Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Zwangerschap » Hoe laat ik een pretecho maken

Hoe laat ik een pretecho maken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een pretecho is een foto of filmpje van je ongeboren baby. Je krijgt de echo vaak mee op cd of dvd. De pretecho is iets anders dan de termijnecho of de 20-weken echo. De pretecho laat je namelijk maken zonder dat er een medische aanleiding is. Gewoon omdat het interessant en spannend is. Of om te weten te komen of het een jongen of een meisje is. Omdat de beelden van het babietje best duidelijk kunnen zijn, raken veel ouders door de pretecho gehecht aan hun kindje. De pretecho betaal je zelf: de kosten liggen tussen de 50 euro en tot meer dan 150 euro voor meerdere kleurenfoto's en een filmpje. De filmpjes geven een behoorlijk levensecht beeld.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Echobon (eventueel)

Stappen

 1. Vraag een echobon als cadeau

  Vraag je vrienden om een origineel cadeau. De nationale echobon is er vanaf 15 euro, te besteden bij een aangesloten echopraktijk naar keuze. De bon wordt opgestuurd in feestelijke verpakking, met de mogelijkheid om er zelf nog iets bij te schrijven.

 2. Kies een echocentrum

  Op pret-echo.nl staan bijna alle echocentra op een rijtje.

 3. Bepaal wanneer je de echo laat maken

  Vanaf 12 weken is een echo al mogelijk. Vanaf ongeveer 19 weken is het geslacht vaak te zien, hoewel niet altijd. Vanaf 25 weken wordt het interessant om bewegende beelden te maken.

 4. Bepaal of je het geslacht wilt weten

  Denk goed na of je het geslacht wilt weten voordat je aan de echo begint. Sommige ouders willen dit niet weten voor de bevalling. Het geslacht kan niet altijd bepaald worden. Bijvoorbeeld omdat een stuk van de navelstreng ervoor ligt.

 5. Maak een afspraak

  Kijk op de site van de echopraktijk en bekijk de mogelijkheden. Wil je een filmpje of een foto? Bel of mail de praktijk voor afspraak.

 6. Een eventueel vervolg

  De echoscopisten die de pretecho afnemen zijn gediplomeerd en zien het als er mogelijk iets mis is met je baby. Ze stellen echter geen diagnose, maar raden je in dat geval aan om contact op te nemen met je verloskundige.

Do's

 • Vrienden of familie uitnodigen
 • Meedere echo's laten maken

Don'ts

 • Te lang wachten met de echo (na 34 weken). Je baby past dan niet meer goed op de foto.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!