Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » China » Hoe praat ik met Chinezen
5

Hoe praat ik met Chinezen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe praat ik met Chinezen
Tijdens je reis door China ontmoet je veel mensen die geen woord Engels spreken. Om jezelf verstaanbaar te maken, doe je een beroep op je creativiteit. Dit houdt je geest jong, en het maakt je reis hilarisch en spannend! Ben je vaardig in tekenen, aanwijzen, uitbeelden en imiteren, dan kom je een heel eind. En anders heb je gereedschap nodig. Deze hoedoe geeft je tips voor de survival op straat.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Pen en papier
  • Visitekaartje + krabbel in Chinese tekens
  • Afbeeldingenboekje 'Point it'
  • Taalgidsje / woordenboek
  • Hulpvaardige Chinees
  • Voldoende tijd
  • Geduld, humor en creativiteit

Stappen

  1. Bemachtig het visitekaartje van je hotel

    Verlaat je guesthouse of hotel nooit zonder het visitekaartje, met daarop het adres in het Chinees. Dat is niet zo moeilijk. Elk hotel dat zichzelf serieus neemt, heeft ze. Ze liggen meestal in een bakje op de receptiebalie. Zo niet, dan vraag je ernaar (in het Engels, met behulp van een woordenboekje of gebaren).

  2. Vraag om een krabbel in Chinese tekens

    Met je visitekaartje op zak, vind je de weg naar je tijdelijke thuisbasis zeker terug. Maar nu, waar ga je heen: naar het station, een attractie, de supermarkt of een restaurant? Ga niet weg zonder een krabbel in het Chinees. Vraag iemand achter de receptie om een korte notitie met daarop je bestemming of je vraag (dat wat je nodig hebt, bijvoorbeeld het soort treinkaartje) in Chinese tekens. Zonder zo'n krabbel kunnen ook korte uitstapjes erg lang duren. Engelssprekende Chinezen zijn schaars. Daarbij is de kans dat iemand jouw pinyin (fonetisch Chinees) direct bij de eerste toon begrijpt zo goed als nihil. Koester daarom je eenvoudige Chinese notitie.

  3. Neem een taalgidsje mee

    Een taalgidsje is een hebbeding voor de China-reiziger. Ze staan vol nuttige woorden en standaardzinnen waarmee je je echt verstaanbaar kunt maken. Maar... Behalve handige vind je er ook nutteloze vragen en opmerkingen, zoals: ‘Stoort het als ik rook?’ (iedereen rookt in China), ‘Ik heb een lekke band' (die kun je aanwijzen) of 'Ik zag een rat in mijn kamer' (dat schat je van tevoren in of beeld je uit). Wil je de conversatie echt verruimen, stop dan ook een woordenboek in je tas. Welke lees je bij de volgende stap.

  4. Neem een woordenboek(je) mee

    Met een pocket Nederlands-Chinees woordenboekje in de hand is China nog leuker. Koop er eentje met zowel Chinese tekens als pinyin (het Chinese fonetische alfabet).

    Nogmaals: jouw pinyin-gebrabbel zal niet iedereen bij je eerste poging begrijpen, want de Chinese taal is een toontaal. Maar zodra iemand zegt: wô bù dông (ik begrijp het niet), grijp je naar je woordenboekje en laat je zien wat je bedoelt (liefst in het Chinese schrift).

    Nog een voordeel: zoeken op alfabet kost minder tijd dan het nalopen van de tientallen standaardzinnetjes uit je taalgidsje.

  5. Neem mee: Point It

    Wat het altijd en overal goed doet,  is beeldtaal. Tweepersoonsbed, wc-rol, treincompartiment: wat is er duidelijker dan een plaatje? Koop daarom Point It.

    Dit is een compact naslagwerk vol plaatjes. Het is erg gedateerd (plaatjes uit het jaar nul), maar de bedenkers waren die-hard reizigers, die aan vrijwel alles gedacht hebben. Super handig en hilarisch!

    Pas op! Ook Chinezen zijn zeer van 'Point It' gecharmeerd. Sommigen vinden het zo leuk dat ze het meteen uit je handen grissen om het aan de familie te tonen.

  6. Zoek een hulpvaardige Chinees

    Ook hulpvaardige Chinezen heb je absoluut nodig tijdens je reis door China. Gelukkig zijn die er - ambtenaren achter loketten uitgezonderd- volop. Zelfs Chinezen die maar drie woorden Engels spreken, schieten je spontaan te hulp als zodra ze vermoeden dat je aardig bent. 

    Zodra je stuntelt met handen en voeten is de kans groot dat je hulp krijgt. En daarin gaan Chinezen best ver: ze fietsen met je mee, lopen voor je om, laten hun eten koud worden, doden de tijd met je in een lange rij enz. Chinezen zijn aardig. Echt hartstikke aardig. 

Do's

  • Tekenen
  • Imiteren
  • Aanwijzen
  • Uitbeelden
  • Veel lachen

Don'ts

  • Geld aanbieden na hulp

Bron

Mijn reiservaring door China
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!