Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe bedenk ik een naam voor mijn baby
3

Hoe bedenk ik een naam voor mijn baby

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe bedenk ik een naam voor mijn baby
Een naam voor je baby bedenken is niet gemakkelijk: je wilt natuurlijk voor een leuke naam kiezen. Een naam waar je geen spijt van krijgt én een naam waar je kind later zelf geen vervelende gevolgen van zal ervaren. De naam voor je baby kies je dus met zorg. Maar waar moet je op letten? En hoe 'weet' je dat je de juiste naam gekozen hebt?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Veel namenboeken
 • Voldoende tijd
 • Gezond verstand
 • Je partner (optioneel)
 • Tijdschriften (optioneel)

Stappen

 1. Begin op tijd

  Een naam voor je baby verzin je niet zomaar even tussen de bedrijven door. Begin dus op tijd met het bedenken van mogelijkheden. Leg op een vaste plek een kladblokje neer, of neem er altijd eentje mee, zodat je nieuwe ingevingen direct op kunt schrijven. Schrijf alles op wat in je opkomt, maar streep namen ook weg als ze je bij nader inzien toch niet zo leuk lijken.

 2. Verzamel mogelijkheden

  Volgende stap: verzamel allerlei mogelijkheden! Hiervoor kun je namenboeken gebruiken, maar ook bijvoorbeeld tijdschriften. Bijna ieder blad staat vol met allerlei namen en wie weet doe je wel hele leuke ideeën op! Schrijf alles op wat je aanspreekt, wegstrepen kan altijd nog!

 3. Maak een eisenlijstje

  Er zullen ongetwijfeld een paar eisen zijn die je aan de naam van je baby stelt. Denk aan een korte of een lange naam moet zijn, een trendy of juist een oer-Hollandse naam, een verwijzing naar grootouders of een naam die nog helemaal niet in de familie voor komt. Schaaf je eisenlijstje regelmatig bij. Dit lijstje helpt je om in de juiste richting inspiratie op te doen. Bovendien kun je veel sneller door een namenlijst kijken als je weet dat je naar een korte of een lange naam zoekt.

 4. Let op 'valkuilen'!

  Zelfs als je denkt dat je een fantastische naam bedacht hebt, kan het zijn dat het in de praktijk niet zo heel prettig is om deze naam te dragen. Bijvoorbeeld omdat de initialen van de volledige naam een rare samenstelling vormen of omdat bijvoorbeeld de voor- en achternaam op elkaar rijmen. Let bij het kiezen van de voornaam daarom ook altijd op de achternaam en zorg voor een combinatie die goed klinkt!

  Vergeet niet in je achterhoofd te houden dat je baby ook volwassen wordt. Kies - zeker als officiële naam - voor een naam die óók door volwassenen gebruikt kan worden!

  Denk ook om het gebruik van uniseksnamen. Er zijn veel gangbare uniseksnamen, denk aan Chris of Kim, maar het is niet altijd even handig. Neem dit gegeven in ieder geval mee in je overweging als je naar een uniseksnaam neigt.

 5. Overleg alleen met je partner

  'Zoveel mensen, zoveel wensen'; dat geldt helemaal voor babynamen. Beperk je overleg over de babynaam dan ook tot de gesprekken met je partner. Die heeft een even grote stem als jij, verder heeft niemand er in principe iets mee te maken. Verklap de naam ook niet vroegtijdig, maar verras iedereen met jullie keuze!

 6. Kies voor een duidelijke spelling

  In veel gevallen spreekt de spelling voor zich, maar mocht je voor een naam gekozen hebben die op meerdere manieren geschreven kan worden: kies voor de meest gangbare spelling! Dat is misschien niet bijzonder creatief of origineel, maar wel duidelijk en het bespaart je kind later veel uitlegwerk of verkeerd geadresseerde post.

 7. Wen aan de naam

  Als je een naam gekozen hebt, of je favoriete lijstje hebt teruggebracht naar een aantal namen, dan is het tijd om aan de naam te wennen. Dit doe je door de naam - uiteraard ook in combinatie met de achternaam - regelmatig hardop te zeggen. Klinkt het goed? Heb je tijdens je zoektocht niets over het hoofd gezien? Wat zou nog beter klinken? Achter al die dingen kom je pas als je zelf de naam gaat gebruiken. Nu kan het nog ongestraft, maak er gebruik van!

Do's

 • Denk goed na over de naam
 • Begin ruim van tevoren
 • Maak lijstjes
 • Kies een naam die jullie allebei mooi vinden
 • Als je nog geen naam weet op het moment van bevallen, denk er dan gewoon ook nog even rustig over na. Liever een dag later een mooie naam, dan direct een naam waar jullie later spijt van krijgen

Don'ts

 • Vernoem niet klakkeloos
 • Probeer vreemde namen of 'creatieve' samenstellingen te vermijden: dat kan even leuk lijken, maar stel je voor hoe je het zou vinden als jouw ouders dat bij jou hadden gedaan!
 • Overleg niet teveel met ouders; die zien zichzelf toch graag vernoemd, waardoor je in een bepaalde hoek kunt blijven steken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!