Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe plaats ik een rolgordijn in een dakraam

Hoe plaats ik een rolgordijn in een dakraam

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een dakraam levert veel extra licht op, bijvoorbeeld op een zolderkamer. Maar er zijn momenten dat het prettig is om dat licht wat te dimmen, bijvoorbeeld 's avonds. Dan kun je een bijpassend rolgordijn in het dakraam monteren. Dat is heel eenvoudig en zelfs voor een onervaren klusser goed te doen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

 • Boormachine met boortje en kop om schroeven vast te zetten
 • Rolgordijn dat past bij het raam
 • Schroevendraaier (wordt in sommige gevallen bijgeleverd)

Stappen

 1. Kies het juiste rolgordijn

  Voor je een gordijn kunt monteren, moet je eerst zeker weten dat je de juiste hebt. Doe hiervoor het raam open en trek het naar je toe. Aan één van de zijkanten van het raam zit een plaatje, met daarop een typenummer. Voor Velux-ramen bestaat dit typenummer meestal uit 3 karakters, bijvoorbeeld P06 of M04. Dat is de maat van je raam en dus ook de maat van het gordijn dat je moet hebben.

  Tip: het is niet altijd nodig om het gordijn bij dezelfde winkel te halen als het raam. Je kunt soms ook een huismerk van een kluswinkel kiezen. Ook zijn er online shops waar je de gordijnen voordeliger kunt aanschaffen.

 2. Maak het raam schoon

  Tijdens het plaatsen kan het dakraam erg vies worden. Maak het daarom schoon met wat warm water en een beetje sop, zodat het vuil niet op het nieuwe gordijn kan komen. Pak een zachte doek en poets niet te hard. Dat voorkomt krassen.

 3. Pak het gordijn uit

  Pak nu voorzichtig het rolgordijn uit. Leg de schroefjes apart, zodat die niet kwijt kunnen raken. Het gordijn bestaat uit pakweg drie onderdelen: de cassette en twee zijgeleiders. Pak de cassette en houd die voor het raam, zodat je kunt zien waar die moet komen. Rolgordijnen worden meestal direct in het raam geplaatst, zodat het mogelijk is om het raam te openen, zonder de gordijnen open te doen.

  Klik de cassette vervolgens bovenin vast. Dit doe je door het op de twee grijze knopjes te schuiven die aan beide zijkanten zitten. Haal nog niets van de cassette af, maar laat alle stukjes plastic die erop zitten gewoon zitten.

 4. Schroef de draadgeleiders vast

  In het pakket zitten ook twee draadgeleiders. Dit zijn twee grijze stukjes met een haakje eraan. Die moet je onderaan het raam vastzetten. Pak een draadgeleider en plaats deze zo, dat het haakje precies over de rand valt. Trek de draadgeleider nog een beetje aan, zodat er geen ruimte is tussen het raam en het haakje. Als je de draadgeleider zo aan beide kanten monteert, dan weet je zeker dat hij op de juiste positie zit. De achterkant van de draadgeleider gaat gewoon tegen de zijkant van het kozijn aan.

  Lukt het niet om de schroeven in het kozijn te draaien? Boor dan eerst even voor met een klein boortje. Hiervoor is een boortje in maat 1 of 2 groot genoeg. Boor niet te diep, je hoeft alleen maar een ingang te hebben waar je vervolgens de schroef verder in kunt draaien.

 5. Plaats de zijgeleiders

  Pak vervolgens de twee zijgeleiders en plaats die elk aan een kant. Schuif ze recht tegen de cassette aan, zodat de omlijsting mooi doorloopt. Schroef ze vervolgens vast. Ook hiervoor geldt; als je de schroef niet goed vast krijgt, boor dan eerst een klein beetje voor. Dit zou echter niet nodig moeten zijn, omdat de kozijnen hiervoor gemaakt zijn.

 6. Span het draad

  Haal vervolgens het draad los bij de cassette. Dat zit vast in een rond schijfje. Trek het zachtjes naar beneden en haal het grijze clipje met het draad erin uit het ronde schijfje. Dat schijfje kan weg, het clipje plaats je in de draadgeleider die je eerder gemonteerd hebt. Het past precies; je hoeft het alleen maar even stevig aan te drukken, tot je een klikgeluid hoort.

  Als het draad goed vast zit, kun je ook de andere plastic onderdelen van de cassette verwijderen. Nu kun je het gordijn naar beneden en boven bewegen: de klus is geklaard.

Do's

 • Lees eerst goed de instructies door
 • Leg de schroefjes apart, zodat je die niet kwijt kunt raken
 • Houd het gordijn in het raam, zodat je precies weet waar het moet komen

Don'ts

 • Begin niet zomaar, maar bereid je goed voor
 • Verwijder niet direct al het plastic van de cassette, want dan wordt het moeilijker om het draad te spannen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!