Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Gezonde geest » Hoe voorkom ik een duffe dag
4

Hoe voorkom ik een duffe dag

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe voorkom ik een duffe dag
Een dagje vrij is lekker, maar wat als je de hele dag zo duf bent, dat je eigenlijk niets gedaan krijgt? Dan houd je aan zo'n vrije dag alleen een vervelend gevoel over. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat jouw vrije dag een duffe dag wordt!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Goed humeur
 • Spannend boek
 • Paar kleine doelen
 • Vrienden of familie (optioneel)

Stappen

 1. Sta vrolijk op

  'Zeker met je verkeerde been uit bed gestapt?' In dat - soms erg vervelende - zinnetje zit echt een kern van waarheid: als je verkeerd uit bed stapt, dan heb je daar de hele dag last van. Sta op je vrije dag dus vrolijk op. Begin te lachen zodra je je ogen open hebt. Het klinkt gek, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je van lachen - ook al is het niet eens gemeend - vrolijker wordt.

  Stap direct uit je bed en maak je bed op. Zo voorkom je dat je er straks weer in kruipt én kun je 's avonds direct je bed in. Bovendien heb je dan al één 'taak' afgerond, en dat voelt ook heel prettig!

 2. Ontbijt goed

  Je hoofd moet even op gang komen, maar je lijf ook. Begin de dag daarom met een goed ontbijt. Kies voor vezels om je stoelgang op gang te brengen en ga voor wat fruit voor extra energie. Vergeet ook niet te drinken. Als je de dag echt fris wilt beginnen, neem dan voor je ontbijt eerst een glas met lauwwarm water en wat citroensap. Dit heeft een reinigende uitwerking op je lichaam.

 3. Fris je op en kleed je aan

  Het is verleidelijk om de hele dag in je pyjama of huispak rond te lopen, maar echt veel energie krijg je daar niet van. Spring daarom onder de douche en kleed je fatsoenlijk aan. Als je regelmatig schoenen draagt in huis, doe die nu dan ook aan. Zorg er ook voor dat je make-up en je haar goed zitten.

 4. Plan je dag

  Je haalt pas echt voldoening uit een dag, als je het idee hebt dat je wat bereikt hebt. Plan daarom een paar doelen in voor de dag. Dit kunnen werkgerelateerde doelen zijn, maar ook bijvoorbeeld het doen van de boodschappen of het wegbrengen van de lege flessen. Maak een lijstje met een paar punten en streep ze af als je ze gedaan hebt. Probeer te beginnen met het minst leuke karweitje, zodat je extra trots op jezelf kunt zijn.

 5. Kom in beweging

  Het maakt niet uit hoe vies het buiten is; je hebt iedere dag een portie beweging én een portie gezonde buitenlucht nodig. Combineer deze twee en maak een lekkere wandeling, fiets naar de stad of ga een rondje skeeleren. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging komt én wat heerlijk verfrissende buitenlucht opsnuift. Wanneer je dit doet hangt helemaal van jezelf af; je kunt de dag fris beginnen, of dit momentje juist gebruiken om jezelf halverwege de dag weer op te peppen.

 6. Kies voor quality time

  Als je normaal gesproken de hele week werkt, dan kan het zijn dat je sociale contacten hieronder te lijden hebben. Je ziet je partner misschien niet eens elke dag, laat staan je vrienden en familie. Kies daarom op zo'n vrije dag voor wat quality time met je geliefden. Je zult zien dat je hier weer nieuwe energie van krijgt. Een duffe dag wordt het dan in ieder geval zeker niet!

 7. Vermijd de TV

  Het klinkt natuurlijk heerlijk om zo'n dag af te ronden met een spannende serie op TV. Als dit één van je enige hobby's is, dan moet je het zeker niet laten. Als je bijvoorbeeld ook van lezen of van spelletjes houdt, dan kun je beter daarvoor kiezen. Van TV kijken word je namelijk duf, terwijl je je geest scherp houdt door een boekje te lezen of een spelletje te spelen. Dat laatste is bovendien nog een gezellige afsluiter ook!

Do's

 • Stel wat bescheiden doelen, zodat je op allerlei manieren voldoening uit deze dag kunt halen
 • Sta bijtijds op, zodat je de hele dag nog voor je hebt
 • Ga tenminste één keer naar buiten, al is het maar om een envelop op de post te doen

Don'ts

 • Blijf niet in je pyjama zitten, maar kleed je aan - ook als je de deur niet meer uit hoeft
 • Gebruik je vrije dag niet om de hele dag voor de TV te zitten; hier word je alleen maar duffer van

Bron

Meer uitleg