Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Zwangerschap » Hoe vind ik een verloskundige

Hoe vind ik een verloskundige

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Van kinderwensspreekuur tot het onderzoek zes weken na de bevalling: de verloskundige begeleidt je al die tijd. Ze geeft voorlichting over zwangerschap en bevalling en houdt in de gaten of jij en je baby je goed blijven ontwikkelen. Ze heeft contact met partijen als de huisarts, het consultatiebureau en de kraamverzorgende. Bij medische problemen heeft de verloskundige contact met degenen die de zorg overnemen, bijvoorbeeld de gynaecoloog. Hoe vind je een verloskundige bij jou in de buurt?

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Stappen

 1. Vind verloskundigen in de buurt

  De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft een tooltje waarmee dit kan: Zoek een verloskundige bij jou in de buurt. Vul daar je woonplaats of postcode in. Je ziet op de Google Map dan meteen welke praktijken het dichtst bij jou in de buurt zitten. In een praktijk werken meerdere verloskundigen.

 2. Vraag moeders naar hun ervaringen

  Niet elke aanstaande moeder wil hetzelfde soort begeleiding. Wil je een verloskundige die heel veel bezig is met de medische kant van de zwangerschap en jou heel veel regels geeft? Of juist niet? Ook is het belangrijk dat het klikt met de verloskundige. Ze is bij een heel intiem gebeuren uit je leven. Vraag naar ervaringen van moeders uit je omgeving of bekijk blogs over het onderwerp.

 3. Bepaal of de verloskundige een kinderwensspreekuur heeft

  In het kinderwensspreekuur geeft een verloskundige je persoonlijk advies over waar je op moet letten als je zwanger wilt worden. Bijvoorbeeld over voeding, alcohol, medicijnen, risicofactoren in de familie en foliumzuur. Meer dan honderd verloskundigenpraktijken in het hele land houden kinderwensspreekuren. Vraag het eens na bij de verloskundigenpraktijk in jouw omgeving.

 4. Ga na of de verloskundige in het kwaliteitsregister staat

  Alle verloskundigen zijn professionals, bij wie je in goede handen bent. Een grote groep verloskundigen is zelfs nog actiever bezig met het bijscholen. Zij zijn ingeschreven in het zogenaamde kwaliteitsregister verloskundigen van de KNOV. Meer dan 80 procent van de verloskundigen zijn hier al lid van. Een verloskundige die lid is van het Kwaliteitsregister laat zien dat zij actief investeert in nieuwe kennis en vaardigheden.

 5. Bel de verloskundige voor een afspraak

  Je kunt al afspreken met de verloskundige voordat je zwanger bent. Maar meestal bellen vrouwen als ze een week of zes of zeven zwanger zijn. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. Bij je eerste afspraak wil de verloskundige van alles weten over je medische verleden en eventuele eerdere zwangerschappen. De datum waarop je (ongeveer) gaat bevallen wordt uitgerekend. Ook wordt een afspraak gemaakt voor de eerste controle, vaak tegen de 10e week van de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap bezoek je als zwangere vrouw de verloskundige tien tot veertien keer; in het begin weinig, tegen het einde steeds vaker.

Do's

 • Persoonsgegevens en verzekeringsnummer meenemen bij eerste afspraak.
 • Moeders voor moeders steunen. Deze stichting zamelt urine in voor behandeling van onvruchtbaarheid. Je moet tussen de 5 en 10 weken zwanger zijn.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!