Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe vind ik een goede online psycholoog

Hoe vind ik een goede online psycholoog

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het beroep van psycholoog is niet wettelijk beschermd. Dat betekent dat iedereen het bordje ‘psycholoog’ op de deur mag spijkeren, ongeacht opleiding of werkervaring. Dat gecombineerd met het feit dat je een online psycholoog niet in de ogen kunt kijken, maakt het vinden van een goede arts wel heel erg moeilijk. Of niet? Welnee! Voor online psychologen gelden precies dezelfde voorwaarden als voor een ‘offline’ psycholoog. Het voordeel van een online behandeling is dat je geen reistijd hebt. Bovendien helpt het je misschien over de drempel om hulp te zoeken. Dus: lees deze Hoedoe en vind in 6 stappen een geschikte online psycholoog!

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Internet
 • Gezond verstand
 • Doortastendheid

Stappen

 1. Pols je sociale netwerk

  Vraag familie, vrienden, kennissen en collega’s naar hun ervaringen met online psychologen. Mond-tot-mondreclame van mensen die je vertrouwt, is de beste informatie die je kunt krijgen.

 2. Ga het internet op

  Misschien heb je via ervaringsdeskundigen in jouw sociale netwerk een aantal namen gekregen van goede psychologen die online werken. Zo niet, kijk dan eens op internet wat er zoal wordt aangeboden. Je zult zien dat er grofweg drie categorieën online hulp zijn. Er zijn informatieve websites over geestelijke gezondheidsklachten, zoals het MIND Blue en Alcoholinfo. Er zijn websites die zelfhulpprogramma’s aanbieden, zoals Alcoholdebaas.nl en Kleurjeleven.nl. En tenslotte zijn er websites van psychologen die online behandelingen aanbieden. Dit aanbod is nog zeer beperkt. Volgens het Trimbos Instituut zijn daarvoor twee redenen. De eerste is een financiële: psychologen krijgen in beperkte mate geld van verzekeraars en de overheid voor online behandelingen. De tweede reden is dat veel psychologen nu eenmaal gewend zijn om face-to-face contact te hebben met hun patiënten en dat graag zo willen houden. Kijk bij ‘meer uitleg’ voor goede en betrouwbare organisaties die online behandelingen aanbieden.

 3. Zoek een match

  Nu je weet wat er zoal wordt aangeboden, is het zaak om een match te vinden. Iemand die is gespecialiseerd in het behandelen van jouw klachten. Er zijn allerlei specialisaties mogelijk. Denk aan stress door een schokkende ervaring, rouwverwerking, burnout, depressie, paniek, eetstoornis, seksueel trauma, alcoholproblemen of sociale angst. Ook kun je letten op de vorm van de behandeling. Wil je direct contact met de behandelend arts via een chatprogramma of wil je liever een vorm van schrijftherapie, waarbij je de arts e-mailt zodat hij of zij daar later op kan reageren? 

  Psychologen en organisaties met een goede, uitgebreide website zijn niet per definitie betrouwbaar, maar het is wel een indicatie dat ze hun werk serieus nemen. Voor jou is het bovendien prettig om alvast zo veel mogelijk informatie te kunnen verzamelen.

 4. Werk deze checklist af

  Om de betrouwbaarheid van de psycholoog te controleren kun je de volgende checklist afwerken.

  • Is de psycholoog afgestudeerd arts?
  Psychologen die zijn afgestudeerd als arts staan geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Het register is openbaar; iedereen kan er een kijkje nemen. Inschrijving in het BIG-register geeft jou als patiënt de garantie dat je te maken hebt met een bevoegde behandelaar. De psycholoog die in het BIG-register is ingeschreven, valt onder het tuchtrecht en wordt gecontroleerd door de Inspectiedienst van de gezondheidszorg.

  Je kunt ook een snelle check doen. Hoewel iedereen zich psycholoog mag noemen, is het bij wet verboden om je zomaar gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog) of psychotherapeut te noemen. De kans dat iemand zich een van beide titels onterecht toe-eigent is dus vrij klein, maar wil je het 100 procent zeker weten dan moet je toch echt even het BIG-register checken. 

  • Is de psycholoog lid van een beroepsvereniging?
  Lidmaatschap van een beroepsvereniging maakt een psycholoog betrouwbaarder. Een goede beroepsvereniging zorgt voor gedegen opleidingen en nascholing, hanteert strenge gedragsregels en heeft een onafhankelijke klachtencommissie waar je met eventuele klachten naartoe kunt. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) hanteert speciale kwaliteitscriteria waaraan alle ingeschreven psychologen moeten voldoen. Zo moeten de leden de BIG-registratie gezondheidszorgpsycholoog hebben óf een diploma in de psychologie (bachelor en master), minimaal 1440 uur werkervaring als psycholoog én een verklaring van twee psychologen die al drie jaar of langer het NIP dienstmerk voeren.

  • Worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar?
  Zorgverzekeraars eisen vaak bepaalde registraties en kwalificaties van psychologen om hun cliënten vergoedingen toe te kennen. Het is geen garantie dat de psycholoog goed is, maar het betekent wel een extra controle.

  • Is de klachtenafhandeling goed geregeld?
  Heel belangrijk is de aanwezigheid van een onafhankelijke klachtencommissie waar je terecht kunt met eventuele klachten over de behandelaar. Bij psychologen die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging is de klachtenafhandeling vaak automatisch via zo’n onafhankelijke commissie geregeld.

 5. Vraag door

  Omdat je geen face-to-face contact hebt, is het misschien moeilijk om een goed gevoel te krijgen bij de arts. Schroom daarom niet om de psycholoog via e-mail het hemd van het lijf te vragen. Vraag naar diploma’s, cursussen, ervaring met de behandeling van jouw klachten, succesverhalen, moeilijke gevallen. Een psycholoog die niets te verbergen heeft, zal je vragen graag beantwoorden.

Do's

 • Zoek ervaringsdeskundigen in je sociale netwerk
 • Zoek een match
 • Werk de checklist in deze Hoedoe af

Don'ts

 • Geen vragen stellen over opleidingen, diploma’s en werkervaring omdat je denkt dat het onbeleefd is
 • In zee gaan met iemand die niet is geregistreerd in het BIG-register

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!