Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Knutselen » Hoe knoop ik zelf een vriendschapsarmbandje

Hoe knoop ik zelf een vriendschapsarmbandje

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wil je je beste vriend(in) echt iets bijzonders geven? Maak dan een vriendschapsarmbandje. Je hebt er bijna niets voor nodig en kunt de bandjes helemaal naar je smaak aanpassen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 478


Benodigdheden

 • Een paar strengen gekleurd draad. Je hebt er minimaal drie nodig, maar voor een wat breder armbandje kun je er ook tien nemen
 • Schaar
 • Luierspeld
 • Kussentje (bijvoorbeeld een speldenkussen)

Stappen

 1. Knip het draad

  Knip het draad op ongeveer een meter af. Je kunt alle draden tegelijkertijd afknippen of eerst één draad afmeten en vervolgens de rest aan de hand van de eerste draad afknippen.

  Als je ongeveer een meter aanhoudt, dan heb je voldoende ruimte voor een armbandje met een patroon.

 2. Zet de draden vast

  Knoop de draden aan één kant aan elkaar. Steek een veiligheidsspeld door de knoop en zet deze vast op een stevig oppervlak. Je kunt hiervoor een (spelden)kussen gebruiken, maar je kunt de speld ook vastzetten op bijvoorbeeld je spijkerbroek. Door de knoop vast te zetten, houd je het armbandje recht en weet je zeker dat het patroon netjes blijft.

  Heb je geen speld bij de hand, dan kun je de knoop ook bijvoorbeeld tussen je tenen vasthouden, maar dat is een stuk minder stevig.

 3. Spreid de draden uit

  Spreid de draden uit volgens je patroon. Je werkt van links naar rechts, dus de volgorde waarop de draden liggen (van links naar rechts) is de volgorde waarop je streepjes verschijnen op het armbandje.

  Als je een mooi begin wilt maken, dan kun je voor je de draden uitspreidt eerst nog een korte vlecht maken, door de draden in drie groepjes te verdelen en die een aantal keer te vlechten. Daarna spreid je de draden, zoals hierboven beschreven.

 4. Begin met knopen

  Je bent nu klaar om te knopen. Begin met de draad die het meest links ligt. Leg deze samen met de eerstvolgende draad in een knoopje. De meest linkse draad is nu een plekje opgeschoven. Knoop deze nu samen met de derde draad en ga zo verder. Je knoopt dus steeds één draad om alle andere draden. Ga net zolang door tot het armbandje lang genoeg is en om de pols van de ontvanger past.

 5. Vlecht het armbandje af

  Als je begonnen bent met een korte vlecht, eindig dan ook met een korte vlecht. Tel de v's, zodat je aan beide kanten een even lange vlecht hebt.

 6. Knoop het armbandje vast

  Je kunt nu eventueel nog een paar kraaltjes toevoegen, trek de draden door de kralen heen. Knoop vervolgens het armbandje dicht. Heb je nog veel draad over? Knip de uiteinden dan netjes af.

Do's

 • Oefen in verschillende patroontjes
 • Voeg ook eens wat extra's toe, bijvoorbeeld wat leuke kraaltjes
 • Knoop je vriendschapsbandjes zelf om bij je vriend(inn)en, dat zou geluk moeten brengen!

Don'ts

 • Gebruik liever niet te weinig draadjes, dan wordt het een heel dun bandje

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 16
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!