Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik poffertjes
4

Hoe bak ik poffertjes

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bak ik poffertjes
Lekker voor op kinderfeestjes, maar ook gewoon voor even tussendoor: poffertjes! Deze kleine pannenkoekjes kun je zo in de supermarkt kopen, maar zelf maken blijft toch echt het lekkerst. Met een poffertjespan en de juiste ingrediënten heb je zo een bord vol!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Poffertjespan
  • 100 gram bloem
  • 5 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 300 ml melk
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram gesmolten (gezouten) boter
  • Half zakje gedroogde gist
  • Poedersuiker
  • 40 gram boter
  • Roomboter
  • Verse aardbeien en/of jam
  • Vork/satéprikker
  • Kom
  • Garde of mixer
  • Lepel

Stappen

  1. Meng de gist en suiker

    Roer de gist door het water en zorg ervoor dat deze goed oplost. Roer vervolgens de suiker door het mengsel van water en gist heen en laat het bakje ongeveer tien minuten staan.

  2. Zeef de bloem en het meel

    Pak vervolgens de zeef en een grote kom en zeef de bloem en het meel in deze kom. Voor de smaak kun je hier eventueel nog een snufje zout aan toevoegen. Als je bij ook gezouten boter gebruikt, is dit niet nodig. Maak een kuiltje in de kom.

  3. Maak een glad beslag

    Giet vervolgens het gistmengsel dat je in de eerste stap hebt gemaakt in het kuiltje en voeg hier rustig de melk aan toe. Doe dit steeds in kleine stapjes en meng de melk steeds weer goed door de bloem en het meel. Roer tot slot ook het ei door het mengsel en gebruik de mixer of de garde om van het geheel een glad beslag te maken. Let er goed op dat alle klontjes uit het beslag zijn!

  4. Prepareer de poffertjespan

    Zet de poffertjespan nu op matig vuur en smeer de kuiltjes in met boter. Je kunt hiervoor ook vloeibare boter gebruiken. Smeer niet alleen de kuiltjes zelf in, maar ook de randjes er om heen. Als je dan een beetje beslag morst, dan krijg je dit weer gemakkelijk van de pan af.

  5. Bak de poffertjes

    Vul nu voorzichtig alle kuiltjes tot de helft met beslag. Meer beslag is niet nodig; dankzij de gist 'zwellen' de poffertjes een beetje op. Wacht even tot de poffertjes aan de bovenkant droog zijn en keer ze daarna met een vork of een grote satéprikker om.

  6. Serveer de poffertjes

    Als de poffertjes aan beide kanten mooi goudbruin gebakken zijn, kunnen ze geserveerd worden. Dit kun je doen met een klontje roomboter en lekker veel poedersuiker. Ook verse aardbeien of een lekkere jam smaken heerlijk bij poffertjes. Eet smakelijk!

Do's

  • Eet de poffertjes met wat aardbeien of poedersuiker
  • Varieer eens, bijvoorbeeld met kleine stukjes appel of rozijnen

Don'ts

  • Gebruik niet teveel beslag, dan worden de poffertjes vaak wat melig
  • Vul de kuiltjes in je poffertjespan niet tot de rand; als ze dan nog groter worden kunnen ze aan elkaar gaan plakken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!