Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Theater » Hoe bereid ik me voor op Oerol
5

Hoe bereid ik me voor op Oerol

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe bereid ik me voor op Oerol
Terschellings Oerol festival staat bekend als één van de leukste, gezelligste en meest bijzondere festivals in Europa. Het is sinds de eerste editie in 1982 uitgegroeid tot een waar fenomeen. Ieder jaar in juni is het Waddeneiland tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. De voorstellingen worden vaak speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime, van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen, van westerns tot interactieve installaties: je treft het aan in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat. Voor de beginnende Oeroller vormen de voorbereidingen op het festival een ware uitdaging. Hoe stel je een haalbaar programma samen uit het enorme aanbod van voorstellingen, bands, straattheater en randprogrammering? Hoe zit het de bootovertocht naar Terschelling? Hoe doorgrond je de mysteries rond de kaartverkoop? Deze Hoedoe helpt je op weg.

Hoedoe door: Gigi Schuiten

Bekijk het profiel van Gigi Schuiten
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Creditcard of internetbankieren
  • Computer met internet
  • Kampeeruitrusting

Stappen

  1. Bepaal wanneer je gaat

    Begin met bepalen hoe lang en wanneer je naar Terschelling gaat. Het festival start altijd op een vrijdag. Meestal is dat de 2e vrijdag van de maand, soms op de 3e. Kun je het je veroorloven, kom dan al een paar eerder naar het eiland. Zo ontloop je de drukte op de boot tijdens het eerste weekend en kom je alvast in de stemming en het ritme van het eiland.

  2. Overnachten

    Oerol begint met het regelen van je logeeradres. Niet om je te ontmoedigen, maar een huisje, pensionkamer of hotelkamer bemachtigen tijdens Oerol is vrijwel onmogelijk. „Onze appartementen zijn voor de komende jaren al gereserveerd voor Oerol”, vertelt Jolle Dijkstra van De Stormvogel in Baaiduinen. „De meeste gasten boeken al voor hun vertrek weer voor het volgende festival. En als er al eens iemand afzegt, dan is het binnen de kortste keren weer verhuurd want de vraag voor deze periode is enorm.” Als nieuwkomer een huisje, appartement of hotelkamer vinden, is dus vooral een kwestie van mazzel. Wil je jouw geluk toch beproeven, begin daar dan zo vroeg mogelijk mee. Het VVV-kantoor op Terschelling is een goede plek om te starten.

    Kamperen
    Gelukkig kun je wel altijd kamperen op Terschelling. „Het is natuurlijk erg druk en soms stampvol, maar we hebben nog nooit nee hoeven te verkopen”, vertelt een enthousiaste medewerker van een van de campings op het eiland. „Zolang mensen niet met enorme bungalowtenten aankomen zetten, is er altijd nog wel een plekje.” Wat je aan luxe inboet, wordt ruimschoots gecompenseerd door het saamhorigheidsgevoel en de gezelligheid die op de campings heerst. Nieuwe vrienden zijn zo gemaakt, ben je iets vergeten dan kun je het geheid van een van je buren lenen en als alle cafés al gesloten zijn, is de camping vaak de plek voor het laatste nachtmutsje. De meeste campings nemen geen reserveringen aan voor deze periode.

    Een camping kiezen:

      • bekijk de kaart van het eiland;
      • bepaal op welk deel van het eiland je wilt verblijven. De rustigste plekken vind je op het oostelijke deel van het eiland. Een camping rond Midsland, centraal op het eiland, is een goede plek als je veel voorstellingen wilt bezoeken en dicht bij het festivalterrein de Westerkeyn wilt verblijven. Kom je vooral voor de bands en dj's, zoek dan een camping op het westelijke deel van het eiland en in de buurt van festivalterrein het Groene Strand (West-Terschelling) waar iedere dag van vroeg tot laat allerlei optredens zijn;
      • surf naar VVV Terschelling
      • zoek je camping uit en noteer ook de adressen van 2 of 3 andere campings, voor het geval dat.

