Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Beveiliging » Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbrekers

Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbrekers

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe beveilig ik mijn huis tegen inbrekers
Het slachtoffer worden van een inbraak is verschrikkelijk. Niet alleen omdat je na een inbraak vaak (waardevolle) spullen kwijt bent, maar ook omdat het je een vervelend gevoel kan geven. Als iemand in jouw huis in kan breken, ben jij er dan nog wel veilig? Voorkomen is niet altijd mogelijk, maar er zijn wel genoeg dingen die je kunt doen om jouw huis tot een zo onaantrekkelijk mogelijke prooi voor inbrekers te maken!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Veiligheidssloten
  • Lampen met bewegingsmelders
  • Dievenklauwen
  • Alarmsysteem (optioneel)
  • Goede buren

Stappen

  1. Maak een rondje om je huis

    Inbrekers zien dingen die jij niet ziet; een kliko die ze kunnen gebruiken om over een hek te klimmen, een openstaand zolderraampje, enzovoorts. Maak daarom eens een rondje om je huis terwijl je door de ogen van een inbreker kijkt. Wat is veilig en wat kan beter? Maak dit rondje een keer overdag, maar zeker ook 's avonds of 's nachts, zodat je goed kunt zien wat bijvoorbeeld donkere hoekjes van je huis zijn.

  2. Maak je huis zichtbaar

    De donkere hoekjes die je in stap één bent tegengekomen, zijn zwakke plekken van je huis. En dat geldt ook voor andere zaken die met ligging te maken hebben, zoals bijvoorbeeld een huis achteraf, of een huis dat omgeven is door hoge struiken. Hoewel je niet altijd in de gelegenheid bent om de ligging van je huis aan te passen, kun je wel wat doen aan de zichtbaarheid. Kijk bijvoorbeeld wat je kunt doen om je huis in ieder geval voor de buren zichtbaar te maken. Soms kan alleen het verlagen van de heg al een prima maatregel zijn die de veiligheid - dankzij sociale controle - wat vergroot.

  3. Zorg voor verlichting

    Inbrekers slaan meestal 's nachts toe. Dan kunnen ze namelijk gemakkelijker ongezien naar binnen glippen. Huizen die afgelegen liggen of helemaal donker zijn, zijn daarom extra aantrekkelijk voor ze. Zorg er dus voor dat jouw huis goed verlicht is. Het is niet nodig om continu een zee van licht rond je huis te hebben, maar plaats wel op strategische plekken wat lampen met bewegingsmelders. Als je nieuwe lampen moet plaatsen, kies dan voor LED-lampen. Dat zul je uiteindelijk merken op je energierekening.

  4. Gebruik dievenklauwen

    Ramen en deuren die naar buiten openslaan kun je het beste beschermen met dievenklauwen. Die voorkomen dat dieven het complete raam of de volledige deur uit de sponning tillen door de scharnierpennen te verwijderen.

  5. Voorzie buitendeuren van veiligheidssloten

    Alle deuren die toegang geven tot je huis - dus ook de achterdeur! - kun je het beste voorzien van veiligheidssloten. Deze sloten draaien de deur op verschillende plekken vast. Hoewel een deur met veiligheidssloten ook te verwijderen is, kost dit veel meer tijd en energie, waardoor de meeste inbrekers het al snel voor gezien houden.

  6. Sluit deuren en ramen

    Dievenklauwen en veiligheidssloten halen weinig uit als je de ramen en deuren gewoon open laat staan. Sluit daarom zoveel mogelijk je deuren en ramen, ook als je wel thuis bent, maar vooral bezig bent in een ander deel van het huis. Let vooral op zolderraampjes, het raampje van de wc of de deur van de schuur.

  7. Laat een alarmsysteem installeren

    Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je het beste een alarmsysteem (laten) installeren. Zo'n alarmsysteem alarmeert niet alleen jou, maar staat ook direct in verbinding met de meldkamer van een beveiligingsbedrijf. Als daar een melding binnenkomt, wordt contact met jou opgenomen én kan een beveiliger op pad worden gestuurd om een controle uit te voeren. Een alarmsysteem is niet goedkoop, maar kan je wel veel ellende besparen.

  8. Vraag het keurmerk aan

    Denk je dat jouw woning helemaal veilig is? Vraag dan het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan. Dit keurmerk werkt niet alleen preventief, maar stelt ook eisen, waardoor woningen met het kenmerk tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak.

    Als je niet in aanmerking komt voor het keurmerk, volg dan de adviezen op om vervolgens alsnog het keurmerk aan te vragen. Dat geeft niet alleen een heel veilig gevoel, maar kan je onder andere ook korting op je verzekering opleveren!

Do's

  • Vermijd routine; je wilt niet dat inbrekers daar op inspelen
  • Zorg voor sociale controle
  • Zorg er altijd voor dat je huis bewoond lijkt

Don'ts

  • Maak van je huis geen fort; dan lijkt het pas écht alsof je wat te verbergen hebt. Bovendien woont dat niet erg prettig