Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Inrichting » Hoe richt ik mijn slaapkamer Feng Shui in

Hoe richt ik mijn slaapkamer Feng Shui in

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
We doen er tegenwoordig alles aan om heerlijk te kunnen slapen én wakker worden. Ultrazachte matrassen, wekkers met vogelgeluidjes, dromenvangers en slaapmaskers moeten ons daarbij helpen. Volgens de Oosterse Feng Shui-filosofie heb je al die hulpmiddeltjes niet nodig. Het allerbelangrijkste voor jouw nachtrust is vooral een goede doorstroming van positieve energie, ofwel: C’hi.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Positieve energie
 • Zin in schuiven
 • Verf
 • Houten vloer
 • Papier en potlood
 • Eventueel: kamerscherm en spiegel

Stappen

 1. Haal je slaapkamer helemaal leeg

  Feng Shui (letterlijk: wind en water) is gebaseerd op de wisselwerking tussen Yin (massief en onbeweeglijk) en Yang (licht en actief). Volgens de Feng Shui-filosofie is iedereen en alles op deze wereld met elkaar verbonden door een stroom van universele energie: C’hi (letterlijk: levenskracht). Als deze C'hi optimaal door je huis of werkruimte beweegt, beïnvloedt hij je leven op een positieve manier. In de slaapkamer zal het zelfs een positieve impuls geven aan je seksleven.

  Een volle slaapkamer omtoveren tot een Feng Shui-slaapkamer is onmogelijk. Eerst moet alles eruit. Vervolgens begin je met de basis van je Feng Shui-slaapkamer. Verf de muren in neutrale kleuren, wissel koele kleuren als blauw en grijs af met warme kleuren. In een koele kamer kun je je niet goed ontspannen. Op de vloer komen natuurlijke materialen, bijvoorbeeld hout.

 2. Maak een plattegrond van je slaapkamer

  Wil jij je kamer echt helemaal Feng Shui hebben, dan is alleen het verven van je muur en het verplaatsen van je bed niet voldoende. Met behulp van een Bagua-achthoek, een soort van Feng Shui-kompas, kun je je slaapkamer inrichten aan de hand van de acht windrichtingen. Volgens een vierduizend jaar oude legende stond de Bagua-achthoek op de rug van een schildpad toen hij uit de rivier de Lo kwam.

  Maak een plattegrond van je kamer en zorg ervoor dat de belangrijkste toegangsdeur aan de onderkant van je plattegrond zit. Leg er vervolgens de Bagua, het achthoekige Feng Shui-kompas overheen, met het noorden (carrière) naar beneden gericht. Je slaapkamer kun je vervolgens inrichten aan de hand van deze windrichtingen. Als je op het online kompas klikt, krijg je meer specifieke uitleg voor het inrichten van de desbetreffende hoek.

 3. Gebruik natuurlijke materialen

  Goed, je slaapkamer is gereed om ingericht te worden. Gebruik alleen meubels en raamdecoratie van natuurlijke materialen. Dit bevordert de energiestroom. Dus wel katoen, wol, hout en glas (in hun oorspronkelijke tinten), maar geen synthetische materialen.

 4. Zorg dat je deur goed open kan

  De deur is de plek waar de energie je slaapkamer binnenkomt. Het is dus erg belangrijk dat deze energie niet wordt tegengehouden. Zet daarom niks achter je deur; een deur die maar negentig graden open kan, is al een blokkade voor de energie.

 5. Plaats je bed niet in één lijn met de deur

  De positie van je bed is erg belangrijk. Staat jouw bed precies tegenover de deur naar de gang of de badkamer, dan staat je bed in de C’hi en blokkeert het de doorstroom van de energie. Heb je een kleine slaapkamer en kan je bed op geen andere plek dan daar staan, zet dan een licht kamerscherm tussen je bed en de deur.
  Het is wel belangrijk dat je vanuit je bed de deur kan zien. Lukt dit niet fysiek, gebruik dan spiegels om het beeld van de deur te reflecteren. Zorg er wel voor dat je in de spiegel niet (een deel van) jezelf kunt zien. Door het weerspiegelen van de geest kan deze namelijk niet tot rust komen.

  Zet je bed met het hoofdeinde tegen de muur, maar zorg ervoor dat de zijkanten vrij zijn. Echte eenheid creëer je door aan weerszijden van het bed dezelfde nachtkastjes met dezelfde lampjes of kaarsen te plaatsen.

 6. Verwijder elektrische apparatuur

  Je slaapkamer is voor slaap en seks, of voor seks en slaap. Het is in ieder geval niet de plek waar je urenlang naar de televisie kijkt totdat je in slaap valt. Elektrische apparaten veroorzaken een elektromagnetisch veld dat niet goed is voor de C’hi. Verwijder daarom alle apparatuur met een stekker. Kun je echt niet zonder je flatscreen, of heb je een elektrische wekker; leg er dan ’s nachts een doek overheen.

 7. Kies voor zachte verlichting

  Volgens Feng Shui is de slaapkamer een Yin-ruimte, ofwel een vrouwelijke ruimte. En Yin-ruimtes vragen om zachte verlichting. Hang geen grote lampen aan het plafond, maar kies voor kleine lichtpunten (zoals bijvoorbeeld kaarsen) op verschillende plekken in je kamer.

 8. Ruim altijd je rommel op

  C'hi moet zo gemakkelijk mogelijk door je kamer kunnen stromen. Alles wat je in je slaapkamer zet, zal de C'hi in de weg staan. Een Feng Shui-kamer met kleren op de grond en boeken en lege glazen op je nachtkastje werkt dus niet.

  Ruim dagelijks je rommel op en zorg ervoor dat er ook niks onder je bed ligt, zelfs niet het fitnessapparaat. Geblokkeerde energie houdt namelijk je vooruitgang tegen.

  Slaap lekker!

Do's

 • Je bed is volgens de Feng Shui-filosofie een weerspiegeling van je relatie. Heb je een krakend oud bed, dan kan je wellicht beter een nieuwe aanschaffen.
 • Zorg ervoor dat je meubels ronde hoeken en vormen hebben. Vloeiende energie vaart niet wel bij rechte hoeken en lijnen.
 • Hang een mooi schilderij tegenover je bed. Zo heb je als je wakker wordt direct een 'blij' gevoel.

Don'ts

 • Al is 'Shui' het waterelement, volgens de oosterse filosofie hoort water niet in de slaapkamer thuis. Niet in een flesje, en ook niet als afbeelding.

Bron

Feng Shui in de slaapkamer (rubriek.nl)

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!