Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af
4

Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik van mijn schuldgevoel af
Schuldgevoelens; we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Of het nu terecht is of onterecht, je schiet er niet zoveel mee op. Toch is het in de praktijk niet altijd makkelijk om er vanaf te komen. Hier een aantal tips om sneller van je schuldgevoel af te komen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Stappen

 1. Doe er iets aan!

  Je kunt heel lang met een schuldgevoel rond blijven lopen, maar in feite verschuil je jezelf er dan achter. Kom liever in actie en besluit dat je er iets aan wilt doen. Heb je iemand iets aangedaan waarover je je schuldig voelt? Bedenk of je diegene je excuses aan wilt bieden, of dat je dat niet wilt. In het eerste geval doe je dat, in het tweede geval wordt het een stuk makkelijker om je schuldgevoel te laten varen.

 2. Blijf relativeren

  Schuldgevoelens zijn niet altijd terecht. Soms verwachten we teveel van onszelf en als het dan niet lukt om zo'n - onhaalbare - standaard na te leven, dan voelen we ons schuldig. Als je je regelmatig schuldig voelt, dan kan dit bij jou ook het geval zijn. Sta dan eens stil bij waar je je precies schuldig over voelt en vraag jezelf af of dat wel helemaal realistisch is.

  Een mooie manier om dit te doen, is door jezelf af te vragen of je het logisch zou vinden als je partner of een vriend(in) in hetzelfde 'faalde' en zich daar schuldig over zou voelen. Vaak blijkt dat dé manier om onrealistische schuldgevoelens los te laten.

 3. Ventileer je schuldgevoel

  Het kan zijn dat je je ergens schuldig over voelt, maar hier niet direct een actie aan kunt koppelen. Er is niemand tegen wie je 'sorry' kunt zeggen of daar ben je écht nog niet aan toe. Dan helpt het om je schuldgevoel te ventileren. Je kunt het met anderen bespreken, maar je kunt het ook van je af schrijven. Wil je wel contact met iemand, maar blijf je liever anoniem? Zoek dan online een chatbox of een forum op waar je je ei kwijt kunt. Je zult misschien niet altijd te horen krijgen wat je wilt horen, maar het helpt je wel om weer door te gaan.

 4. Ga voor positiviteit

  Schuldgevoelens zijn gezond, maar je moet er niet te veel last van hebben. Probeer jezelf daarom vooral te richten op positiviteit. Dan voorkom je dat je dingen doet waar je je later schuldig over voelt en mocht je toch in een valkuil stappen, dan is het ook makkelijker om jezelf daar weer op een positieve manier uit te trekken.

 5. Leer van je fouten

  Als je maar een beetje menselijk bent, dan zul je merken dat die vlieger van 'een ezel stoot zich in 't gemeen niet twee keer aan dezelfde steen' niet altijd opgaat. Er zijn veel dingen die je vaker doet en waar je je steeds weer schuldig over voelt. Ongecontroleerd snoepen terwijl je af wilde vallen, roddelen over iemand of toch weer liegen over een werkafspraak, omdat je eigenlijk gewoon ergens geen zin in hebt.

  Neem jezelf voor om je niet meer te laten verleiden tot het gedrag dat bij jou een schuldgevoel oplevert. Dat voornemen zorgt ervoor dat je je steeds bewuster bent van wat je doet, waardoor je jezelf makkelijker kunt corrigeren als dat nodig is.

Do's

 • Wees er bewust van dat schuldgevoel niemand helpt. Jou niet en ook degene tegenover wie je je schuldig voelt niet

Don'ts

 • Stap niet al te snel over je schuldgevoel; het moet je niet in de weg gaan zitten, maar het is wel goed om even stil te staan bij de reden waarom je je schuldig voelt. Dat is vaak niet voor niets

Bron

Artikel 'Lang leve het schuldgevoel!' in Flair 11/11

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!