Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Verdienen » Hoe word ik rijk
5

Hoe word ik rijk

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe word ik rijk
Rijk worden willen we allemaal wel, maar rijk worden is wél hard werken. Slapend rijk worden doe je meestal alleen maar als je eerder al een goede basis gelegd hebt. Over rijk worden zijn al duizenden boeken geschreven en soms lijkt het of alleen de schrijvers van die boeken rijk worden. Met die boeken lezen kom je er namelijk niet, je moet de vertaalslag naar jouw leven kunnen maken. De sleutel tot rijkdom ligt namelijk in jezelf. Hierover schreef Napoleon Hill, een Amerikaanse auteur, de bestseller Think and Grow Rich. Velen volgden hem, waaronder Suze Orman, een bekend financieel expert die met boeken als The 9 Steps to Financial Freedom en Women & Money de theorieën van onder andere Hill in de praktijk van vandaag de dag verwerkt. Lijkt rijk worden jou ook wel wat? Zo pak je het aan!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Doorzettingsvermogen
 • Internetbankieren
 • Spaarrekeningen
 • Verbeeldingskracht
 • Tijd
 • Motivatie
 • Rekeningafschriften
 • Een betrouwbare adviseur (optioneel)
 • Groot vel papier of notitieboek (optioneel)
 • Zelfhulpboeken (optioneel)
 • Luisterboeken (optioneel)

Stappen

 1. Motiveer jezelf

  Natuurlijk wil je rijk worden, maar wil je er ook dingen voor opgeven? Wil je bijvoorbeeld ook nog rijk worden als dat betekent dat je er nu die mooie broek voor wilt laten liggen? Motivatie is essentieel voor succes. Blijf jezelf daarom motiveren. Als je het idee hebt je focus te verliezen, dan helpt het om regelmatig zelfhulpboeken over 'rijk worden' te lezen of naar luisterboeken te luisteren. Zodra je doel weer stevig verankerd is in je gedachten, wordt het makkelijker om hier richting aan te geven. Volgens Napoleon Hill, auteur van 'Think and Grow Rich' vormen je gedachten de eerste stap op weg naar rijkdom: ‘Gedachten zijn krachtige dingen, als zij gemengd worden met doelbewustheid, doorzettingsvermogen en een brandende wens voor hun vertaling naar rijkdom of andere materiële zaken.’ Oftewel: denk jezelf rijk. Gebruik je gedachten om jezelf te motiveren en dompel jezelf onder in succesverhalen als je even in een dipje zit.

 2. Visualiseer je succes

  Om rijk te worden is het belangrijk je succes vanaf het begin te visualiseren. Stel jezelf precies voor hoe rijk je zult zijn. Het maakt niet uit of jij rijk bent met €10.000 of met €25.000.000: hoeveel heb jij nodig om 'rijk' te zijn? Visualiseer je leven over een x aantal jaar. In wat voor huis woon je? In wat voor auto rijd je? Werk je nog bij een baas, of ben je al aan het rentenieren? Heb je voldoende tijd om door te brengen met je gezin? Hoe voel je je? Hill raadt je aan om ook te bepalen wat je terug wilt geven in ruil voor de rijkdom die je ontvangt én een tijdstip vast te stellen waarop je het geld wilt hebben dat je wenst. Wanneer je concreet voor je ziet wat je wilt en gaat bereiken, dan zie je steeds meer kansen en mogelijkheden om daar ook daadwerkelijk te komen. Neem het visualiseren daarom wel serieus! Hill: ‘Perfectie komt door oefening. Het komt niet door het enkel lezen van instructies.’ Als je het niet voor je ziet, dan komt het ook niet. Maak het visualisatieproces daarom deel van je dagelijkse routine. Voor je het weet kun je niet meer zonder.

