Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik pannenkoeken
4

Hoe bak ik pannenkoeken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik pannenkoeken
Pannenkoeken zijn al van oudsher erg geliefd in niet alleen Nederland en Duitsland, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje en Zweden. En dat is niet verrassend, want de pannenkoek is hartstikke lekker én je kunt er alle kanten mee op. Het leukste aan pannenkoeken is nog wel dat je de ingrediënten bijna altijd wel in huis hebt en dus op ieder moment een flinke stapel pannenkoeken op tafel kunt zetten!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • 200 gram bloem
 • 3 eieren
 • Bakboter of olie
 • 300 ml melk
 • Zout
 • Beslagkom
 • Garde of mixer
 • Grote pollepel
 • Spatel
 • Koekenpan
 • Bord
 • Groot deksel

Stappen

 1. Klop de eieren los

  Breek voorzichtig de drie eieren stuk boven de beslagkom en klop de eieren vervolgens los met behulp van de garde. Zorg ervoor dat er een mooi, egaal geel mengsel ontstaat. Let erop dat er geen eierschaal in de beslagkom terecht komt!

 2. Voeg de melk toe

  Voeg vervolgens de melk toe aan het eimengsel. Roer dit met de garde nog even goed door het mengsel.

 3. Voeg de bloem toe

  De volgende stap is het toevoegen van de bloem. Overhaast hierin niet, maar voeg steeds een beetje toe, terwijl je het mengsel goed door elkaar blijft roeren. Als je alle bloem er in één keer bij doet, dan is de kans groot dat je mengsel gaat klonteren en is het moeilijk om alle klontjes er nog uit te krijgen. Als je niet zo handig met de garde bent en niet tegelijk kunt gieten en roeren, dan voeg je steeds een klein beetje bloem toe, waarna je het direct door het mengsel roert. Dit duurt wat langer, maar geeft je wel een prima resultaat.

 4. Smelt wat boter of olie in de pan

  Je beslag is bijna klaar, dus het is tijd om te bakken! Doe wat boter of olie in de pan en laat dit heet worden. Zorg ervoor dat de olie of boter goed in alle hoekjes van de pan komt, zodat je pannenkoek geen kans krijgt om aan te bakken.

 5. Doe beslag in de pan

  Pak een grote pollepel en giet daarmee het beslag in de pan. Zorg er in ieder geval voor dat de hele bodem bedekt wordt. Als je graag een wat dikkere pannenkoek hebt, dan voeg je wat extra beslag toe, heb je liever een dunne pannenkoek, dan doe je er net genoeg in om de hele bodem te bedekken. Bak de pannenkoek nu op laag vuur.

 6. Draai de pannenkoek om

  De pannenkoek moet aan beide kanten lekker goudbruin gebakken worden. Wacht daarom net zolang tot de bovenkant van de pannenkoek droog is. Dit duurt ongeveer twee tot drie minuten. Dan kun je de pannenkoek met een spatel omkeren. Schud hiervoor eerst de pan vanuit je pols heen en weer en kijk of de pannenkoek vanzelf al los komt van de bodem. Plaats vervolgens de spatel in het midden onder de pannenkoek en keer de pannenkoek vervolgens voorzichtig om. Bak de pannenkoek nu nog ongeveer een halve tot een hele minuut op matig hoog vuur.

 7. Bewaar je pannenkoeken warm

  Is de andere kant van de pannenkoek ook heerlijk goudbruin? Dan is je pannenkoek klaar! Leg hem op een groot bord en plaats hier overheen een deksel. Zo blijven je pannenkoeken lekker warm tot het moment dat je ze kunt serveren!

Do's

 • Als je haast hebt of niet gewend bent om zelf beslag te maken, dan kun je ook gebruik maken van kant en klaar beslag. Hier hoef je vaak alleen nog maar water of melk bij te doen
 • Is het bakken van pannenkoeken voor jou inmiddels een eitje? Experimenteer dan eens met wat andere smaken!
 • Gebruik tijdens het bakken liever boter dan olie. Olie is vaak wat gezonder, maar met boter worden de pannenkoeken pas écht mooi goudbruin

Don'ts

 • Begin niet met bakken als het beslag nog klonterig is; tijdens het eten van de pannenkoek zul je dan steeds op kleine, onsmakelijke bolletjes bloem stuiten

Bron

Kook-o-Theek

Meer uitleg

pannenkoeken bakken

door thicha op 06-08-2011 13:00
mijn tip zou ook nog zijn er een zakje vanillesuiker aan toevoegen, anders spaken je pannenkoeken nogal naar zout...

geen zout

door Jane Smith op 21-04-2012 17:03
mijn tip is om geen zout toe te voegen want dat is niet lekker
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!