    TIP: Hoewel huisdieren op sommige campings wel zijn toegestaan, mogen ze niet mee naar de voorstellingen!

  3. Reis heen

    De boot naar Terschelling vertrekt vanuit het Friesje havenstadje Harlingen. De overtochten worden verzorgd door Rederij Doeksen. Tickets kun je online boeken en betalen, dan ben je verzekerd van een plek. Data en/of tijden zijn achteraf nog aan te passen - en tijdens Oerol kan dit zelfs op festivalterrein de Westerkeyn. De gewone veerdienst doet er 2 uur over. Je kunt ook kiezen voor de iets duurdere sneldienst die je in drie kwartier naar het eiland brengt. Vanwege het betere uitzicht, de mogelijkheid om aan dek te zitten en de gezellige sfeer aan boord geven veel Oerolgangers de voorkeur aan het gewone veer. "Oerol begint al op de boot", is dan ook een bekende kreet van festivalveteranen.

    Bootticket boeken:

      • houd je bankpas (internetbankieren) of creditcard bij de hand;
      • surf naar www.rederij-doeksen.nl;
      • ga naar het onderdeel waar je online kunt boeken, en koop je ticket.

    Naar Harlingen
    Harlingen is prima bereikbaar met zowel trein, bus als auto. Tijdens Oerol, en met name op de eerste dagen kan het wel extra druk zijn, dus houd daar rekening mee en zorg dat je ruim op tijd vertrekt. Op 9292.nl kun je jouw reis vanuit je woonplaats plannen en uitprinten. Terreinen voor betaald parkeren zijn er in overvloed rond de haven – vanaf de meeste rijdt er bovendien een pendelbusje naar de terminal.

    Festivalbussen
    Er rijden vanuit verschillende plaatsen in Nederland ook festivalbussen die zonder tussenstops in een keer naar Harlingen rijden.

    Van de haven naar de camping
    Bij aankomst in de haven van West, staan er bussen te wachten die je (dichtbij) de plek van bestemming brengen. De meeste campings sturen iemand naar de boot met een busje en aanhangwagen om je bagage gratis naar de camping te vervoeren. Verder rijden de taxi’s af en aan. De meeste taxibusjes en limousines doen ook combinatieritten naar meerdere bestemmingen.

  4. Fiets

    Op het eiland ben je verder qua vervoer vooral aangewezen op de (huur)fiets. De dienstregeling van de bussen is grotendeels aangepast op die van de veerboten en die rijden vrij onregelmatig. Veel locaties zijn bovendien onbereikbaar met de bus, taxi of auto, en het eiland is te groot om alles te kunnen bewandelen. Tijdens Oerol reserveren de meeste fietsverhuurbedrijven niet, dat levert een ondoenlijke administratie en lange rijen op. Dus geldt in de meeste gevallen: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zeker in het eerste weekend kan het gebeuren dat je niet direct een fiets kunt huren maar meestal loopt het wel los. Je kunt op de gewone veerdienst overigens ook je eigen fiets (tegen betaling) meenemen.

    Fiets huren
    Wel proberen een fiets te reserveren? De VVV Terschelling heeft een bedrijvengids met de fietsverhuurders op het eiland.

  5. Stel je programma samen

    Het programma van Oerol is medio mei bekend en verdeeld in verschillende onderdelen; de voorstellingen waarvoor je toegangsbewijzen moet aanschaffen, en dan het gratis programma dat bestaat uit straattheater, muziekoptredens en paspoortvoorstellingen, kleine voorstellingen her en der op het eiland. Op vertoon van je Oerolpaspoort (te koop in de voorverkoop, op de boot en op het eiland) krijg je toegang tot deze gratis voorstellingen en optredens. De gulden regel voor het samenstellen van een leuk Oerolprogramma is: laat je verrassen en inspireren.

