Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Sauzen » Hoe maak ik lekkere honingmosterdsaus
4

Hoe maak ik lekkere honingmosterdsaus

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je kunt het eten in combinatie met een stukje kaas, een al dan niet gefrituurd kippetje of lekker op de wrap: honingmosterdsaus is lekker én heel veelzijdig. Hoewel er verschillende varianten in de winkel te koop zijn, maak je de lekkerste saus gewoon zelf.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels mosterd, bijvoorbeeld Dijon-mosterd
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel witte azijn
  • Snufje paprikapoeder
  • Garde of lepel
  • Kommetje
  • Steelpannetje
  • Afsluitbaar bakje

Stappen

  1. Vermeng de mosterd met de mayonaise

    Als je écht een superverse saus wilt hebben, dan maak je eerst zelf de mayonaise en mosterd. Of je nu zelfgemaakte varianten of die uit de winkel gebruikt; in beide gevallen doe je de mosterd samen met de mayonaise in een kommetje. Roer de twee ingrediënten goed door elkaar.

  2. Voeg de honing toe

    Als de mayonaise en mosterd goed door elkaar geroerd zijn, voeg je de honing toe. Die is over het algemeen iets dikker en kan het mengsel wat stroperig maken. Roer weer goed, zodat een mooie gladde massa ontstaat.

  3. Voeg de azijn en kruiden toe

    Je kunt het mengsel weer wat vloeibaarder maken door een eetlepel witte azijn toe te voegen. Dit geeft ook een licht scherpe smaak aan de saus. Roer ook het paprikapoeder door de saus heen.

    Wil je experimenteren met wat andere kruiden? Dan kun je die nu ook door de saus roeren.

  4. Breng de saus op smaak

    Als het goed is, smaakt de saus nu prima. Proef voor de zekerheid echter toch even en breng de saus indien nodig verder op smaak. Als de saus wat te scherp is, kun je nog wat mayonaise toevoegen. Voor een beetje meer 'bite' doe je er wat extra mosterd in en voor wat meer zoetigheid verhoog je de hoeveelheid honing.

  5. Verwarm de saus

    Je hebt nu een koude saus, die erg lekker is om bijvoorbeeld wat in te dippen. Wil je de saus liever warm, om te eten in combinatie met een broodje beenham? Giet het mengsel dan over in een steelpannetje en zet het op laag vuur. Blijf goed roeren, terwijl de saus opwarmt. Je zult merken dat hij nu iets vloeibaarder wordt. Dat maakt dat hij straks makkelijk uit te gieten is over je warme hap.

  6. Laat de saus opstijven in de koelkast

    Wil je geen warme saus, maar liever een koude? Doe de saus dan in een afsluitbaar potje en zet het in de koelkast. Laat de saus twee tot drie uur opstijven voor gebruik.

Do's

  • Maak een extra gezonde variant door biologische ingrediënten te gebruiken
  • Zelf de benodigde mosterd en mayonaise maken is helemaal lekker
  • Experimenteer met toevoegingen, bijvoorbeeld wat dille

Don'ts

  • Maak de saus niet te lang van tevoren; hij is het lekkerst als hij vers is

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!