Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe maak ik een polyester dakkapel

Hoe maak ik een polyester dakkapel

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 4 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
In economisch zware tijden is een nieuwe woning kopen niet altijd haalbaar. Veel huiseigenaren kiezen dan voor een expansie van de huidige woning, bijvoorbeeld door een dakkapel te plaatsen. Je kunt een dakkapel in veel vormen en maten aanschaffen, vaak wordt voorkeur gegeven aan een kunststof dakkapel ook vaak genoemd polyester dakkapel. In deze Hoedoe zullen kort de verschillen tussen kunststof dakkapellen worden uitgelegd en zal uitgebreid worden beschreven hoe een polyester dakkapel wordt gemaakt.

Hoedoe door: Anoniem

Bekijk het profiel van Anoniem
Aantal Hoedoes: 6


Benodigdheden

  • Ga je een polyester dakkapel maken, dan heb je een vergunning nodig om met de chemische materialen te mogen werken.
  • Vanzelfsprekend moet je enige kennis hebben van chemicaliën, in verband met de verhoudingen van chemicaliën die moeten worden toegepast, zoals verharder, hars en gelcoat.

Stappen

  1. Gietvormen voor zijwanden en dak

    De meeste dakkapel specialisten betitelen een houten dakkapel met Trespa en/of kunststof schroten en kunststof kozijnen als kunststof dakkapel. Wil je een echte kunststof dakkapel dan zul je op zoek moeten gaan naar een dakkapel specialist die polyester dakkapellen levert. De constructie bij een polyester dakkapel is gemaakt van kunststof of beter gezegd van polyester.

    Bij de productie van een houten dakkapel zijn timmerlieden het belangrijkste element, dit geldt veel minder voor een polyester dakkapel. Ten eerste moet je beschikken over twee gietvormen, namelijk voor de zijwanden en het dak. De gietvormen voor een dakkapel zijn het beste te vergelijken met een bakvorm voor een appeltaart, alleen met deksel en 10 à 15 keer groter en niet gemaakt van dun staal, maar van dik staal of polyester.

    Het kost veel tijd een gietvorm te maken en het is beter deze op maat te kopen bij een hierin gespecialiseerd bedrijf. Niet elke dakkapel zal beschikken over dezelfde breedte en diepte, dus dit moet kunnen worden afgesteld bij de gietvormen. Na het uitmeten van de afmetingen van de dakkapel in de gietvormen, wordt polyurethaan in de gietvormen gelegd, deze materie is vergelijkbaar met hardschuim en kan als isolatiemateriaal worden beschouwd.

  2. Polyurethaan inwikkelen in glasvezelmatten

    Hierna moet de polyurethaan worden ingewikkeld in glasvezelmatten, deze matten beschikken over een bindmiddel dat zich mengt met de nog te injecteren hars, verharder en gelcoat. Glasvezelmatten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, uitgedrukt in grammen per vierkante meter, 300 gram/m² volstaat ruimschoots. Glasvezelmatten vormen ook vaak de buitenkant van recreatieboten en andere kleine schepen.

  3. Vacuümtrekken van gietvormen

    Na het inwikkelen van de polyurethaan in glasvezelmatten kunnen de gietvormen worden afgesloten, dit moet uitermate secuur gebeuren, lucht mag niet in de gietvormen aanwezig zijn, dit zorgt namelijk voor luchtbellen in de zijwanden en het dak en dus een verminderde constructie. De lucht ontrekken uit een bepaalde ruimte wordt ook wel aangeduid als vacuümtrekken, hiervoor is een vacuümpomp noodzakelijk.

  4. Monteren van polyester vormen en kunststof kozijnen

    Het is belangrijk dat bovenop de gietvormen een kleine opening aanwezig is, hierdoor wordt namelijk een mengsel van hars, verharder en gelcoat geïnjecteerd. Na het injecteren is een kwestie van wachten, want de zijwanden en het dak moeten uitharden. Wanneer de vormen zijn uitgehard kunnen ze aan elkaar worden gemonteerd, worden geschilderd of voorzien van kunststof schroten en natuurlijk kunststof kozijnen.

Do's

  • Gebruik handschoenen en beschermende kleding en zorg voor een afzuiginstallatie, want de genoemde chemicaliën kunnen irriteren op huid en luchtwegen.
  • Neem ruim de tijd, want het gehele proces kan gemakkelijk vier of meer dagen in beslag nemen.
  • Wil je de beste isolerende dakkapel, dan is een polyester dakkapel aan te raden.
  • Heb je een beperkt budget, koop dan een normale kunststof dakkapel, dus gemaakt van hout en bekleedt met kunststof materialen.

Don'ts

  • Ontbreekt kennis van chemische producten, ga dan geen polyester dakkapel maken.
Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!