Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Elektriciteit » Hoe plaats ik een buitenlamp met bewegingssensor

Hoe plaats ik een buitenlamp met bewegingssensor

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe plaats ik een buitenlamp met bewegingssensor
Veel woningen zijn al voorzien van buitenverlichting. Als dat bij jou niet het geval is, kun je eenvoudig zelf een buitenlamp met bewegingssensor monteren. Dat is handig voor jezelf, maar maakt je woning ook een stuk minder aantrekkelijk voor inbrekers.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Buitenlamp met bewegingssensor
  • Waterdichte aftakdoos
  • Waterdichte stroomkabel (voorzien van zwarte, blauwe, bruine en groen/gele draad)
  • Klopboormachine met boortjes voor steen/beton
  • Pluggen
  • Schroeven
  • Spanningzoeker
  • Kroonsteentjes of lasklemmen
  • Kabelklemmen
  • Schroevendraaier
  • Striptang

Stappen

  1. Kies het juiste materiaal

    Niet alle lampen werken met een bewegingssensor en niet elke bewegingssensor is hetzelfde. Verzeker jezelf ervan dat je een lamp hebt die geschikt is voor het gebruik met een bewegingssensor en kies een sensor die voldoet aan je eisen. Er zijn sensors die niet alleen reageren op beweging, maar ook op licht. Ze springen dan overdag niet aan. Ook zijn er sensors waarbij je in kunt stellen hoe lang ze blijven branden.

    Maak het jezelf makkelijk en kies uit lampen met ingebouwde bewegingssensoren, dan weet je zeker dat het goed zit. Uiteraard kun je dan nog steeds kiezen uit verschillende opties.

  2. Installeer de aftakdoos

    Als je een lamp vervangt, kun je deze stap overslaan. Dan hoef je alleen de oude lamp te monteren en kun je daarna verder gaan vanaf stap 4. Heb je nog geen lamp buiten, dan moet je eerst een aftakdoos installeren. Het is het handigst om dat buiten te doen. Dan kun je die doos namelijk ook gebruiken om andere elektra buiten aan te leggen. Schakel voor je begint de stroom uit.

    Zoek aan de buitenkant van je huis, zo dicht mogelijk bij de meterkast én de plek waar de lamp moet komen, een mooi plekje voor de waterdichte aftakdoos. Boor daar een gat in de muur om de stroomkabel naar buiten te brengen.

    Breng vervolgens vanaf de meterkast een stroomkabel die voorzien is van zwarte, blauwe en groen/gele draad naar buiten. Kies hierbij voor draad dat geschikt is voor gebruik buitenshuis. Voor binnen gebruik je losse draden, voor buiten zijn die draden gebundeld in een (meestal grijs) omhulsel. Monteer de aftakdoos net boven het gat en trek de stroomkabel door het flexibele tuitje de doos in.

  3. Bepaal waar de lamp komt

    De lamp komt waarschijnlijk niet op dezelfde plek als de aftakdoos. Pak de lamp die je hebt uit en lees de instructies door. Onderzoek hoe de lamp vastgezet moet worden. Meestal moet dit met twee schroeven. Bepaal waar de lamp moet komen en markeer de schroefgaten. Dit kun je doen door met een potlood of een stift een stip op de muur te zetten, precies door de gaten heen. Boor vervolgens een gat op die plekken en plaats daar een plug in. Krijg je de plug niet helemaal aangedrukt? Tik heb dan voorzichtig verder met een rubberen hamer, of laat hem zitten; met het boren druk je de plug er altijd nog wat verder in.

  4. Sluit de lamp aan

    De lamp moet worden aangesloten op de aftakdoos. Hiervoor is het het handigst om te beginnen bij de lamp. Pak een stuk draad dat tenminste zo lang is, dat het van de lamp naar de aftakdoos strekt. Wat langer is niet erg, je kunt onderaan altijd een stukje afknippen. Verwijder een stukje van het grijze omhulsel en strip de draden aan de binnenkant tot op het koper. Zorg ervoor dat je aan beide kanten ongeveer een halve tot een hele centimeter koper hebt.

    Steek het draad door de achterkant van het armatuur en zorg er hierbij voor dat alleen de grijze draad bloot ligt. Monteer het armatuur tegen de muur, zodat het draad erachter blijft zitten. Let er wel op dat je ruimte overhoudt voor de draad waarmee je de lamp straks aansluit op de stroom. Sluit de draden op de juiste contacten in lamp. Verbind zwart met zwart (of bruin) en blauw met blauw. Meestal bevat het armatuur al een kroonsteentje, waar je de draden zo in vast kunt zetten. Voor de geelgroene draad zoek je naar een schroefje met daarbij een omgekeerd pijltje. Dat schroefje zorgt voor de aarding. Schroef de lamp vast in de armatuur, maar laat deze verder nog even open. Mocht er iets niet helemaal goed gaan, dan hoef je die niet weer helemaal open te schroeven.

  5. Verbind de lamp met de aftakdoos

    Controleer nog even een keer goed of de stroom uitgeschakeld is. Pak vervolgens de draad vanuit de lamp en trek die naar de aftakdoos doe. Trek de draad door het tuitje dat het makkelijkst bereikbaar is. Zet de draad vervolgens vast tegen de muur. Hiervoor kun je kabelklemmen gebruiken. Als je die vastzet in een voeg, hoef je niet alle gaten voor te boren.

    Als de draad goed vast zit, sluit je hem in de aftakdoos aan op het stroomnet. Verbind zwart weer met zwart, blauw met blauw en groengeel met groengeel. Dit kun je doen met een kroonsteentje, maar ook met lasklemmen. Daar hoef je alleen de draden in te duwen. Lasklemmen zijn verkrijgbaar met vijf gaten, waardoor je eenvoudig meerdere lampen via dezelfde aftakdoos aan kunt sluiten.

    Zit alles goed vast? Schakel dan de stroom weer in en kijk of alles werkt. Als dat het geval is, kun je het armatuur van de lamp dichtmaken en de afdekkap op de aftakdoos monteren.

Do's

  • Gebruik RVS schroeven. Gewone schroeven kunnen roesten en afbreken
  • Kijk voor je begint goed of nergens aan aftakdoos zit. Dat maakt de klus namelijk een stuk eenvoudiger. Dat geldt natuurlijk ook voor lampen; vervangen is makkelijker dan een lamp op een nieuw plekje plaatsen

Don'ts

  • Werk niet terwijl de stroom er nog op staat, schakel deze voor je begint altijd uit

Bron