Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe maak ik zelf kaarsen
4

Hoe maak ik zelf kaarsen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf kaarsen
Wie op zoek is naar gezelligheid in het interieur, komt al snel uit bij kaarsen. Deze leuke lichtbronnen geven warmte af en zorgen ervoor dat de sfeer wat intiemer wordt. De pret van kaarsen kan echter al veel eerder beginnen. Bij het zelf maken bijvoorbeeld!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Restjes van oude kaarsen
 • Grote oude pan
 • Kleine oude pan (of een vuurvaste schaal die in de grote pan past)
 • Mallen (mogen 'officiële' mallen zijn, maar kunnen ook potjes, blikjes of andere vormpjes zijn)
 • Potlood (of pen)
 • Metalen lepel
 • Lont (of katoenen draad, test dan vooraf even of het mooi brandt)
 • Schaar
 • Plakband
 • Wat oude kranten
 • Oude zeef

Stappen

 1. Maak je mal klaar

  Je kunt in de hobbywinkel mallen kopen, maar je kunt ze ook overal van maken. Van wc-rolletjes, blikjes, potjes, enzovoorts. De enige eis die aan de mal gesteld wordt, is dat je in de bodem een gaatje kunt maken. Daar trek je het lont doorheen. Bovenop de mal houd je het lont in het midden van de mal door deze om een potlood te wikkelen en het potlood bovenop de mal te leggen. Plak het gaatje aan de onderkant goed af. Het lont moet er nog wel uitsteken, maar het kaarsvet mag er straks niet doorheen druppen.

  Heb je gekozen voor een glazen mal of een mal waarin je geen gaatje kunt maken? Dan kun je proberen het lont zoveel mogelijk in het midden te hangen met het potlood. Het kan dan wel zijn dat het lont uiteindelijk wat krult of niet ver genoeg doorloopt en je kaars dus niet volledig opbrandt. Wat overblijft kun je dan natuurlijk weer opnieuw gebruiken.

 2. Smelt de was

  Vul de grote pan ongeveer voor de helft met water en zet deze op het vuur. Plaats vervolgens de kleinere bak of pan in het water en doe daar het kaarsvet in. Let er goed op dat het water uit de grote pan niet over de rand heen komt. Laat de was rustig smelten en roer af en toe door de was heen met de metalen lepel. Laat de lepel niet in de bak of pan staan, maar leg deze op de oude kranten als je niet roert. Tijdens het smelten kan de lepel namelijk heet worden.

 3. Vul de mal

  Zet de mal (of mallen) op de oude kranten en plaats hier een oude zeef op. Giet vervolgens de mallen vol met het vloeibare kaarsvet. Vul niet te veel mallen, maar houd altijd wat over. Zodra het kaarsvet begint op te drogen, zakt het bij het lont naar beneden. Als je dan nog twee of drie keer bijvult, heeft je kaars straks een mooie rechte onderkant.

 4. Maak de kaars af

  Zodra de kaars voldoende uitgehard is, kun je deze uit de mal halen. In de meeste gevallen gaat dit vrij eenvoudig en is het vooral een kwestie van wat lucht erbij laten. Lukt dat niet, dan kun je overwegen de mal voorzichtig open te knippen. Knip vervolgens het lont mooi op maat en je kaars is klaar!

 5. Varieer met kleur en geur

  De kaarsen die je net gemaakt hebt, zijn waarschijnlijk bruin geworden: dat is meestal het resultaat als verschillende kleuren gemengd worden. Heb je liever een andere kleur of wil je eens een geurkaars maken, dan kun je daarvoor speciale kleurpillen en/of geurstoffen kopen bij de hobbywinkel. Hiervoor geldt: je voegt ze pas toe op het moment dat de was gesmolten is. Verder kun je natuurlijk ook eigen versieringen toevoegen, denk aan zaden, glitters of misschien zelfs gedroogde stukken fruit. Als je dit eenmaal goed onder de knie hebt, kun je zelfs overwegen je kaarsen mooi ingepakt cadeau te geven!

Do's

 • Verwijder altijd de oude asresten uit restjes kaarsvet. Doe je dat niet, dan stoot je kaars doorlopend een flinke, zwarte walm uit, die weinig doet voor je plafond
 • Maak je gereedschap na afloop goed schoon, zodat je het de volgende keer weer kunt gebruiken

Don'ts

 • Gebruik geen magnetron; het kaarsvet moet echt smelten door het au-bain-marie te verwarmen

Bron