Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe eet ik gezond
4

Hoe eet ik gezond

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe eet ik gezond
Gezond eten is hartstikke goed voor je: als je gezond eet zit je beter in je vel, zie je er mooier uit en heb je veel meer energie. Waarom gaan we dan toch steeds voor een snelle, ongezonde hap? Omdat de gezonde alternatieven lang niet zo bekend zijn. Gelukkig kun je gezond (en snel!) eten ook leren. Deze hoedoe vertelt je hoe!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Groenten
 • Fruit
 • Flesje water
 • Doorzettingsvermogen
 • Balansdag

Stappen

 1. Voer een balansdag in

  De boog kan niet altijd gespannen staan en zeker als je niet gewend bent om gezond te eten, kan het lastig zijn dit vol te houden. Voer daarom eerst een balansdag in. Op die ene dag in de week eet je gezond en doe je het vooral ook rustig aan. Je staat stil bij de dagen dat je veel te veel (ongezonde) dingen hebt gegeten en compenseert dat op je balansdag.

 2. Ontbijt iedere dag

  Hoewel het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, wordt deze toch maar al te vaak overgeslagen. Niet doen! Je ontbijt is nodig om je stofwisseling op gang te krijgen. Bovendien geef je je lichaam de benodigde brandstof om de dag te starten. Als je dit niet doet is de kans groot dat je je een paar uur later vergrijpt aan het snoepautomaat op je werk of die lekkere koeken in de kantine.

 3. Koop gezonde producten

  Over het algemeen eet en drink je wat je in huis hebt. Als je gezonde producten in huis hebt, dan eet je die ook veel makkelijker dan wanneer je hier speciaal voor naar de winkel moet. Zorg er dus voor dat je wekelijks verse groenten en fruit haalt. Deze kun je verwerken in je avondeten, maar ook gebruiken als snacks of als basismateriaal voor een lekkere smoothie of frisse vruchtenyoghurt voor bij het ontbijt.

 4. Houd rekening met de Schijf van Vijf

  Houd bij het eten altijd rekening met de Schijf van Vijf. Deze schijf geeft de belangrijkste voedingsmiddelen voor iedere dag aan: groenten en fruit, brood en aardappels, zuivel en vlees, vetten en olie en dranken. Wanneer je een maaltijd kookt, zorg er dan voor dat je gebruik maakt van producten die voorkomen in de schijf van vijf. Dan weet je zeker dat je voldoende vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren binnenkrijgt.

 5. Vervang koffie en frisdrank door water

  Krijg je op een dag voldoende vocht binnen, maar is dit hoofdzakelijk afkomstig van koffie of frisdranken? Vervang dit dan regelmatig eens door water. Water is zuiverend en zorgt ervoor dat je afvalstoffen snel worden afgevoerd. Als je sowieso moeite hebt met veel drinken, neem dan gewoon dagelijks een flesje water mee van huis en vul dit regelmatig. Je zult zien dat je meer drinkt als je er geen extra moeite voor hoeft te doen.

 6. Wees je bewust van de voordelen

  Gezond eten heeft heel veel voordelen. In de introductie noemden we er al een paar, maar dit rijtje kun je nog veel verder aanvullen. Gezond eten helpt namelijk tegen rimpels, zorgt voor een gave huid en werkt mee aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er is ongetwijfeld een reden te bedenken die voor jou doorslaggevend is en je helpt om jezelf te blijven motiveren om gezond te eten.

 7. Verwen jezelf met gezond

  Zolang je het idee hebt dat gezond eten vooral verantwoord is, maar niet per se lekker zul je er waarschijnlijk niet zo erg van genieten. Verwen jezelf daarom met gezonde producten die je wél heel lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan lekkere aardbeien met een pure chocoladesaus, een stukje kokos, een heerlijke salade of ‘borrel-‘worteltjes. Er is ongetwijfeld iets te vinden dat gezond én lekker is en er dus voor kan zorgen dat je jezelf kan verwennen, zonder ongezond te eten!

Do's

 • Bedenk bij iedere ongezonde hap wat je ervoor moet doen om het weer uit of van je lijf af te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat je voor een patatje maar liefst twee uur en een kwartier extra moet lopen op een dag?
 • Zie gezond eten als een nieuwe manier van leven, niet als een tijdelijke periode van ‘inleveren’
 • Houd een eetdagboekje bij. Zo kun je goed zien of je nu echt gezonder bent gaan eten, of toch nog erg vaak onderuit gaat!

Don'ts

 • Ontzeg jezelf niet alle ongezonde snacks; zondigen met mate moet kunnen

Meer uitleg