Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Feestdagen » Sinterklaas » Hoe vind ik leuke en goedkope sinterklaascadeaus

Hoe vind ik leuke en goedkope sinterklaascadeaus

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vind ik leuke en goedkope sinterklaascadeaus
Het is één van de meest Hollandse feestdagen die er bestaan: het feest van Sinterklaas op vijf december. Wie kinderen heeft kan een andere feestdag misschien nog wel eens overslaan, maar krijgt daar tijdens Sinterklaasavond echt de kans niet voor. De uitgaven voor dit feest nemen elk jaar toe. Gelukkig zijn er ook manieren om de avond leuk én goedkoop te houden. Hier vind je een aantal tips.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Creativiteit
 • Goede planning

Stappen

 1. Maak een lijstje

  Het is niet voor niets dat er jaarlijks zoveel geld uitgegeven wordt aan Sinterklaas: als het eenmaal december is, voelen veel mensen een extra druk om vooral veel cadeautjes in te slaan. Een goede lijst kan je van deze druk verlossen én de druk op je budget een stuk lichter maken.

  Maak een lijst waarop je noteert wat je voor het feest nodig hebt. Denk aan wat lekkernijen, maar ook aan cadeautjes. Bepaal vooraf (ruim voor december!) een budget voor de cadeaus. Neem eventueel een compacte spaarplanning op, zodat je elke maand een beetje rekening houdt met de komende kosten.

 2. Houd oren en ogen open

  Houd het hele jaar je oren en ogen goed open. Is je kind, partner, vriend of vriendin al tijden met een bepaalde hobby bezig? Onthoud dat dan. Hetzelfde voor boeken, cd's, enzovoorts. Noteer al deze ideeën op je lijst, zodat je eigenlijk alvast een verlanglijstje maakt, zonder dat je de ontvanger erbij betrekt.

 3. Koop de cadeaus gespreid

  Aan de hand van het verlanglijstje dat je in de vorige stap gemaakt heb, kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Komt er iets langs dat écht een leuk cadeau is, voor een mooie prijs? Koop het dan nu vast. Het uitspreiden van je aankopen heeft veel voordelen:

  • Je spreidt ook de kostenlast
  • Je hoeft niet gedwongen iets duurs te kopen, omdat je te laat met inkopen bent
  • Als je al je cadeaus al voor december in huis hebt, scheelt dat veel druk


  Berg het cadeautje op op een plek die niemand kent. Als je nog wat inpakpapier over hebt, dan kun je het vast inpakken.

 4. Recycle cadeaus

  Veel kleine kinderen krijgen zoveel cadeaus, dat ze eigenlijk niet eens meer weten wát ze allemaal gehad hebben. Voor hen kun je prima een paar cadeaus recyclen. Houd na een verjaardag of een Sinterklaasfeest iets achter en kijk of je kind het mist. Als dit niet het geval is, kun je het opnieuw inpakken en tijdens vijf december weer geven. Denk er wel aan dat kinderen deze tactiek op een gegeven moment wél door gaan krijgen. Het op deze manier recyclen van cadeaus kun je waarschijnlijk maar een paar jaar doen.

 5. Ruil cadeautjes

  Als het recyclen van cadeaus niet meer gaat, dan kun je altijd nog cadeautjes ruilen. Heb je vrienden, buren of collega's met kinderen van dezelfde leeftijd? Houd dan gerust nog een paar jaar een cadeautje achter. Als zij dat ook doen, kun je het jaar daarop ruilen en hebben jullie kinderen beiden wat nieuws, zonder dat het je iets gekost heeft.

 6. Doe-het-zelf

  De mooiste cadeautjes komen echt niet altijd uit de winkel. Als je een beetje handig bent, kun je ook zelf heel leuke dingen maken. Denk aan een bloemstukje, een lekkere mand met groenten en fruit uit het seizoen, of misschien zelfs een boekenkast of een mooi gedecoreerde spiegel.

  Denk er aan dat materiaal ook niet altijd goedkoop is; het geven van zelfgemaakte cadeautjes is vaak het voordeligst als je zelf het materiaal al hebt.

 7. Zorg voor een gezellige aankleding

  Als je alle cadeautjes eenmaal in huis hebt, is het vooral nog een kwestie van aankleding. Cadeautjes maak je nog eens extra bijzonder door ze op een leuke manier in te pakken. Niet alleen een papiertje, maar ook een mooi lintje, een strikje of misschien zelfs een mooie veer of wat tule. Probeer zeker ook een jute zak te scoren, waar je de cadeaus in doet. Als je dan om beurten iets pakt, is het steeds weer een verrassing wie aan de beurt is en wat eruit komt.

  Verder breng je je huis natuurlijk ook in 5 december-stemming. Denk aan wat bakjes met echt Sinterklaassnoep, mooie tekeningen, of misschien zelfs slingers. Het is immers de verjaardag van Sinterklaas! Als pakjesavond te snel voorbij is naar je zin, kun je ook altijd nog een familiefilm opzetten. Zo heb je een écht 'heerlijk avondje', zonder dat je er financieel nog weken wakker van ligt!

Do's

 • Vier je ook sinterklaas met collega's of vrienden? Dan kun je misschien ook nog wel wat cadeautjes recyclen die je zelf hebt gehad, maar waar je niet zoveel aan hebt. Let er wel op dat de ontvanger niet de oorspronkelijke gever was!
 • Doe je inkopen juist ook na Sinterklaas en Kerst. Dan zijn de prijzen vaak het laagst

Don'ts

 • Laat je in december zelf niet meeslepen door de Sint-gekte. Prent jezelf in dat het echt gaat om het samenzijn en de gezelligheid en niet om hoeveel geld erin gestoken wordt

Bron

Verschillende blogs over consuminderen, besparen en het goedkoop en leuk vieren van feestdagen

Meer uitleg