Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe kook ik de perfecte rijst

Hoe kook ik de perfecte rijst

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijgen ze het in Oosterse restaurants toch altijd voor elkaar? Een perfect gestoomde korrel, niet té vochtig, wel nog een beetje plakkerig. Bij jou wordt het altijd een natte derrie, blijven de korrels hard of vallen ze juist uit elkaar. Waarschijnlijk gebruiken ze in jouw favoriete restaurant een rijstkoker, maar zelfs gewoon in een pannetje is het helemaal niet moeilijk om de perfecte witte rijst te maken. Er is eigenlijk maar één simpele basisregel: rijst moet nooit in meer water koken dan het kan absorberen. We hebben het dan niet over snelkookrijst, maar over langkorrelige aromatische rijst als basmati of pandan.

Hoedoe door: Irene de Vette

Bekijk het profiel van Irene de Vette
Aantal Hoedoes: 78


Benodigdheden

 • 75-100 Gram langkorrelige witte rijst per persoon (of 1 koffiekopje)
 • 1 Pan met deksel
 • Zout (optioneel)

Stappen

 1. Meet de rijst af en was de korrels

  Reken zo’n 75-100 gram per persoon, of gebruik één koffiekopje per eter.

  Er is nogal wat discussie over of wassen nu wel of niet nodig is. Vaak is duurdere, verpakte rijst uit de winkel al heel schoon. Mensen die het niet nodig vinden zeggen dat je er belangrijke vitamines mee wegspoelt. Anderen zweren bij wassen, de rijst zou er minder plakkerig door worden.

  Wil je wel spoelen, dan doe je de rijst in een pan en vul je die tot de helft met water. Zachtjes cirkel je dan met je vingers door de rijst totdat het water troebel wordt. Doe dit niet te hard, want je wilt de korrels niet breken. Schenk boven de gootsteen het water weg en houd met je hand de rijst tegen. Herhaal dit proces drie tot vier keer totdat het water helderder wordt. Het hoeft niet helemaal helder te worden.

 2. Meet de hoeveelheden af

  Meet daarna anderhalf keer zoveel water als je rijst hebt af. Een andere goede meetmethode: als de rijst ongeveer een tot anderhalf vingerkootje onder water staat. Zorg dat de rijst gelijkmatig verdeeld op de bodem ligt. Voeg, als je dat lekker vindt, een snufje zout toe. 

 3. Kook de rijst

  Breng het water aan de kook op hoog vuur. Laat de rijst 2-3 minuten flink koken, zet het vuur dan zo laag mogelijk en laat de rijst met het deksel op de pan zo’n 10 minuten zachtjes garen. Houd al die tijd het deksel op de pan. 

 4. Laat de rijst staan

  Draai het vuur uit en laat de pan, met het deksel erop, nog 10 minuten staan. Hierdoor wordt de rijst zacht en blijft er zo min mogelijk op de bodem plakken.

 5. Serveer

  Roer de rijst voorzichtig om met een vork, zorg dat je hierbij zo min mogelijk korrels breekt. Doe de rijst in een grote schaal en roer nogmaals om met een vork. Serveer stomend heet.

Do's

 • Bewaar rijstkorrels in een luchtdichte pot of bus op een donkere, droge plek.
 • Gebruik restjes gekookte rijst (uit de koelkast) in gebakken rijstgerechten.

Don'ts

 • Laat de rijst de eerste drie minuten niet té hard koken. Er moet voldoende vocht overblijven om te absorberen.
 • Bewaar verpakkingen witte rijst niet te lang: oude rijstkorrrels geven een stijve massa met een muf smaakje. Verse rijst levert mooi luchtige korrels op.

Bron

O.a. Cradle of Flavor, home cooking from the spice islands of Indonesia, Malaysia and Singapore, James Oseland, 2006
Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!