Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe gedraag ik me tijdens een bedrijfsborrel
3

Hoe gedraag ik me tijdens een bedrijfsborrel

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe gedraag ik me tijdens een bedrijfsborrel
Borrels op het werk met je collega's zijn leuke gelegenheden om elkaar op een informele manier beter te leren kennen. Sommigen nemen dit wel erg letterlijk en worden te loslippig, weer anderen gooien - veelal onder invloed van de nodige alcohol - alle remmen los. Hoe je de volgende dag zonder het schaamrood op je kaken weer op het werk kunt verschijnen.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Collega's

Stappen

  1. Informeer naar de dresscode

    Voorkom een gênante vertoning en informeer van tevoren even naar de dresscode, of “hoe officieel het allemaal wordt”.

  2. Drink met mate

    Ben voorzichtig met alcohol, zeker als je weet dat je met een slok op de controle over jezelf verliest. Drink fris of als je wel alcohol drinkt, beperk je dan tot maximaal twee glazen. Met een glaasje te veel op kun je dingen gaan doen die je reputatie aantasten of erger: je baan kosten. Zo kon een medewerker van een landelijke bank uitzien naar een andere werkgever toen hij na een kantoorborrel de brandslang had leeggespoten op de marmeren vloer van het kantoorpand.

  3. Blijf professioneel

    Hoe gezellig het ook is, houd in je achterhoofd dat je niet op stap bent met je vrienden. Ga niet los en waan je niet onbespied. Alles wat je zegt, kan tegen je gebruikt worden, bijvoorbeeld in een conflict. Klap dus niet uit de school over je relatieproblemen, je sollicitatie bij de concurrent of je geldzorgen.

    Hoewel volgens onderzoek roddelen goed is voor de groepsbinding, is het niet bevorderlijk voor je carrière om te boek te staan als roddelaar. Bovendien weet je niet of degene met wie je staat te praten deze persoon kent en misschien graag mag. Of nog erger, dat het gespreksonderwerp ineens achter je staat. Praat op bedrijfsborrels dus altijd vriendelijk over andere werknemers van het bedrijf en beperk je tot gewone borrelpraat: gesprekjes over het werk, ontwikkelingen in het vakgebied, de wedstrijden van het Nederlands Elftal of de verbouwing van je nieuwe huis.

    Ook bij je baas polsen of er nog een salarisverhoging of promotie inzit en flirten of zoenen met een collega is ook geen goed idee. Word je zelf lastig gevallen door een flirtende collega, maak hem of haar dan met een grapje duidelijk dat je zijn of haar versierpogingen niet op prijs stelt.

  4. Praat eens met anderen

    Vaak zie je dat collega's die elkaar al goed kennen, ook tijdens een borrel elkaar weer opzoeken. Dat is zonde, want een borrel is juist de ultieme mogelijkheid om collega's waar je niet zo vaak mee te maken hebt of collega's van andere afdelingen beter te leren kennen.

    Een verpletterende openingszin is namelijk niet nodig, je kunt prima beginnen met iets algemeens. Bijvoorbeeld de lekkere hapjes of goede witte wijn.

    Vind je het lastig om af te stappen op iemand die je niet of niet goed kent, probeer dan van tevoren een algemene openingsvraag of -opmerking te verzinnen voor een gesprek, bijvoorbeeld "Drukke borrel" of "Lekkere hapjes". Stel je voor met je voor- en achternaam en wat je doet of van welke afdeling je bent. Vraag je gesprekspartner wat hij precies doet of hoe lang hij al bij het bedrijf werkt. Je kunt je gesprekspartner niet meer vleien dan door interesse te tonen in hem door goede vragen te stellen. Tevens voer je de regie over het gesprek door vragen te stellen. Jij bepaalt dan het gespreksonderwerp. Zorg er wel voor dat je ook naar de antwoorden luistert, geregeld oogcontact maakt en zelf ook aan het woord komt.

    Wil je een gesprek beëindigen, kijk of schuifel dan niet weg. Je hoeft geen smoesje verzinnen. Op een borrel is het zeker niet onbeleefd om te zeggen dat je nog even een ander wilt spreken.

  5. Blijf niet hangen

    Doorzakken tot in de late uurtjes, het is niet verstandig. Zorg dat jij niet de laatste bent die de deur op slot mag doen. Laat zien dat je je verantwoordelijkheden kent en ga op tijd naar huis.

Do's

  • Ga altijd naar een bedrijfsborrel en blijf minstens een half uur.

Don'ts

  • Drink niet als je nog moet rijden.
  • Ga je niet anders gedragen dan dat je normaal doet.
  • Gesprekken voeren over zware onderwerpen of onderwerpen die gevoelig liggen.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!