Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe bak ik een cake
4

Hoe bak ik een cake

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Zelf een cake bakken heeft veel voordelen: het is makkelijk, het is goedkoop én je kunt nadien de beslagkom uitlepelen. Bovendien kun je met cake alle kanten op. Je kunt dit basisrecept gebruiken, maar je kunt ook variëren door bijvoorbeeld cacao of rozijnen toe te voegen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Mixer
  • Mengkom
  • Spatel
  • Cakevorm

Stappen

  1. Verwarm de oven voor

    Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik je een siliconen bakvorm en heb je een rooster in de oven? Haal dat er dan ook uit. Dan kun je de vorm daar direct opzetten en daarna het beslag erin gieten. Dit voorkomt knoeien.

  2. Meng de suiker en boter

    Snijd de boter in kleine stukjes en gebruik de mixer om van de suiker en de boter een glad deeg te maken. Voeg vervolgens de vanillesuiker toe en een snufje zout. Mix net zo lang tot het deeg weer mooi glad is.

  3. Klop de eieren

    Voeg één ei bij het deeg en klop net zo hard op de hoogste stand tot het hele ei is opgenomen in de mix. Voeg daarna pas het tweede ei toe. Herhaal dit proces ook met het derde ei. Deze stap is het belangrijkst: als je de eieren er in één keer doorheen doet en niet goed klopt, dan wordt de cake niet luchtig en komt hij niet omhoog.

  4. Voeg de bloem toe

    Voeg als laatste de bloem toe. Mix het deeg nog eens goed op de hoogste stand, tot je zeker weet dat alle bloem is opgenomen in het deeg. Zodra dat gebeurt is, kan het deeg in de cakevorm gegoten worden.

  5. Bak de cake

    Zet de cake vervolgens in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer een uur gaar. Test of de cake goed is door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er weer schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat de cake na het bakken even afkoelen.

Do's

  • Klop de eieren goed, hiermee valt of staat de cake
  • Bewaar de eieren op kamertemperatuur, dan zijn ze beter te verwerken
  • Vet de cakevorm vooraf goed in

Don'ts

  • Gebruik je een siliconen cakevorm? Vergeet die dan ook niet in te vetten. Als je dat niet nodig vindt, bestuif de vorm dan tenminste met een beetje bloem, dan krijg je de cake er makkelijk uit

Bron

Oma's kookschrift

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!