    Geen theaterfan, en kom je vooral voor de bands en dj's? Natuurlijk is het best mogelijk om Oerol te bezoeken zonder naar theatervoorstellingen te gaan, maar dan mis je wel de essentie van het festival en een aantal bijzondere en unieke ervaringen. Juist de combinatie van verschillende culturele disciplines vormt de basis van het Oerolgevoel.

    Bestudeer het programma
    Surf naar de Oerolwebsite en bestudeer op je gemak het programma. Voor zowel beginnende als gevorderde theaterliefhebbers is het meestal lastig om op basis van een voorstellingsomschrijving een keuze te maken. Achteraf blijken ze ook vaak niet de (hele) lading te dekken. Dat komt omdat de meeste theatermakers de omschrijving uit hun subsidie-aanvraag gebruiken, en die wordt soms al tot twee jaar van te voren ingediend. Wil je meer informatie, dan kun je grasduinen in de diverse artikelen die de verschillende media op het internet over het festival publiceren.

    Via het onderdeel Mijn Oerol kun je op de website per dag je eigen programma samenstellen door voorstellingen en optredens uit te zoeken en ze in Mijn agenda te plaatsen. Het complete overzicht kun je vervolgens printen of als downloaden.
    Kies voor het echte Oerolgevoel iedere dag minstens 1 en maximaal 3 voorstellingen uit, eventueel aangevuld met gratis optredens van bands en straattheater. Let daarbij op zowel de afstand tussen de locaties als de tijden en de duur van het stuk. Zorg dat er voldoende tijd tussen twee voorstellingen zit, zodat je niet hoeft te racen om de volgende te halen. Bovendien zul je merken dat het fijn is om wat ruimte tussen meerdere stukken op een dag te laten vallen. Goed theater kan je soms nog tot dagen later bezig houden, dus wat tijd om het op je in te laten werken is wel zo plezierig.

    Maak je agenda:

      • Stel per dag je programma samen. Vergeet niet ieder item op te slaan in Mijn agenda.
      • Controleer of tijden en locaties op elkaar aansluiten
      • Tel de prijzen van alle toegangsbewijzen op. Overschrijd het totaal jouw budget, vervang dan een aantal voorstellingen door voorstellingen en optredens die gratis zijn.
      • Tevreden? Sla je Oerolprogramma op als .pdf
      • Maak ook een printje, dat kun je gebruiken om kaarten te kopen.

    TIP:  Zorg bij het samenstellen van jouw Oerol voor een gevarieerd aanbod, en kies ook eens voor voorstellingen die je normaal gesproken misschien juist over zou slaan. Een festival is vanwege de sfeer, de inbedding van de voorstellingen in een grotere setting met randprogrammering en de openheid van zowel maker als liefhebber, de beste plek om lekker te experimenteren en je culturele smaak verder te ontwikkelen.

  6. Koop kaarten

    Om toegangsbewijzen te kunnen kopen, heb je een festivalpaspoort nodig. Dit  koop je  in de voorverkoop, op de boot of op festivalterrein De Westerkeyn. Het festivalpaspoort heb je ook nodig om de festivalterreinen de Westerkeyn en het Groene Strand op te komen en om toegang te krijgen tot het straattheater, muziekoptredens en paspoortvoorstellingen. Het festivalpaspoort  is beschikbaar in drie soorten, voor een weekend, een midweek of voor de hele periode.

    Online

    Ongeveer de helft van de beschikbare kaarten wordt verkocht in de online voorkoop die medio mei start. In de eerste week van de voorverkoop, kunnen alleen de Vrienden van Oerol (de donateurs) bestellen, daarna wordt de voorverkoop vrij gegeven voor de andere Oerolgangers. Ook het festivalpaspoort kun je online kopen.

