Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Zolder » Hoe bedek ik zelf een plat dak

Hoe bedek ik zelf een plat dak

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Het is beslist geen eenvoudige klus maar het is wel mogelijk om zelf je dak te bedekken. Uiteraard hangt het er vanaf voor welk soort dakbedekking je kiest. In dit artikel ga ik er vanuit dat het gaat om een plat dak. Het bedekken van een plat dak is namelijk een stuk eenvoudiger dan dat van een hellend dak. Dit omdat op een hellend dak vaak sprake is van dakpannen als dakbedekking. Het leggen van dakpannen vergt nog meer kennis en kunde dan het bedekken van een plat dak met een rubberen dakafdichting.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • Centimeter
  • EPDM dakbedekking
  • Potlood
  • Stanleymes
  • Speciale hulpstukken
  • EPDM lijm

Stappen

  1. EPDM dakbedekking bestellen

    Een veelgebruikte rubberen afdekking die ook door een professionele dakdekker gebruikt wordt is EPDM. EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en is een zeer duurzaam rubber dat steeds vaker gebruikt wordt als dakbedekking. Het grote voordeel is dat je EPDM op maat kan bestellen. Kort gezegd: je geeft de afmetingen door aan de fabrikant en een aantal weken later heb je je dakbedekking op maat. De volgende stap is het plaatsen van de EPDM dakbedekking.

  2. Schoonmaken

    Voordat je de EPDM dakbedekking aan kan brengen moet de ondergrond schoon zijn, stof, vocht, vettigheid, scherpe delen en ander vuil zijn uit den boze. Je kunt je platte dak het best schoonmaken met een sopje met schoonmaakmiddel of met een emmer lauw water met daarin een ammoniak oplossing. Ammoniak ontvet erg goed en is daarom uitermate geschikt om het platte dak vetvrij te maken.

    Nadat je het dak schoongemaakt hebt zorg je ervoor dat het goed opdroogt. Je zult begrijpen dat je alleen dakbedekking aan kan brengen bij mooi weer. Vocht is uit den boze.

  3. Het aanbrengen van de EPDM dakbedekking

    De volgende stap is het aanbrengen van de dakbedekking zelf. Het makkelijkst is dat om dit met minimaal twee personen te doen. Verspreidt de folie over het hele dak, en zorg ervoor dat ook de randen van het dak bedekt worden. Vervolgens laat je het een uurtje rusten zodat de folie zijn spanning kan verliezen.

  4. Het lijmen

    Nu vouw je de folie vanaf de kortste zijde voor de helft terug. Vervolgens zet je om de 50 cm vanaf de vouw tot aan het uiteinde van het dak een streep. Deze strepen markeren de plaats waar je zo meteen de lijm aan gaat brengen.

    Hierna breng je bij de eerste streep gemeten vanaf de vouw de lijm aan met een kitpistool. Direct hierna sla je de dakbedekking voor een deel terug zodat deze op de lijm terechtkomt en druk je de EPDM dakbedekking stevig aan, het liefst met een nadenroller. Deze werkwijze herhaal je zodat je alle lijnen met lijm hebt ingesmeerd, en de dakbedekking vastgelijmd hebt.

  5. Het afwerken van de randen

    De volgende stap is het lijmen van de randen. Als het goed is heb je de dakbedekking ruim uitgemeten, en hangt de folie nu iets over de dakranden heen. Vouw de folie terug zodat de dakranden bloot komen te liggen. Vervolgens breng je de lijm aan net voor de verticale opstand van de dakrand. Hierna druk je de EPDM folie goed aan.

  6. Het afwerken van de hoeken

    De laatste stap is het afwerken van de hoeken. Het is belangrijk dat er niet geknipt wordt in de folie om lekken te voorkomen. Daarom zal de folie gevouwen moeten worden. Dit is een lastig klusje maar gelukkig zijn er speciale hulpmiddelen (voorgevormde hoekstukken) voor om een mooi resultaat krijgen. Met deze hoekstukken kun je de folie makkelijk in de hoek aandrukken, zodat er geen naden en kieren ontstaan. Ook voor hemelwaterafvoeren zijn speciale hulpstukken verkrijgbaar zodat de EPDM dakbedekking netjes aansluit. Vraag hiernaar bij je leverancier, deze kan je er alles over vertellen zijn vaak zit er een uitgebreide beschrijving bij de hulpstukken te gebruiken.

  7. Tot slot

    Nadat je de dakbedekking hebt aangebracht laat je het minstens een dag drogen voordat je het dak weer betreedt. Inspecteer na de werkzaamheden zorgvuldig eventuele naden en kieren (als het goed is zijn deze niet aanwezig). Mochten deze toch aanwezig zijn repareer deze dan met extra folie er voldoende lijm.

Do's

  • Goed opmeten
  • Wachten op mooi weer
  • Met zijn tweeën werken
  • Het dak vooraf goed schoonmaken

Don'ts

  • Een vieze ondergrond
  • Vochtig weer

Bron

Dakdekker.org

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!