Hoe maak ik amandelspijs
Document acties
- Tijdshoeveelheid 2 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram blanke amandelen
- Verse citroenrasp
- Ei
- Garde
- Kom
- Foodprocessor
- Plastic folie
- Koelkast
Stappen
-
Maal de amandelen fijn
Kijk of alle bruine velletjes daadwerkelijk van de amandelen verwijderd zijn en stop ze in de foodprocessor. Maal de amandelen net zo lang, tot ze helemaal fijn zijn. Kan je foodprocessor twee kanten op draaien? Wissel dan af. Roer af en toe ook even door het bakje heen, zodat je zeker weet dat er geen stukjes meer in blijven zitten.
-
Meng de ingrediënten
Als de amandelen fijn zijn gemalen, doe je ze in een kom. Voeg hier ook de suiker en een flinke mespunt citroenrasp aan toe en meng dit door elkaar. Breek het ei in een ander kommetje en voeg een klein beetje aan het mengsel toe.
-
Maak een mooie bal van spijs
Kneed de ingrediënten goed door elkaar, tot je er een stevige bal van kunt maken. Als de combinatie nog wat te droog is, voeg je nog een beetje ei toe. Let op: kneed niet te lang, want door het kneden komt olie vrij. Dit maakt de spijs vettig en vochtig. Het eindresultaat moet een bal zijn die net kneedbaar is.
-
Laat het opstijven
Rol de bal nu vervolgens in een stuk plastic folie. Zorg ervoor dat het folie er goed omheen zit; rol het er gerust een paar keer om. Leg de spijs in de koelkast en laat het ongeveer twee dagen rusten voor je het gebruikt. De smaken kunnen dan goed intrekken en de spijs stijft wat op. Na twee dagen is het op smaak en klaar voor gebruik.
Do's
- Gebruik biologische citroenrasp, dat maakt het geheel nog wat gezonder
- Wil je een fijne textuur? Kies dan voor fijne kristalsuiker. Gewone kristalsuiker geeft een iets grovere structuur
- Je kunt ook fijngemalen amandelen kopen, dan hoef je ze niet eerst zelf te vermalen
Don'ts
- Kneed het spijs niet te lang, dan komt er namelijk meer olie vrij
- Bewaar het spijs maximaal een week; omdat er een rauw ei in is gebruikt, is het beter om het niet langer te bewaren