Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Theater » Hoe bereid ik me voor op de Parade
4

Hoe bereid ik me voor op de Parade

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bereid ik me voor op de Parade
Lachen, gieren en brullen met Van Houts en De Ket. Al stampend, dansend en meezingend uit je dak gaan in de Werkteatertent met Ellen ten Damme. Flaneren en flirten met de onvermijdelijke fles rosé onder je arm. Dat is voor velen nog steeds het imago van het reizende theaterfestival de Parade, dat sinds 1990 iedere zomer neerstrijkt in achtereenvolgens Rotterdam (juni), Den Haag (juli), Utrecht (juli) en Amsterdam (augustus). Maar Nicole van Vessem, die in 2007 Terts Brinkhof opvolgde als artistiek leider, wil af van het beeld dat de Parade 'een Pipo-festival' is. "Juist omdat de Parade zo toegankelijk en laagdrempelig is, biedt het volop de mogelijkheid ook theater met een serieuze boodschap te programmeren", aldus Van Vessem. De populaire en drukbezochte theaterkermis heeft veel meer te bieden dan uitgaansvertier en makkelijk vermaak. De hoogste tijd om je aan te sluiten bij de nieuwe generatie Paradebezoekers die theater en uitgaan tot een nieuwe, feestelijke kunstvorm verheffen.

Hoedoe door: Gigi Schuiten

Bekijk het profiel van Gigi Schuiten
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • PC met internet
  • printer

Stappen

  1. Kies je stad

    De Parade is in iedere stad zowel qua programma als qua sfeer net weer even anders. Rotterdam heeft het kleinste aanbod vanwege de beperkte ruimte in het Museumpark, Utrecht wordt door veel acteurs en theatermakers bezocht, Den Haag schijnt het meest relaxed te zijn en in Amsterdam is de Parade van oudsher het grootst. Maar op welke stad jij je oog ook laat vallen, de Parade biedt overal die bonte mix van acts, voorstellingen en optredens in allerlei verschillende disciplines en van wisselend niveau. Van goochelaars tot popmuziek, van boeienkoning tot film, van stille disco tot aanstormend theatertalent, van cabaret tot gerenommeerd dansgezelschap; je vindt het er allemaal.

  2. Programma lezen

    Sinds enkele jaren staat het programma van De Parade online. Per stad en datum kun je door het aanbod bladeren. Het is wel zaak het kaf van het koren te leren onderscheiden om een programma samen te stellen dat bij jou past. Neem de tijd en lees op je gemak de omschrijvingen. Google ook eens wat namen van gezelschappen of theatermakers. In de meeste gevallen duiken er wel recensies, voorbeschouwingen of interviews op. Misschien (nog) niet van de betreffende Paradevoorstelling, maar ook opinies over eerdere voorstellingen van een theatergroep of -maker kunnen je een aardige indruk geven.

  3. Programma samenstellen

    Gemiddeld duurt een voorstelling ongeveer 20 minuten. Kies voor een gevarieerd en avondvullend programma drie tot vijf voorstellingen per dag uit. Zoek het ook vooral in verschillende disciplines en kies minstens één voorstelling die minder voor de hand ligt. Ga je nooit naar een dansvoorstelling, dan is dit je kans om eens kennis te maken met het genre. Probeer de meest luchtige voorstellingen wat later op de avond te plaatsen, en begin met de wat serieuzer stukken. Dat levert je meer gespreksstof tijdens het diner op. En heb je eenmaal een paar wijntjes of biertjes gedronken, dan valt een komische act of een gezellig muziekprogramma vaak beter dan een voorstelling met een wat ernstiger ondertoon.

  4. Kaarten kopen

    Op de website van de Parade kun je voor een flink aantal voorstellingen de kaarten online kopen. Doe je dat tot een week van te voren, dan worden ze per post thuisbezorgd. Bestel je later, dan kun je de kaarten op vertoon van de bevestiging bij de servicebalie afhalen. Voor sommige voorstellingen en de meeste attracties kun je alleen ter plekke op het terrein bij een van de kassa’s toegangsbewijzen kopen.

    • Surf naar deparade.nl
    • Klik op het onderdeel programma en zoek op voorstelling of artiest
    • Kies de juiste datum en tijd en klik op bestellen
    • Vul het aantal in
    • Herhaal deze stappen tot je programma compleet is

     Let op dat je altijd minimaal een half uur speelruimte tussen twee voorstellingen houdt. En weet je zeker dat je ’s middags al op de Parade bent, verwijder dan de entreebewijzen voor het terrein uit je winkelmandje. Voor iedere Paradelocatie geldt dat de entree tot een bepaald tijdstip gratis is. Meer informatie vind je op de website van de Parade.

  5. Outfit kiezen

    De Parade vindt in alle steden in een park plaats, en is dus gebouwd op gras en onverharde grond, dat na een regenbuitje nogal eens nat en modderig kan worden. De afgelopen jaren heeft vooral Amsterdam met veel regen en een slechte drainage te kampen gehad, en is het een running gag geworden dat je daar het beste in kaplaarzen naar toe gaat. Maar wat voor het weer het ook is, de Parade is niet de plek om op hoge hakken of in besmettelijke kleding naar toe te gaan. Kies liever voor comfortabel en sportief, en zorg dat je voorbereid bent op een buitje of afkoelende avondtemperaturen na een zonnige dag.

  6. Naar de Parade

    In iedere stad is de Parade prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Op de website vind je de routebeschrijvingen en de bus- en tramlijnen. In de meeste steden is ook nachtvervoer. Parkeren in de buurt van de Parade is in iedere stad lastig, tijdrovend en duur.
    Neem vooral geen eten en drinken mee naar de Parade: bij de ingang wordt streng gecontroleerd, en je komt er het terrein niet mee op. Het festival wordt nauwelijks gesubsidieerd, en drijft voor een groot deel op de inkomsten van eten, drinken en toegangskaarten.

  7. Op de Parade

    Eenmaal op de Parade en in het bezit van je kaarten, is het handig het terrein te verkennen en alvast te kijken in welke tenten je later op die avond moet zijn. Op de Parade vind je een overvloed aan barretjes, koffietenten en restaurants in allerlei soorten en maten. Van kleine hapjes tot complete diners, van pizza tot roti, van de Franse tot de Algarijnse keuken. Ook liefhebbers van biologische producten en vegetarische maaltijden komen volop aan hun trekken De meeste eettentjes zijn tot laat op de avond open, of tot het voedsel op is. Bij sommige restaurants kun je reserveren. Wil je uitgebreid dineren of ben je met een grote groep, dan is het gezien de drukte op de Parade vaak slim van die mogelijkheid gebruik te maken.
    Een bezoek aan de Parade is pas compleet als je een dansje in de stille disco hebt gemaakt, een rondje in de zweefmolen hebt gedraaid en een van de gekke, grappige of hilarische kermisacts hebt bezocht.

Do's

  • Zelf poffertjes bakken
  • Dansen in de stille disco
  • Je verheugen over de talrijke, gratis en schone toiletten
  • Je aanmelden als vrijwilliger, zo maak je de Parade eens van een andere kant mee!

Don'ts

  • Je eigen picknickmand mee naar binnen proberen te smokkelen
  • Fotograferen of filmen tijdens een voorstelling
  • Telefoneren of sms’en tijdens een voorstelling
  • Huisdieren meenemen (niet toegestaan)

Bron

De Parade. Foto: affiche Parade 2006.
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!