Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Kinderen » Hoe voorkom ik dat mijn kinderen met vreemden chatten

Hoe voorkom ik dat mijn kinderen met vreemden chatten

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 365 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Met de komst van internet is het veel makkelijker geworden om te communiceren. Soms zelfs wat te gemakkelijk: ook mensen met slechte bedoelingen komen dankzij het internet een stuk dichterbij. Je kinderen volledig beschermen tegen kwaadwillenden is misschien niet altijd mogelijk, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen. Voorkomen dat je kinderen met vreemde mensen chatten bijvoorbeeld.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Contact met je kinderen
  • Afspraken
  • Computer
  • Tijd

Stappen

  1. Zorg voor een gemeenschappelijke computer

    Als je kinderen nog relatief jong zijn, is het niet nodig dat ze een eigen computer op hun kamer hebben. Zorg ervoor dat je één gemeenschappelijke computer in huis hebt en zet die op een centrale plaats, bijvoorbeeld op een klein bureau in de huiskamer. Hierdoor kun je makkelijker - en op een minder opvallende manier - toezicht houden.

  2. Maak samen profielen aan

    Ga samen zitten voor het aanmaken van profielen op websites waar je kind graag lid van wil zijn. Je kunt dan een oogje in het zeil houden op de inhoud én je kunt waar nodig ingrijpen. Kinderen zien niet altijd overal het kwaad van in, maar met een redelijk argument gaan ze vaak wel mee. Het is meestal niet zo dat ze bepaalde dingen per se op internet willen zetten. Vaak is het een gewoonte, of simpelweg antwoord geven op de (vele) vragen die gesteld worden.

    Maak ook samen een e-mailadres aan en laat je kind hiervoor iets leuks verzinnen, dat niets vertelt over de leeftijd of het geslacht van je kind. Dat zou iemand met verkeerde ideeën soms al te veel informatie geven.

  3. Maak duidelijk afspraken

    Maak duidelijke afspraken over het internetgebruik. Geef bijvoorbeeld aan dat de computer maximaal één of twee uur per dag aan mag en houd je aan die regel door bijvoorbeeld een kookwekker aan te zetten.

    Wie geen uren achter de computer mag zitten, zal de spaarzame online tijd liever gebruiken om met vriendjes te kletsen of om spelletjes te spelen, dan om kennis te maken met onbekenden.

  4. Installeer een chatprogramma

    Je kunt op twee verschillende manieren chatten: via een chatprogramma, zoals MSN Messenger, of via een online chatroom. Installeer zelf een chatprogramma en probeer er op toe te zien dat het chatten vooral via dat programma gedaan wordt. In een chatroom kan namelijk iedereen komen, maar voor een praatje via een chatprogramma moet toestemming gegeven worden.

    Loop eventueel af en toe samen de lijst met contactpersonen door om te kijken of alles in orde lijkt.

  5. Informeer je kinderen

    Deze stap heet bewust 'Informeer je kinderen' en niet 'Waarschuw je kinderen'. Het heeft geen zin om kinderen bang te maken voor internet, het is beter om ze in te lichten over de mogelijkheden en onmogelijkheden. Doe dit zoveel mogelijk met voorbeelden die gerelateerd zijn aan hun belevingswereld.

    Let er op dat je het chatten of internetten niet veroordeelt; tegenwoordig kun je daar nu eenmaal niet meer om heen en dan is het beter om de communicatie met je kinderen open te houden, zodat ze je ook om raad vragen als er iets is, of als ze zelf iets niet vertrouwen.

  6. Houd privégegevens privé

    Er zijn voldoende voorbeelden te vinden van mensen die net wat teveel privégegevens online hebben gezet en daar behoorlijk veel last van hebben gehad: soms verloren mensen hun baan, anderen werden juist vanwege bepaalde foto's of uitlatingen ergens niet aangenomen.

    Zie er op toe dat je kinderen hun privégegevens privé houden. Vertel ze bijvoorbeeld over de mogelijkheid om hun profiel af te schermen.

    Het is belangrijk dat je kinderen in de gaten hebben dat er eigenlijk twee werelden zijn: een echte en een digitale. Sommige dingen passen wel in je digitale leven, maar niet in je 'echte' leven en andere dingen passen weer wel in je echte leven, maar niet in je digitale leven. Zo mag je best aan je vriendjes vertellen dat je in dat huis woont, maar is het niet nodig om dat ook tijdens het chatten te vertellen.

  7. Spreek niet af via internet

    Het is niet altijd even makkelijk om hier toezicht op te houden, maar vertel je kind om nooit af te spreken via internet. Je weet immers nooit wie je treft. Als je kind echt graag af wil spreken met iemand die hij of zij online kent, maak er dan gewoon een gezellig familieuitje van. Een écht vriendje of vriendinnetje zal dit best leuk vinden en een 'enge man' is dan zo afgeschrikt!

Do's

  • Praat met je kind(eren) over internet. Focus niet alleen op de gevaren, maar laat je kind ook vertellen wat hij of zij aan het internet heeft, of hoe hij of zij het beleeft
  • Stel duidelijke regels en handhaaf die

Don'ts

  • Probeer het chatten niet volledig te verbieden. Veel kinderen chatten thuis met leeftijdsgenootjes en onderhouden op die manier hun sociale leven
  • Stimuleer het chatten via MSN, waarbij je alleen kunt chatten met mensen die je eerst toestemming geeft

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!