Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Film » Hoe organiseer ik een filmavond voor mijn vrienden

Hoe organiseer ik een filmavond voor mijn vrienden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe organiseer ik een filmavond voor mijn vrienden
Een filmavond organiseren is helemaal niet moeilijk. Je koopt of huurt een paar dvd’s, slaat happen en drankjes in, nodigt je vrienden uit en draaien maar! Maar hoe geef je zo’n avond nou net een beetje extra mee? Zorg voor een programma met een goede tijdsindeling en een herkenbaar thema.

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

 • Dvd's
 • TV
 • Dvd-speler
 • Drankjes
 • Hapjes
 • Gasten
 • Zitplaatsen

Stappen

 1. Bepaal wie je uitnodigt

  Als eerste is het belangrijk om te bepalen wie je gaat uitnodigen. Misschien heb je al een (of meer) specifieke film(s) of een filmthema in gedachten en zoek je daar de vrienden bij van wie je weet dat ze er interesse in hebben. Denk ook na over de hoeveelheid vrienden die je uitnodigt. Hoe groot is de kamer waar je de film(s) wilt gaan afspelen? Hoeveel comfortabele zitplaatsen kun je hier creëren? Bedenk dat het bekijken van een of meer films een hele zit kan zijn. Zeker met een scheefgezakte poef of gammele barkruk onder je billen.

 2. Maak een filmselectie

  Om er een echte filmavond van te maken, werkt het goed om een genre te kiezen waaraan je de avond kunt ‘ophangen’. Genres zouden kunnen zijn: western, horror, thriller of romantiek. Op basis daarvan kun je dan de hele avond invullen, van het eten tot en met de aankleding en de drankjes. Ga los en maak gebruik van je creativiteit! Trakteer je een aantal vriendinnen bijvoorbeeld op een romantische comedy á la Bridget Jones’s Diary, ontvang ze dan met een cocktail, leg overal grote roze kussens neer en zorg voor de nodige dozen tissues, bonbons, ijs en repen chocolade.

 3. Stel een programma samen

  Bepaal hoe laat je de avond wilt laten beginnen en wanneer hij ongeveer moet zijn afgelopen. Wees ook realistisch over het aantal films dat mensen achter elkaar kunnen kijken. En wil je tussendoor nog tijd hebben om lekker bij te praten, of is het afdraaien van het filmprogramma belangrijker? Stel ook vast of je zorgt voor een maaltijd, of dat je verwacht dat je gasten al hebben gegeten. Kijk tot slot naar de duur van de film(s) die je wil draaien, zodat je een goede tijdsindeling kunt maken.

 4. Denk na over drank en eten

  Bij stap 2 deden we al de suggestie om het genre of de film te koppelen aan de drankjes, hapjes en inrichting van je huiskamer, annex minibioscoop. Zorg je voor een maaltijd, dan is het aardig om die aan tafel op te eten. Heb je daar de ruimte niet voor, dan kun je ook een buffet met allerlei toepasselijke warme en koude gerechtjes neerzetten. Het idee is dat je gasten even uit hun stoel of van de bank komen. Even een andere ‘setting’, zodat ze weer fris kunnen beginnen aan de volgende film. Of je begint met een lekker toepasselijk diner en sluit de avond af met een film. Staat bijvoorbeeld het veelgeprezen, tweedelige familiedrama ‘La Meglio Giuventú’ op het programma? Stel een Italiaans menu samen, begin met deel I, geniet van het diner en bekijk na het toetje deel II.

 5. Verstuur de uitnodiging

  Nodig je vrienden ruim op tijd uit, liefst drie weken van tevoren. Zo is de kans het grootst dat er veel mensen komen. Een uitnodiging via sms of e-mail kan, maar een speciaal ontworpen uitnodiging via de post, is natuurlijk het meest persoonlijk en origineel. Deze benadering verhoogt de kans op een goede opkomst. Geen geld of tijd voor een speciaal kaartje? Maak zelf een kort filmpje – natuurlijk passend bij het filmthema - waarin je mensen uitnodigt en plaats het op Youtube. Stuur je vrienden een e-mail met daarin de link waar ze het filmpje kunnen bekijken.

 6. Doe de boodschappen en andere voorbereidingen

  Doe je boodschappen bij voorkeur 's ochtends, zodat je tijd over houdt om hapjes of gerechten voor te bereiden, zonder dat je daarvoor hoeft te stressen. Zet de televisie zó neer dat iedereen het scherm goed kan zien. Kun je aan een laptop met beamer komen, dan maak je het natuurlijk nog professioneler. Projecteer het beeld op een scherm, maar een witte muur voldoet ook prima. Zorg voor goede zitplaatsen waardoor mensen in een luie pose naar de film kunnen kijken. Een bank voldoet in principe natuurlijk uitstekend en daarnaast kun je ook een of meer matrassen neerleggen met een aantal grote kussens erop.

Do's

 • Las korte pauzes in om drankjes in te schenken, hapjes bij te vullen en mensen de gelegenheid te geven om naar het toilet te gaan. Zo voorkom je dat mensen een voor een door het beeld gaan lopen, of dat je de film oneindig vaak moet stilzetten.

Don'ts

 • Zet het geluid niet te hard, om te voorkomen dat je buren komen klagen.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!