Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe richt ik mijn babykamer veilig in
4

Hoe richt ik mijn babykamer veilig in

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe richt ik mijn babykamer veilig in
Het inrichten van je babykamer is een kunst op zich. Je moet niet alleen rekening houden met de logische gevaren, maar ook met de gevaren die je normaal gesproken helemaal niet in zou calculeren. Een baby is namelijk niet alleen klein en kwetsbaar, maar ook onderzoekend en vaak ondeugend. Daarom is het belangrijk om je babykamer veilig in te richten. Hierdoor slaapt je baby beter, maar jij zeker ook!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Afsluitdeksels voor stopcontacten
 • Een veilig babybedje
 • Radiatorbekleding
 • Afdekhoekjes voor scherpe hoeken
 • Thermometer
 • Baby-veilige verf (optioneel)

Stappen

 1. Kies een veilig babybedje uit

  Het bedje van de baby moet veilig zijn. Hiervoor moet het aan een aantal eisen voldoen. Let hierbij erg goed op: niet ieder bedje dat als babybedje verkocht wordt voldoet aan deze eisen. Een goed babybedje heeft zijwanden die luchtdoorlatend zijn. De ideale afmetingen zijn ongeveer 60 bij 120 centimeter en de ruimte tussen de spijlen is ongeveer 6 tot 7 centimeter. Daarnaast moet het bedje stevig zijn en moet het goed ventileren.

 2. Gebruik veilig beddengoed

  Gebruik in je babybedje geen kussens, zeiltjes of andere afsluitend of zacht beddengoed. Hier kun je de ademhaling mee belemmeren. Ga daarnaast voor een goed matras van minimaal 8 centimeter dik. Het matras mag niet te zacht zijn, dan kan het babyhoofdje er namelijk in wegzakken. Gebruik ook nooit een matras met een plastic hoes, hierin kan je baby stikken. Zorg voor maximaal 2 centimeter ruimte tussen het matras en het bedje.

 3. Kijk of de verf op het ledikantje veilig is

  De meeste ledikantjes – zowel uit de winkel als zelfgemaakt – zijn voorzien van een verf- of laklaagje. Vergewis je ervan dat deze lak of verf niet gevaarlijk is. De verf mag bijvoorbeeld alleen loodvrij zijn en moet in meerdere dunne lagen zijn aangebracht, zodat die niet snel loslaat. Mocht je baby aan de spijlen gaan sabbelen, dan krijgt die in ieder geval geen verf binnen. Test dus altijd even of de verf- en laklagen goed vastgehecht zijn.

 4. Ventileer de kamer

  De optimale temperatuur voor een babykamer is tussen de 16 en 18 graden. Je kunt deze temperatuur in de gaten houden door een thermometer te plaatsen. Zorg ook voor een goede ventilatie, maar let erop dat de temperatuur wel constant blijft. Een babykamer moet minimaal één raam hebben en het babybedje mag niet in de volle zon staan.

 5. Blijf uit de buurt van verwarmingsbuizen

  Verwarmingsbuizen zijn in de meeste gevallen heet en baby’s grijpgrage vingertjes kunnen zich hier lelijk aan bezeren. Zet daarom het babybedje ver uit de buurt van de verwarming, gewoon bijvoorbeeld in het midden van de kamer. De verwarming zelf kun je bekleden met radiatorbekleding en speciale beschermhoekjes.

 6. Richt de kamer eenvoudig in

  Eenvoud in de babykamer is het beste. Knuffels kunnen levensgevaarlijk zijn in de wieg, over kleedjes kun je uitglijden, tafellampjes kunnen via het koord naar beneden worden getrokken en met gordijn- of mobielkoordjes kunnen baby’s zichzelf verstikken.

 7. Sluit stopcontacten af

  Baby’s vinden het erg leuk om – als ze de kans krijgen – hun vingers in stopcontacten te steken. Om ongelukken te voorkomen plaats je in ieder stopcontact een vorm van beveiliging waardoor de gaatjes bedekt zijn. Laat ook nooit elektrische apparaten achter in de slaapkamer, je weet nooit wat daarmee kan gebeuren.

Do's

 • Richt de kamer eenvoudig in
 • Sluit stopcontacten af
 • Gebruik bescherming op scherpe hoeken
 • Oriënteer je goed op de aanschaf van het babybed
 • Plaats een rookmelder

Don'ts

 • Leg geen speelgoed of kleine accessoires in de wieg
 • Gebruik geen plastic matras of zeiltjes

Bron

Artikel ‘Maak je babykamer baby-proof!’ door Adine Versluis in WOONJournaal 8, augustus 2008.

Meer uitleg

Een goede inrichting voor je baby

door Petra de Wit op 13-06-2010 11:19
Over veiligheid heb je al heel wat reakties gehad. Denk ook eens na over de inrichting zodat de baby zich prettig voelt. Kies daarom zachte kleuren, de baby kan zo zijn rust krijgen. Zet het bedje niet direct naast een deur maar het liefst op een plaats dat de baby je direct binnen kan zien komen. Maak de kamer niet te druk door er allemaal losse spullen neer te zetten of op te hangen.
Hang foto's op van het gezin, dit voelt bekend & veilig voor je kind.

Succes,
Mix in Stijl Interieur Advies