Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Communicatie » Hoe schrijf ik als leidinggevende een goede gelegenheidsspeech
4

Hoe schrijf ik als leidinggevende een goede gelegenheidsspeech

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je werknemer is 25 jaar in dienst, hoera! Reden voor een feestje en daar hoort een goede speech bij. De aanleiding kan ook een vertrek naar een andere werkgever zijn, pensionering of het behalen van een belangrijk diploma. Momenten waarop van jou als leidinggevende wordt verwacht dat je enkele mooie woorden spreekt. Zorg ervoor dat je speech kort en bondig is en aansluit bij de stijl van degene die je toespreekt.

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

  • Papier
  • Pen
  • Computer
  • Personeelsdossier
  • Archief
  • Spiegel

Stappen

  1. Maak een planning

    Het voorbereiden en schrijven van een goede speech kost tijd, al gauw een paar dagen. Begin dus op tijd aan je speech en reserveer tijd in je agenda om er ook echt aan te kunnen werken. Zo voorkom je veelal een writer's block.

  2. Brainstorm

    Noteer wat in je opkomt als je aan je medewerker denkt:
    anekdotes, positieve eigenschappen, typische uitdrukkingen en persoonlijke ervaringen die je altijd zijn bijgebleven. Vermijd in ieder geval alles wat negatief is. In een felicitatie- of afscheidstoespraak zie je nu eenmaal alles van de zonnige kant. Niet alleen de informatie is positief, maar ook de manier waarop je die brengt. Ken je degene die je gaat toespreken niet goed genoeg, vraag zijn of haar directe collega’s om anekdotes of zoek in het personeelsdossier of archief naar feiten waaruit iets positiefs of grappigs te halen valt.

  3. Leef je in

    Nu je een aantal trefwoorden hebt, ga je kijken welke onderwerpen je wilt gebruiken in je speech. Houd bij de keuze van je onderwerpen rekening met wie je voor je hebt als je je speech houdt. Dit geldt niet alleen voor degene die je toespreekt, maar ook voor alle andere toehoorders. Houd je je woordje alleen voor collega’s of zitten er ook familieleden van de toegesprokene in het publiek? Bij een speech voor collega’s is het gebruik van jargon of inside jokes geen bezwaar, in tegenstelling tot wanneer het publiek meer gemengd is.

  4. Schrijf de tekst

    Als het goed is, heb je nu voldoende inspiratie om de pen ter hand te nemen (of achter de computer te gaan zitten) en een persoonlijke speech te schrijven.

    Een goede speech bestaat uit drie gedeelten:

    • Het begin waarin je degene die je toespreekt – en eventuele gasten – verwelkomt en de aanleiding voor de bijeenkomst benoemt.

    • Het midden waarin je ingaat op degene die je toespreekt. Trek de aandacht van je toehoorders door te openen met een treffende anekdote over je medewerker of gebruik een passend citaat, gedicht of nieuwsbericht uit de krant. Natuurlijk mag humor niet ontbreken, maar wees er voorzichtig mee. Zorg ervoor dat de sympathie die je met de humor oproept zich concentreert op degene die je toespreekt. Gebruik gewone spreektaal en bezig geen dure woorden als je dat normaal ook niet doet. En wat je absoluut niet mag doen, is kritiek geven. Ook niet in de vorm van een 'grapje'.

    • Het slotwoord waarin je je speech afsluit en je medewerker bedankt voor al die fijne jaren of hem feliciteert met zijn jubileum of diploma. Geef je een cadeau, dan kun je dit aansluitend overhandigen.

    Bij het schrijven van je speech hoef je niet per se deze volgorde aan te houden. Begin met schrijven aan het onderdeel waar je inspiratie voor hebt. De rest volgt vanzelf.

    Mensen hebben maar een beperkt concentratievermogen, zorg ervoor dat je speech niet langer dan een kwartier duurt.

  5. Oefen

    Het effect van je speech wordt voor een belangrijk deel bepaald door je houding en je lichaamstaal. Oefen je speech thuis (eventueel met een spiekbriefje) een aantal keren voor de spiegel of onder het toeziend oog van je partner, broer of goede vriend, zodat je jezelf kunt corrigeren. Let daarbij vooral op je gezichtsuitdrukking, intonatie, spreeksnelheid  en op wat je met je handen doet.

     

     

Do's

  • Hebben anderen je voorzien van suggesties, geef dit dan aan in je speech.
  • Pas de stijl van je speech aan op de degene die je gaat toespreken.
  • Betrek alleen de partner en kinderen van de toegesprokene in je verhaal als deze daar prijs op stellen.

Don'ts

  • Laat kritiek achterwege en prijs iemand ook niet de hemel in.
  • Iemand (of jezelf) op de hak nemen mag best, maar maak het niet te bont.
  • Haal nooit je gram tijdens een speech.
  • Zeg nooit iets wat je niet meent.
  • Voorkom een onpersoonlijke en ongeïnteresseerde ‘En toen, en toen, en toen…’-toespraak.

Bron

Boek: Professioneel communiceren: Taal- en communicatiegids. C. Jansen e.a. Martinus Nijhoff Uitgevers
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!