 3. Voor niets gaat de zon op

  Als je rijk wilt worden, dan zul je keuzes moeten maken. Je zult niet van vandaag op morgen rijk zijn en je moet het dus wel echt willen. Bedenk daarom goed: voor niets gaat de zon op. Napoleon Hill: ‘Het geheim waar ik het over heb komt niet zonder prijs, hoewel de prijs veel lager ligt dan haar waarde.’ Zie je tocht naar rijkdom daarom ook als een investering. Misschien heb je de komende vijf jaar geen tijd om te sporten, maar wanneer je eenmaal rijk bent kun je je eigen sportclub wel oprichten. En mis je je vrije zaterdagen op het moment? Straks bestaat je week – als je dat wilt – alleen maar uit vrije zaterdagen!

 4. Maak een plan

  Als je weet wat je wilt, wanneer je het wilt en wat je ervoor over hebt, dan is het tijd om een plan te maken. Hill: ‘Schrijf een vaststaand plan voor het uitvoeren van je wens en begin direct, of je klaar bent of niet, met dit plan in werking te stellen. Schrijf helder en beknopt op hoeveel geld je wilt verkrijgen, de termijn waarop je dit zult krijgen en wat je ervoor terug wilt geven. Beschrijf ook de manier waarop je dit gaat doen. Lees dit hardop voor net voor je gaat slapen en als weer wakker wordt. En als je leest; zie en voel en geloof dat je dat geld al hebt.’

 5. Betaal jezelf eerst

  Pay Yourself First - jezelf eerst betalen - , een begrip dat geïntroduceerd werd door bestsellerauteur en financieel expert David Bach, zou een belangrijke plaats in moeten nemen in je actieplan. Room van al je verdiensten, hoe klein ook, minimaal 12,5% af naar een aparte spaarrekening waar je niet aan kunt zitten. Kies voor een spaarrekening met een hoge rente, het liefst zonder voorwaarden. Dit is een beloning voor jezelf. Doe dit voordat je je rekeningen gaat betalen, anders is de kans groot dat het er niet van komt. Bach: ‘Ik heb altijd geloofd dat, om eerlijk te zijn tegenover jezelf en je toekomst, je jezelf tenminste één uur inkomen per dag (12,5%) zou moeten betalen. [...] Als je wat later begint, probeer dan tot twee uur per dag te sparen.’ Vraag bij je bank naar de mogelijkheden om dit geld te beleggen. Bach adviseert om een derde van dit geld in aandelen te investeren, een derde in obligaties en een derde in vastgoed. 'Hoe oud je ook bent, dit plan werkt altijd en kan je geld binnen vijf tot zeven jaar verdubbelen.'

 6. Spaar automatisch

  Als je jezelf betaald hebt, dan ben je nog niet klaar. Bereken hoeveel je die maand echt uit moet geven, denk aan vaste lasten en brandstof om op je werk te komen. Leg hier een klein beetje bovenop als reserve voor onverwachte uitgaven en boek de rest direct over naar een spaarrekening. Het maakt niet uit of dit €10 of €1000 is: veel kleine beetjes maken ook een grote. Door eerst te sparen leer je in je uitgaven om te gaan met minder geld. Suze Orman: 'Je gedachten geloven dat als je per maand €2500 mee naar huis neemt, dat je ook €2500 uit moet geven. En je geeft dan ook alles uit. Als je een salarisverhoging krijgt tot €3000 per maand, zul je dat ook allemaal uitgeven. Maar als je €1500 in de maand verdient, zullen je gedachten zich hierop aanpassen en zul je automatisch minder uitgeven.' Wanneer je achteraf spaart, zul je dus altijd zien dat het gespaarde bedrag lager uit komt dan wanneer je vooraf gespaard had. Mocht je aan het einde van de maand nog wat over hebben, boek dit dan ook over naar je spaarrekening.

