zorg ervoor dat zijn piemeltje naar beneden wijst voor het geval dat hij gaat plassen. Pak beide voetjes in een hand en til de beentjes op boven de buik. Zo voorkom je dat ze vies worden. Heeft hij veel gepoept, verwijder dan met de luier zo veel mogelijk ontlasting van de billen. Maak de billetjes en het hele gebied daaromheen vervolgens goed schoon met een vochtig washandje of billendoekjes. Veeg van achter naar voren (dus van de anus naar het piemeltje). Trek de voorhuid niet terug: deze is nog verkleefd. Vergeet de liezen en de huidplooitjes niet. Doe de vieze doekjes in de vieze luier en haal de vieze luier weg. Dep de billetjes goed droog. Heeft je baby last heeft van luieruitslag, smeer de billetjes dan in met een beschermende zalf. Is je baby besneden, smeer dan de zalf op de delen van de luier die contact maken met zijn piemeltje.

 5. Doe een schone luier om

  Vouw een schone wegwerpluier open en leg deze onder de baby, met de plakstrips opzij. Zorg dat de baby in het midden ligt. Leg de voorkant over de geslachtsdelen van de baby en plak de plakstrips stevig vast. Gebruik je een katoenen luier, vouw deze dan in een driehoek. Leg de baby in het midden en breng de onderste punt naar boven. Vouw een van beide zijpunten naar het midden en houd die op zijn plaats terwijl je de anderen naar binnen vouwt. Maak de luier vast met veiligheidsspelden, klemmetjes of tape. Gebruik je veiligheidsspelden, zorg er dan voor dat je je vingers achter de veiligheidsspeld houdt wanneer je die in de luier steekt. Als je iets fout doet prik je op die manier niet je baby, maar jezelf. Of je nu een wegwerpluier of een katoenen exemplaar gebruikt, de luier moet nauwsluitend, maar niet te strak, om de buik van je baby zitten. Je kunt dit als volgt controleren: steek een of twee vingers tussen de luier en de buik van je baby. Als dat niet past, zit de luier te strak. Gooi de vieze luier tot slot in de luieremmer.

Do's

 • Controleer regelmatig of de luier nat of vuil is.
 • Verschoon je baby in ieder geval elke keer nadat hij heeft gepoept, om te voorkomen dat de billetjes rood en geïrriteerd raken.
 • Was katoenen luiers met een ongeparfumeerd wasmiddel en gebruik geen wasverzachter.
 • Praat tijdens het verschonen met je baby.

Don'ts

 • Laat je baby nooit alleen.
 • Gebruik geen zeep voor het schoonmaken van de billetjes.

Bron

Boek 'Hoe werkt mijn baby?' van Louis Borgenicht en Joe Borgenicht. En mijn eigen ervaringen als moeder.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!