Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe leer ik mijn kind mediteren

Hoe leer ik mijn kind mediteren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 61 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Mediteert je zelf, en heb je een kind dat je ook zou willen leren mediteren? Dit kan, maar vergt tijd en geduld. In deze hoedoe leest je hoe je je kind het beste kunt leren mediteren.

Hoedoe door: Mina Hofkes

Bekijk het profiel van Mina Hofkes
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Een zit- of ligplek met genoeg ruimte voor twee
 • Geduld
 • Plaatje van een kleur
 • Rustige muziek op cd (liefst instrumentaal)
 • CD-speler

Stappen

 1. Leer zelf mediteren

  Deze stap is essentieel en mag niet overgeslagen worden, behalve als je zelf al kunt mediteren. Want het heeft geen zin om je kind iets te gaan leren wat best lastig is, als je het zelf niet goed kunt.

  Meer informatie over hoe je zelf leert mediteren lees je in de Hoedoe: "Hoe leer ik mediteren"

 2. Vraag je kind om zijn/haar mening

  Als je je kind wil leren mediteren, is het belangrijk dat hij/zij er zelf ook achter staat. Neem hier rustig de tijd voor. Leg eerst goed uit wat mediteren inhoudt en waarom je het graag aan hem/haar wil leren.

  Geef je kind rustig de tijd om over deze informatie na te denken en laat hem/haar er een nachtje over slapen. Vraag de volgende dag wat hij/zij heeft besloten. Als het antwoord nee is, vraag dan waarom, maar dring niet aan. Als hij/zij niet wil vertellen wat de rede is voor de beslissing, laat het daar dan bij.

 3. Zoek samen een rustige plek

  Als je kind "ja" heeft gezegd op de vraag die je in de vorige stap hebt gesteld, maak dan samen een ronde door het huis en zoek een plek die rustig genoeg is om te mediteren en waar je kind zich fijn voelt. Het liefst ook met een stopcontact in de buurt. Hierbij kun je denken aan zijn/haar slaapkamer, of een plekje op zolder. Neem op je zoektocht ook een kussen of een matras mee, zodat je kind kan uitproberen of hij/zij daar ook fijn kan zitten/liggen.

  Dé plek gevonden? Laat het kussen of de matras daar dan liggen en leg er nog een kussen voor jezelf bij.

 4. Richt het plekje in

  Voordat je echt kunt beginnen met het mediteren, zul je eerst drie dingen op of dichtbij de uitgekozen plek moeten zetten.

  Zet eerst een klein tafeltje of verhoginkje in de buurt. Deze moet zo staan, dat je kind het kan zien vanuit zijn haar meditatieposite (volgende stap). Probeer dit samen uit.

  Als de tafel goed staat, moet je er een plaatje op leggen van een kleur die makkelijk uit te spreken is, bijvoorbeeld "wit" of "rood" en niet "oranje" of "groen" (de gr-klank is moeilijk uit te spreken als je fluistert).

  En ten slotte moet er nog een cd-speler met de cd van de rustige muziek neergezet worden. Die kan eventueel ook in een ruimte die er dichtbij ligt, als er op de plek die jullie uitgekozen hebben geen stopcontact is.

 5. Vindt samen de goede houding

  Als je wil mediteren is een goede houding heel belangrijk. Meestal wordt de lotushouding aangeraden. Maar voor kinderen is die lastig. Laat je kind daarom zelf een houding kiezen waarin hij/zij zich fijn voelt. Doe zelf ook een paar houdingen voor. Als je kind wil liggen kan dat ook, maar dan het liefst op de rug.

  De goede houding gevonden? Dan kun je beginnen met mediteren.

 6. De meditatie zelf

  Zet alle eventuele afleidingen uit (telefoon e.d.). Zet de rustige muziek op, laat uw kind de gekozen houding aannemen en zet het plaatje van de kleur neer op het tafeltje. Laat uw kind naar de kleur kijken en de naam van de kleur op het ritme van de ademhaling opzeggen. Bijvoorbeeld: elke keer dat je kind inademt, zegt hij/zij: "wit". Laat je kind na een minuutje zijn/haar ogen dicht doen en aan de kleur denken. Als ze de kleur niet meer helder voor zich zien, mogen ze even hun ogen opendoen en naar het plaatje kijken. Totdat hij/zij het weer helder in zijn hoofd kan zien.

  Doe zelf niet mee, maar help je kind om geconcentreerd te blijven. Praat niet teveel, en als het echt moet, fluister dan.

 7. Stop niet in één keer

  Na ongeveer vijf minuten, of als je kind zich niet meer goed kan concentreren, zet je de muziek langzaam zachter en laat je je kind nog even nazitten of -liggen. Doe dit zelf ook, ook al heb je niet gemediteerd. Sta dan langzaam op en ga samen weer weg.

  Let op dat je kind niet meteen weer iets druks gaat doen, zoals spelen met een vriend(innet)je.

Do's

 • Houd een plaatje bij de hand van hetgene/de kleur waar uw kind zich op moet concentreren
 • Begin rustig, 5 minuutjes is goed om mee te beginnen

Don'ts

 • Uw kind leren mediteren als het dat zelf niet wil
 • Een kind jonger dan 10 jaar leren mediteren
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!