 7. Ga voor de hoogste rente

  Sparen wordt soms gezien als een veilige en niet-rendabele manier om meer geld te vergaren. Dit kan waar zijn; als je je geld altijd bij één bank laat staan, zonder rekening te houden met het rentepercentage. Op dit moment lopen de rentepercentages per bank enorm uit elkaar en kun je dus ook op je spaarrekening extra winst maken. Als je bedenkt dat de spaarrentes bij verschillende banken soms sterk uiteen kunnen lopen, dan is die extra winst zeker de moeite waard. Wees daarom niet bang om je geld te verplaatsen naar andere spaarrekeningen. Spaarrekeningen zijn bij de meeste banken gratis en kunnen onbeperkt geopend worden.

 8. Geef minder uit dan er binnen komt

  Als je minder uitgeeft dan er binnen komt, dan word je altijd rijker. Volgens Suze Orman, expert op het gebied van persoonlijke financiën, zul je hiervoor eerlijk moeten zijn tegenover jezelf. Pak je rekeningafschriften en andere financiële gegevens erbij en kijk wat je hebt uitgegeven en wat er is binnengekomen. Verdeel al je uitgaven en inkomsten onder in aparte categorieën, zoals telefoon, kleding, eten onderweg, luxe artikelen, etcetera. Maak vervolgens een budgetplanning waarin je rekening houdt met hoeveel je wilt sparen. Houd het wel realistisch. Orman: ‘Onrealistisch snijden in je budget is hetzelfde als onrealistische diëten volgen: het werkt niet. Overweeg daarom om bijvoorbeeld €15 tot €20 minder uit te geven aan vijftien tot twintig van je verschillende soorten uitgaven.’ Maak vervolgens aan de hand van je budget bewust de keuze om iets wel of niet te kopen.

 9. Koop verstandig

  Koop altijd verstandig. Duur is niet altijd beter, maar goedkoop is ook niet altijd duurkoop. Koop nooit op afbetaling, je betaalt dan soms tot twee keer meer dan je zou betalen wanneer je het geld van tevoren bij elkaar gespaard had. Koop niets als het niet echt nodig is. Je bent soms geneigd om alles maar te kopen, terwijl je het ook kunt lenen of eigenlijk best kunt laten staan. Minder is wat dat betreft altijd beter: je houdt niet alleen meer geld over, maar ook meer ruimte in je huis en in je hoofd. Heb je echt wat nodig, aarzel dan niet om de goedkoopste aanbieding te vinden of af te dingen. 'Nee' heb je, 'ja' kun je krijgen!

 10. Betaal je hypotheek af

  Waarschijnlijk is je hypotheek de grootste lening die je in je leven afsluit. Hoe je het ook bekijkt: het blijft een lening waar je veel rente over betaalt. Het afbetalen van je hypotheek wordt door veel adviseurs afgeraden. Zij geven aan dat je beter je geld kunt steken in beleggingen (waarover zij weer provisie ontvangen). Neem dit niet zomaar aan, maar bereken zelf wat jouw voordeel kan zijn door je hypotheek wel (deels) af te betalen. Als je namelijk je hypotheek afbetaalt, vergroot je je besteedbare inkomen per maand, omdat je minder rente hoeft te betalen. Adriaan Hiele, auteur van het boek Plannen voor een miljoen geeft een rekenvoorbeeld: als je €10.000 in een hypotheek steekt die nog 15 jaar tegen een rente van 8% loopt, dan verdien je hier in totaal €6000 op. Netto betaal je zelf namelijk 4% van die rente en betaal je 4% van €10.000 is €400 per jaar minder. Vermenigvuldig dit met 15 en je hebt te maken met een uitstekende investering!

