Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe maak ik karamel
4

Hoe maak ik karamel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik karamel
Als koekjes of cake bakken je makkelijk af gaat en je ook eens wilt experimenteren met wat andere smaken, dan biedt karamel veel mogelijkheden. Je kunt karamel kopen, maar het is veel makkelijker om het gewoon te maken. Karamel maken kost weinig tijd én weinig geld. De toepassingsmogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Steelpannetje (het liefst roestvrijstaal)
 • 200 gram suiker
 • 70 ml water
 • Melk of room (optioneel, alleen nodig voor karamelsaus)
 • Bakkwastje
 • Bakpapier, vorkk, vormpjes (bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm)

Stappen

 1. Doe de suiker in een pannetje

  Neem een steelpannetje en doe de suiker daarin. Kies het liefst voor een roestvrijstalen pannetje. Daarin kun je goed zien welke kleur de karamel wordt. Met een pannetje met een zwarte binnenkant is dit veel minder duidelijk te zien en is de kans op aanbranden groter.

 2. Voeg het water toe

  Voeg vervolgens het water toe. Roer alles een beetje door elkaar en zet het pannetje op het vuur. Houd het vuur laag en wacht net zo lang tot de suiker in het water gesmolten is.

 3. Laat het mengsel borrelen

  Als het suikermengsel gesmolten is, veeg je eerst met een vochtig bakkwastje langs de randen van de pan. Zo voorkom je dat het mengsel straks aankoekt. Vervolgens zet je het vuur wat hoger en zorg je ervoor dat het mengsel gaat borrelen. Blijf bij het pannetje; timing is nu erg belangrijk!

 4. Wacht op de juiste kleur

  Door het koken, verandert het mengsel van kleur. Het wordt nu steeds bruiner. Wacht tot het een goudbruinige kleur heeft en haal het pannetje dan van het vuur. Let op: ga niet in het pannetje roeren; de suiker kristalliseert daardoor en dat verpest de karamel.

  Wacht niet te lang met het pannetje van het vuur halen; de warmte zorgt ervoor dat het verkleuren ook na verwijdering van de hittebron nog even doorgaat en als de karamel te donker wordt, dan kan deze bitter gaan smaken.

 5. Maak de karamel af

  Vervolgens kun je de karamel uit het pannetje gaan halen. Let op: deze is heel erg heet. Proeven kan pas nadat het is afgekoeld. De manier waarop je de karamel afmaakt, hangt af van wat je ermee wilt doen. Als je een karamelsaus wilt maken, dan voeg je voorzichtig wat warme room of melk toe aan de karamel.

  Wil je bijvoorbeeld karamelslierten maken, laat de karamel dan over een vork druipen, die je steeds beweegt.

  Wil je mooie karamelblokjes of -plakken maken, giet de karamel dan in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm of giet het uit over een met bakpapier bedekte bakplaat.

  Als de karamel wat verder afgekoeld is, kun je deze verder verwerken!

Do's

 • Pas de aantallen aan op de hoeveelheid karamel die je wilt maken. Over het algemeen heb je een derde van het gewicht van de suiker nodig aan water
 • Heb je het idee dat de karamel wat te snel bruin wordt? Dan kun je deze nog proberen te blussen met een beetje water. De karamel wordt daar wel wat vloeibaarder van

Don'ts

 • Laat de karamel niet aanbranden, dan kun je het niet meer gebruiken
 • Raak de karamel in het pannetje niet zomaar aan; die wordt heel erg heet
 • Roer niet in de karamel, dan gaat de suiker alsnog karameliseren

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!