Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe snipper ik een ui
3

Hoe snipper ik een ui

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe snipper ik een ui
Het is maar goed dat uien het hele jaar door verkrijgbaar zijn, want anders zouden we een stuk minder gevarieerd eten. Uien spelen namelijk in tig gerechten een (hoofd)rol. Het sterk ruikende bolgewas is niet alleen een smaakmaker in salades, sauzen en tartaar, maar menig bouillon wint ook aan smaak wanneer je een ui laat mee trekken. En dan hebben we het nog niet eens over al die (borrel)hapjes waarin de ui, al dan niet rauw of gefrituurd, siert. Kortom: als je kookt, moet je weten hoe je een ui snippert (fijnsnijdt). Als je de onderstaande stappen volgt, heb je het zo onder de knie.

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

 • Redelijk groot, scherp mes, bijvoorbeeld een koksmes
 • Snijplank
 • Ui

Stappen

 1. Pel de ui

  Niet alle uisoorten hebben een schil. Bosuien en zilveruitjes bijvoorbeeld hebben geen velletje. Bij goud-gele en rode uien zul je daarentegen wel eerst de schil moeten verwijderen voordat je kunt beginnen met het fijnsnijden. Het verwijderen van de schil kun je het beste doen door eerst het bovenste puntje van de ui af te snijden en vervolgens de schil van de ui af te pellen. Het onderste harde stukje van de ui kun je laten zitten.  

  ui pellen

 2. Snij de ui doormidden

  Het echte snijwerk kan nu beginnen. Zet de ui rechtop op de snijplank en snij de ui van boven naar beneden doormidden. Als je tijdens het snijden last hebt van tranende ogen, dan kun je de uien eventueel onder stromend water snijden of in een bak met water. Het water voorkomt  dat de sterk ruikende olie, die tijden het snijden vrijkomt, verdampt. Of je kunt een zwembril en snorkel dragen, zoals Jamie Olivier als kind deed wanneer hij uien moest snijden.

  ui halveren

 3. Snij de helften in reepjes

  Je hebt nu twee halve uien op je snijplank liggen. Neem een van de twee helften en leg die met de platte kant op de snijplank. Terwijl je met de ene hand de ui op zijn plaats houdt, snij je met de andere hand de ui in reepjes. Je snijdt van het ene uiteinde tot aan het andere. Snij niet helemaal door, want dan valt de ui uit elkaar. 

  Ui reepjes

 4. Maak 'inkepingen'

  Laat de ui  nog altijd met de platte kant op de snijplank liggen. Terwijl je wederom met de ene hand de ui op zijn plaats houdt, snij je de ui nu in de lengte doormidden. Je maakt als het ware inkepingen; vanaf de zijkant snij je de ui helemaal door. Hoe meer inkepingen je maakt, hoe fijner straks de snippers zullen zijn.

  ui inkepingen

 5. Snij de ui in plakjes

  Tot slot snij je de ui in de breedte in plakjes. Hoe meer plakjes je snijdt, hoe fijner de uisnippers zullen zijn. Vervolgens kun je de andere helft van de ui op dezelfde manier fijnsnijden.  

  Tip: Wil je niet dat je handen na het snijden naar ui blijven ruiken, wrijf ze dan in met citroensap of peterselie en was ze vervolgens met water en zeep.

  ui plakjes

Do's

 • Gebruik een goed scherp mes
 • Gebruik allebei je handen

Don'ts

 • Snipper niet twee helften tegelijkertijd

Bron

Boek: Kruiden en specerijen, de verschillende soorten en hun dagelijks gebruik in de keuken, uitgeverij Deltas

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!