Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Honden » Hoe zorg ik dat mijn hond een goede jaarwisseling heeft?

Hoe zorg ik dat mijn hond een goede jaarwisseling heeft?

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Elk jaar rond de jaarwisseling wordt er weer lustig op los geknald, en het knallen begint elk jaar nog eerder ook. Voor mensen met een hond is het dan ook vaak een vervelende tijd, want vuurwerkangst is bij huisdieren een veel voorkomend probleem. Honden die hier last van hebben associëren het geluid met dat er iets verschrikkelijks gaat gebeuren. Met de volgende tips kun je proberen er toch een goede jaarwisseling van te maken.

Hoedoe door: Martin Dijkstra

Bekijk het profiel van Martin Dijkstra
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Geduld

Stappen

 1. Oefen thuis met een CD met vuurwerkgeluiden

  Er zijn verschillende CD’s om de hond thuis te proberen voor te bereidden op het komende vuurwerk. Belangrijk is hierbij om te beginnen met het geluid op een laag volume en dit langzaam op te voeren. Uiteraard moet je dit doen op het moment dat de hond rustig is en niet als er net iets raars is gebeurd. Het is ook raadzaam het hele jaar door te oefenen zodat de hond goed voorbereid is.

 2. Zorg voor een plek waar de hond kan wegkruipen

  Geef de hond een mooie beschutte omgeving, door bijvoorbeeld een doggybench af te dekken met een deken, dit doet de hond denken aan een veilig hol. Vaak zult u ook zien dat de hond onder tafel of onder een bed kruipt, in dat geval doet u er verstandig aan hem hier te laten liggen tot hij er zelf weer uit komt.

 3. Ga naar een rustige plek

  In tegenstelling tot Nederland is knalvuurwerk in heel Zweden verboden en in Ierland is er een algeheel vuurwerk verbod. Hoewel de overheid wel vuurwerk zal afsteken is het rond de jaarwisseling goed toeven in deze landen. Mocht je in Nederland willen blijven dan zijn er verschillende vuurwerkvrije vakantieparken.

 4. Geef de hond een kalmerend middel

  Hoewel het niet mijn voorkeur geniet, kun je de hond ook een kalmerend middel geven. Hierin zijn verschillende opties zoals bijvoorbeeld  een spray of verdamper op basis van hondenferomonen, iets homeopathisch, speciale voeding of medicijnen. Mocht je kiezen voor een kalmerend middel dan gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar de spray of verdamper op basis van hondenferomonen. De zogenaamde Dog Appeasing Pheromone is een natuurlijke stof die door honden wordt uitgescheiden om andere honden gerust te stellen, hierdoor zou stress en angst als sneeuw voor de zon verdwijnen.

 5. Denk praktisch

  Doe de gordijnen dicht en zet de radio aan tijdens het vuurwerk. Doordat de hond geen flitsen meer ziet en er minder geluid van buitenkomt zal de hond mogelijk al minder bang zijn. Vergeet vooral ook niet om de hond op tijd uit te laten zodat deze niet tijdens het ergste geknal buiten is. Mocht er al vuurwerk worden afgestoken op het moment dat je de hond uitlaat, probeer dit dan zoveel mogelijk op afstand te houden.

Do's

 • Rustig blijven

Don'ts

 • Vuurwerk naar de hond gooien
 • Angstig gedrag belonen door de hond te aaien

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!