Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Zwangerschap » Hoe weet ik dat ik zwanger ben
4

Hoe weet ik dat ik zwanger ben

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe weet ik dat ik zwanger ben
Je bent al een paar dagen over tijd, hebt een raar gevoel in je buik maar ben je nu zwanger, of niet? Het is zo op het oog best lastig om vast te stellen of je zwanger bent. Misschien ben je over tijd door gezondheidsproblemen? Of word je juist nog wel ongesteld terwijl je al wel zwanger bent. De allerbeste manier om te testen of je zwanger bent is vanzelfsprekend door thuis of bij de dokter een zwangerschapstest te doen. Maar soms kan je het ook al weten door de signalen die je eigen lichaam afgeeft.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Intuïtie
 • Zwangerschapstest

Stappen

 1. Houd in de gaten of je nog ongesteld wordt

  Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen het eerste teken van een mogelijke zwangerschap. Het merendeel van de vrouwen gebruikt anticonceptie waardoor de menstruatie vaak zeer regelmatig wordt. Het gekke is dat je door het slikken van anticonceptie zoals de pil eigenlijk geen echte menstruatie meer hebt. De hormonen die in de pil zitten, leggen je cyclus plat. De ‘menstruatie’ die je hebt na drie weken de pil slikken is een bloeding die je krijgt door het afstoten van het baarmoederslijmvlies en dus niet van een eisprong. 


  Ben je over tijd, dan is het verstandig om een test te doen. Houd wel in gedachten dat door een ander eetpatroon of door intensief sporten je menstruatie ook kan veranderen.
  ! Let op: je kan ook zwanger zijn, en nog steeds maandelijks bloeden. Hou daarom goed je lichaam en de signalen die het afgeeft in de gaten.

 2. Ga na wat die misselijkheid veroorzaakt

  Je kunt natuurlijk gewoon een griepje hebben opgelopen, maar als de situatie is dat je én over tijd bent én misselijk dan zou het heel goed kunnen zijn dat je zwanger bent.
  Volgens onderzoek heeft ongeveer zeventig tot 85 procent van de vrouwen last van misselijkheid in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Let op: dit hoeft niet de bekende ‘ochtendmisselijkheid’ te zijn, je kunt er de gehele dag bij vlagen last van hebben. Oorzaak van de misselijkheid? Tijdens je zwangerschap heb je een trager werkende klep tussen je slokdarm en maag en duurt het bovendien langer voordat je je voedsel hebt verteerd.

 3. Bedenk waar die vermoeidheid vandaan komt

  Opeens heel erg moe zijn hoeft er, zonder de aanwezigheid van de eerder genoemde kenmerken, natuurlijk niet op te duiden dat je zwanger bent. Het is een optelsom.
  Waar komt die vermoeidheid vandaan? Tja, als je er goed over nadenkt is het niet heel erg gek dat je moe bent. In je lichaam zijn er verschillende processen gestart voor de maak en groei van je kindje. Je hormonenhuishouding is veranderd, je krijgt meer bloed en ook je spijsvertering, stofwisseling en diverse organen moeten er aan geloven. Allemaal puur natuur en dus noodzakelijk. Neem daarom ook voldoende rust. Na drie maanden zwangerschap is je lichaam gewend aan de nieuwe bewoner en barst je weer van de energie.

 4. Controleer je borsten

  Veel pubermeisjes hebben pijnlijke borsten omdat ze nog in de groei zijn. Sommige volwassen vrouwen krijgen het pijnlijke gevoel in hun borsten voor en tijdens hun menstruatie.
  Ook als je zwanger bent, kun je last krijgen van pijnlijke borsten. Dit komt door het zwangerschapshormoon HCG. Het kan ook voorkomen dat je tepels en tepelhoven (het donkere gedeelte rondom je tepel) donkerder kleuren en veel gevoeliger zijn. No worries en even doorbijten. Als het goed is, verdwijnt de pijn na zo’n 2 ½ maand.

 5. Houd je lichaam in de gaten en gebruik je gezond verstand

  Er zijn nog wel tientallen symptomen op te noemen waar je last van kunt krijgen tijdens de eerste periode van je zwangerschap. Veel plassen, een grote aanmaak van speeksel, depressie, aambeien, spataders (door de extra hoeveelheid bloed in je lichaam) en brandend maagzuur is nog maar een kleine selectie aan het scala van ongemakken. Als je dat allemaal zo leest, dan lijkt zwanger zijn helemaal niet zo leuk. En dan vergeet je misschien hoe bijzonder het is dat er een nieuw mensje in je buik groeit.

  Twijfel je of je zwanger bent en word je niet wijs uit de signalen die je lichaam afgeeft? Koop gewoon een zwangerschapstest bij de drogist. Blijf je last houden van klachten, schroom dan zeker niet om even langs de huisarts te gaan. Ook niet als je daadwerkelijk zwanger blijkt te zijn!

Do's

 • Wacht met een zwangerschapstest tot de dag dat je ongesteld moet worden, of later. Als je zwanger bent, maakt je lichaam het hormoon HCG aan dat in je urine terecht komt. Een zwangerschapstest test vervolgens de aanwezigheid van dit hormoon. Ben je te vroeg, dan zit het HCG-hormoon nog niet in je bloed.

Don'ts

 • Negeer de signalen van je lichaam niet. Als je niet zwanger blijkt te zijn, is er misschien iets anders aan de hand. Maak bij aanhoudende klachten altijd een afspraak bij de dokter.

Bron

o.a. Babyopkomst.nl

Meer uitleg