Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe serveer ik een echte high tea
5

Hoe serveer ik een echte high tea

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe serveer ik een echte high tea
Een hele middag genieten van de lekkerste zoete en hartige hapjes. Met daarbij grote potten thee. Leuk om met een groep vriendinnen te doen. Of met je grote liefde. En voor een high tea hoef je de deur echt niet uit. Die kun je ook prima zelf organiseren. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je bepaalt zelf hoe moeilijk of gemakkelijk je het jezelf wilt maken.

Hoedoe door: Marèse Peters

Bekijk het profiel van Marèse Peters
Aantal Hoedoes: 2


Stappen

 1. Maak een plan

  Het lijkt misschien wat overdreven, maar toch is het goed om even wat dingen op te schrijven voordat je losbarst. Hoeveel mensen ga je uitnodigen? Wat wil je serveren? Ga je dat allemaal zelf maken, of koop je ook kant-en-klare dingen bij je grootgrutter? Hoeveel heb je nodig voor je gezelschap?

 2. Nodig je gasten uit

  Als je het doet, doe het dan goed: stuur je gasten een echte uitnodging voor je high tea. Dat kan met de post, maar ook met een e-mail. Druk je gasten op het hart dat ze met een lege maag komen...

 3. Ga boodschappen doen

  Maak van tevoren een uitgebreide boodschappenlijst. Zodat je niets kunt vergeten. Denk ook aan servetten, kaarsen, bloemen en andere sfeerverhogers!

 4. Sla aan het bakken

  De dag voor je high tea (of de ochtend voor je high tea) neem je de tijd om alles te bakken wat er gebakken moet worden. Zoals: quiche, scones, koekjes en cake.

 5. Maak de verse hapjes klaar

  Twee uur voordat je gasten op de stoep staan, begin je met het klaarmaken van de verse (hartige) hapjes. Denk bijvoorbeeld aan sandwiches (zonder korst!) met zalm, komkommer of tonijn.

 6. Dek de tafel

  De helft van de lol van een high tea zit hem in de prachtig gedekte tafel. Pronkstuk daarvan is natuurlijk een etagère, waarop je al je heerlijkheden in drie lagen kunt uitstallen. Onderop komen de sandwiches en quichepuntjes. Op de middelste etage leg je scones en plakjes cake. En bovenop leg je kleine zoete versnaperingen als koekjes en chocolaatjes. Verder geef je iedereen een eigen bord met bestek en een theekop. Zet aparte schaaltjes neer voor de verschillende soorten jam, de slagroom en alles wat niet op je etagère past. Denk ook aan servetten, kaarsen en bloemen! Het is mooi als je alles in één bepaalde kleur kunt doen, maar dat is niet nodig. Het kan ook juist heel vrolijk zijn om allemaal verschillende kleuren te gebruiken.

 7. Zet liters thee

  Als je gasten binnen zijn, ga je thee zetten. Zet meerdere potten tegelijk, dan kun je je gasten laten kiezen uit verschillende soorten. Bijvoorbeeld: Earl Grey, darjeeling, jasmijn of groene thee. Bijzonder geschikt voor bij zoetigheid is Lapsang Souchong. Dit is gerookte thee met een hele aparte smaak waar je even aan moet wennen. Maar deze thee biedt het perfecte tegenwicht tegenover het chocolade- en suikerbombardement uit je high tea.

 8. Laat de gezelligheid beginnen

  Als de potten thee op tafel komen, dan kan het smulfestijn beginnen. Houd bij een high tea een vaste volgorde aan: je gaat van hartig naar zoet. Begin dus met een stukje quiche, en neem dan een sandwich. Dan ga je over naar de zoetigheid: een plakje cake of een scone. Eindig met koekjes en chocolaatjes. Theepot leeg? Zet dan snel nieuwe thee, zodat je hem heet kunt drinken.

 9. Geef als toetje een glaasje wijn

  Eigenlijk hoort dit helemaal niet, maar het is wel lekker! Als slotnoot van je uitgebreide high tea kun je een glaasje frisse witte wijn serveren. Kies eventueel een mousserende soort (dus met bubbels). Maar kijk uit dat de wijn niet te zoet is!

Do's

 • Maak een realistische inschatting van de tijd die je nodig hebt. Heb je weinig tijd? Ga dan niet te veel zelf bakken. Je kunt ook vragen of vriendinnen iets willen bakken en meenemen.
 • Wees creatief met porselein en bestek. Door verschillende stijlen en kleuren te mengen krijg je vaak verrasende effecten.
 • Heb je geen etagère? Maak er dan zelf eentje! Stapel borden en schaaltjes om en om op elkaar. Zet schaaltjes met de bodem omhoog. Gebruik het grootste bord onderaan, en neem steeds een kleiner formaat als je een etage hoger komt.
 • Je kunt ook brownies of muffins aan je high tea-assortiment toevoegen. Die zijn van oorsprong niet Engels maar Amerikaans, dus eigenlijk is dat niet volgens de traditie. Maar ze zijn wel erg lekker, dus gewoon doen!

Don'ts

 • Neem niet te veel hooi op je vork. Nodig voor je eerst high tea twee of drie vriendinnen uit. En ga de volgende keer voor een groter gezelschap.
 • Stel geen hoge eisen aan jezelf of aan je baksels. Gezelligheid staat voorop!
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!