 11. Creëer passief inkomen

  Als je geld hebt, dan kun je geld voor je laten werken. Het creëren van passief inkomen wordt met name aangemoedigd door investeerder, zakenman, schrijver van zelfhulpboeken en motivational speaker Robert Kiyosaki: ‘De rijken werken niet voor hun geld. De armsten en middenklasse werken voor geld. De rijken laten geld voor hen werken.’ Dit kun je op verschillende manieren doen. Denk aan het opstarten van nieuwe bedrijven die door zaakwaarnemers gerund worden, maar ook door je geld op verschillende manieren te investeren. Zet een gedeelte veilig op de bank (verdeel je geld over verschillende banken, zodat je verlies beperkt blijft als de bank failliet gaat), beleg een deel in kortetermijntransacties en investeer in bijvoorbeeld staatsobligaties. Er zijn talloze manieren om geld voor je te laten werken. Maak hier gebruik van. Des te meer je geld en andere mensen voor je doen, des te minder jij hoeft te doen.

 12. Vertrouw op jezelf en zet door!

  Doorzettingsvermogen is belangrijk. Als je iets niet graag genoeg wilt en er dus niet alles voor over hebt, dan is de kans op mislukken groot. Je moet geloven dat je het kunt. Hill: ‘Een van de zwakheden van de mens is de bekendheid met het woord ‘onmogelijk’. Hij kent alle regels die NIET zullen werken. Hij weet wat er allemaal NIET gedaan kan worden. [...] Een aantal jaar geleden kocht ik een woordenboek. Het eerste wat ik daarmee deed was het woord ‘onmogelijk’ netjes uitknippen. Dat zou voor jou ook niet onverstandig zijn. Succes komt naar hen die zich bewust worden van succes. Mislukkingen komen naar hen die zichzelf ook toestaan om zich bewust te worden van mislukkingen.’ Vertrouw op je eigen kunnen en weet dat je de mogelijkheid hebt om je ultieme doel te bereiken. Aarzel niet om dit dagelijks hardop te zeggen.

 13. Geef gul

  Zoals gezegd: voor niets gaat de zon op. Er zijn verschillende manieren om je rijkdom ‘terug te betalen’ en een mooie manier is om gul te geven. Hill: ‘Het ‘systeem’ [...] kan iemand niet iets voor niets beloven, omdat het systeem zelf onherroepelijk beheerst wordt door de economische wetten die krijgen zonder geven niet erkennen, noch tolereren.’ Verdiep je daarom in iets dat voor jou echt heel belangrijk is en ondersteun dat. Geef geld, tijd, materialen, of wat anders. Wees niet bang om armer te worden, van geven word je hoe dan ook altijd rijker!

 14. Geniet van je rijkdom

  Wanneer je eenmaal rijk bent, zorg er dan wel voor dat je de tijd neemt om te genieten van je geld en de vrijheid die je ermee kunt krijgen. Suze Orman: ‘Wat voor prijskaartje kun je aan je leven hangen? Geld zelf kan je niet financieel vrij maken, jij alleen kunt dat – en je kunt zoveel meer.’ Gebruik het geld, maar laat het jou niet gebruiken. Neem, zodra je je doel bereikt hebt, afstand en geniet van de mogelijkheden die je voor jezelf gecreëerd hebt! Doe wat je je voorgesteld hebt: koop dat huis, die auto, zeg je baan op of begin je eigen sportclub. Jij weet hoe je rijk kunt worden, dus je hoeft niet bang te zijn alles opnieuw te moeten doen!

Do's

 • Geloof in je eigen mogelijkheden om rijk te worden
 • Maak een inspiratiebord of –boek dat je tevoorschijn kunt halen als je even het idee hebt je doel kwijt te zijn
 • Lees en luister naar motivational speakers: ze geven je niet alleen tips, maar inspireren je ook
 • Spaar eerst
 • Zorg altijd dat er meer binnenkomt dan eruit gaat
 • Geef gul

Don'ts

 • Verwacht niet dat rijkdom je aan komt waaien, je zult er echt iets voor moeten doen
 • Denk niet dat iets onmogelijk is
 • Wacht niet, maar begin vandaag nog met rijk worden!

Bron

Boek ‘Think and Grow Rich’ van Napoleon Hill

Meer uitleg

Populairste Hoedoes
Hoe word ik rijk
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!