Hoe vind ik een verloskundige
Document acties
- Tijdshoeveelheid 1 uur
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stappen
-
Vind verloskundigen in de buurt
Bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie kun je een verloskundige bij jou in de buurt zoeken. Vul je woonplaats of postcode in. Je ziet op de Google Map dan meteen welke praktijken het dichtst bij jou in de buurt zitten. In een praktijk werken meerdere verloskundigen.
-
Vraag moeders naar hun ervaringen
Niet elke aanstaande moeder wil hetzelfde soort begeleiding. Wil je een verloskundige die heel veel bezig is met de medische kant van de zwangerschap en jou heel veel regels geeft? Of juist niet? Ook is het belangrijk dat het klikt met de verloskundige. Ze is bij een heel intiem gebeuren uit je leven. Vraag naar ervaringen van moeders uit je omgeving of bekijk blogs over het onderwerp.
-
Bepaal of de verloskundige een kinderwensspreekuur heeft
In het kinderwensspreekuur geeft een verloskundige je persoonlijk advies over waar je op moet letten als je zwanger wilt worden. Bijvoorbeeld over voeding, alcohol, medicijnen, risicofactoren in de familie en foliumzuur. Meer dan honderd verloskundigenpraktijken in het hele land houden kinderwensspreekuren. Vraag het eens na bij de verloskundigenpraktijk in jouw omgeving.
-
Ga na of de verloskundige in het kwaliteitsregister staat
Alle verloskundigen zijn professionals, bij wie je in goede handen bent. Een grote groep verloskundigen is zelfs nog actiever bezig met het bijscholen. Zij zijn ingeschreven in het zogenaamde kwaliteitsregister verloskundigen van de KNOV. Meer dan 80 procent van de verloskundigen zijn hier al lid van. Een verloskundige die lid is van het Kwaliteitsregister laat zien dat zij actief investeert in nieuwe kennis en vaardigheden.
-
Bel de verloskundige voor een afspraak
Je kunt al afspreken met de verloskundige voordat je zwanger bent. Maar meestal bellen vrouwen als ze een week of zes of zeven zwanger zijn. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Bij je eerste afspraak wil de verloskundige van alles weten over je medische verleden en eventuele eerdere zwangerschappen. De datum waarop je (ongeveer) gaat bevallen wordt uitgerekend. Ook wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, vaak tegen de 10e week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap bezoek je als zwangere vrouw de verloskundige tien tot veertien keer; in het begin weinig, tegen het einde steeds vaker.
Do's
- Persoonsgegevens en verzekeringsnummer meenemen bij eerste afspraak.
- Moeders voor moeders steunen. Deze stichting zamelt urine in voor behandeling van onvruchtbaarheid. Je moet tussen de 5 en 10 weken zwanger zijn.