
Hoe bak ik de lekkerste scones
Document acties
- Tijdshoeveelheid 25 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- mengkom
- mixer (eventueel)
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel zout
- 110 gram boter
- 60 gram poedersuiker
- 2,5 deciliter melk
- een theelepel kaneel
- voor erbij:
- jam (liefst een paar verschillende soorten)
- geklopte slagroom zonder suiker
- bakplaat
- bakpapier
- oven
Stappen
-
Kneed bakmeel, zout en boter goed door elkaar
Doe dit met je handen. Door de warmte van je handen wordt de boter zacht. Zo kun je hem gemakkelijk door het meel kneden. Blijf kneden totdat je een fijn mengsel hebt, waarin de boter is 'opgelost'.
-
Voeg kaneel, poedersuiker en melk toe
Je kunt nu een mixer gebruiken om een soepel deeg te krijgen. Maar met je handen gaat het eigenlijk net zo goed. En het is ook leuk om te doen. Als je tenminste niet bang bent om vieze handen te krijgen.
-
Verdeel het deeg in ongeveer 14 bolletjes
Je kunt de bolletjes net zo groot maken als je zelf wilt. Hoe groter het formaat, hoe minder je er uit één portie deeg krijgt.
-
Bak de scones in een hete oven
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de bolletjes erop. Schuif de plaat voorzichting in de hete oven (230 graden C - gasoven stand 6). Laat de scones 8 tot 10 minuten bakken. Zodra ze een beetje beginnen te verkleuren, haal je ze er meteen uit. Ze mogen niet bruin worden!
-
Serveer de scones warm
Klop de slagroom zonder suiker. Doe de jam in een mooi schaaltje. Laat de scones even afkoelen en serveer ze meteen. Iedereen neemt een warme scone en snijdt die middendoor. Besmeer de helften met een laagje jam en dan een laagje slagroom. Meteen opeten. Kopje thee erbij!
Do's
- Voordat je begint het deeg te maken, zet je de oven al aan.
- Leg de scones ver uit elkaar op de bakplaat. Tijdens het bakken rijzen ze namelijk nog. Als ze dicht tegen elkaar aan liggen, gaan ze aan elkaar plakken.
- Blijf bij de oven staan als de scones erin zitten! Voor je het weet zijn ze verbrand.
Don'ts
- Gebruik geen andere suiker dan poedersuiker. Dat geeft het beste resultaat.
- Zet de oventemperatuur niet te laag. De juiste temperatuur is 230 graden Celsius. Zo worden de scones van buiten mooi droog en knapperig, en blijven ze van binnen nog een beetje vochtig.
- Doe geen suiker in de slagroom. Anders wordt de combinatie van scone + jam + slagroom te zoet!
Clotted cream in plaats van slagroom