    Dagkassa
    Een deel van de kaarten wordt pas op de dag van de voorstelling verkocht aan de festivalkassa op festivalterrein De Westerkeyn. Op die manier kan iedereen ook nog tijdens Oerol aan kaarten komen. Het festivalterrein gaat om 09.00 uur open maar het is een goed Oerolgebruik om tussen 05.00 en 07.00 uur aan te sluiten in de rij. Verstokte Oerolgangers komen bewapend met een thermoskan koffie of thee, broodjes, koeken, desnoods een slaapzak en een goed humeur. In de rij voor de Westerkeyn liggen, is een (niet te missen) ervaring op zichzelf, en wordt regelmatig opgeluisterd door muzikanten en straatartiesten. Van voordringen of geduw en getrek is geen sprake: iedereen wacht keurig op zijn beurt, en wie vooraan wil staan, moet gewoon heel vroeg aanwezig zijn.
    Als de Westerkeyn de poorten opent, krijg je bij het binnengaan een kaartje met daarop een van de achternamen van het eiland. Per familienaam worden 100 kaartjes verstrekt. Als jouw familenaam wordt omgeroepen, kun je met je 99 'familieleden' naar de kassa's.

    TIP: Lukt het je niet de kaarten te kopen die je wilt hebben, kies rustig lukraak voor iets dat wel beschikbaar is. Een echte buil kun je je nauwelijks vallen. Op de Westerkeyn kun je ook nog proberen via het mededelingenbord je kaarten te ruilen tegen andere.

  7. Inpakken en Oerollen maar

    Met je Oerolprogramma, boottickets en een adres om te overnachten op zak, kan er weinig meer mis gaan en ben je bijna klaar om te Oerollen. Voor je vertrekt, moet je alleen nog je kampeeruitrusting controleren en je koffer pakken. Voor een verblijf op Terschelling en het Oerol festival pak je een koffer of rugzak zoals voor iedere actieve vakantie in Nederland. Met kleren voor strandweer, voor regenbuien, voor kille dagen en een dikke trui of jas voor de avonden dat de zeemist plotseling op komt zetten, en de tempratuur na een warme, zonnige dag radicaal en onverwacht naar beneden schiet.
    Neem ook zeker een regenpak mee, en schoenen die tegen een stootje kunnen. Het moet echt hard regenen, wil een voorstelling afgelast worden. Want voor een beetje hemelwater schrikken Oerolgangers noch theatermakers terug.  Tot Oerol!

Do's

  • Ga op zoek naar een van de geheime feesten in bunkers, op het strand en in de duinen. Ze worden nergens aangekondigd, de locatie gaat van mond-tot-mond.
  • Koop een 'Oerol op de Bonnefooi boekje' en laat je verrassen tijdens je zwerftochten over het eiland.
  • Versier je huurfiets met bijvoorbeeld kunstbloemen of vlaggetjes. Zo blijft hij tussen de duizenden fietsen op het eiland herkenbaar en makkelijk terug te vinden.
  • Fiets een blokje om voor de lekkerste versgebakken appeltaart van het eiland en biologische sapjes van Terschellinger cranberry’s bij dagcafé van De Stormvogel in Baaiduinen.
  • Drink een juttersbittertje in het Wrakkenmuseum bij Formerum, waar voor kinderen een heus piratenschip op de speelplaats klaarligt.
  • Bekijk een live bands bij De Rustende Jager in Formerum.
  • Ontmoet theatermakers op De Stoep in Midsland, een van hun geliefde hangouts.

Don'ts

  • Op de bonnefooi en zonder kampeeruitrusting naar Oerol gaan en denken dat je wel even een hotelletje kunt pikken.
  • Met een auto het eiland ‘doen’, als het om iets anders dan noodzakelijk bagagevervoer gaat. Het levert je de hoon en minachting van eilanders en Oerolgangers op. Op Terschelling regeert de fiets.
  • Met blote benen, voeten, schouders e.a. door de bossen en oude duinen wandelen. Daar huist een steeds groter wordende populatie teken.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!