Hoe maak ik mijn vissenkom schoon
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Schuurponsje
- Voldoende emmers
- Vergiet
- Afwasborstel
- Schoon water
- Emmer met een flinke laag water uit je vissenkom
- Kopje of maatbeker
- Magnetische ruitenwisser (optioneel)
Stappen
-
Haal je vissen uit de kom
Voor je je vissenkom gaat schoonmaken, haal je eerst je vissen uit de kom. Schep hiervoor een flinke laag water uit je vissenkom in een emmer. Dit water is op dezelfde temperatuur als het water waar de vissen nu in zwemmen, waardoor ze bijna geen last zullen hebben van deze overgang van kom naar emmer. Een plotselinge temperatuurschommeling kan sommige vissen namelijk fataal worden. Gebruik een maatbeker of een kopje om de vissen er één voor één uit te scheppen. Gooi de maatbeker of het kopje niet zomaar leeg in de emmer, maar houd hem in de emmer en laat de vis er zelf uitzwemmen.
-
Verdeel een gedeelte van het water over de emmers
Als je een kleine vissenkom hebt die je zo naar de wasbak kunt dragen, dan kun je deze stap overslaan. Als je een grote vissenkom hebt giet je met de maatbeker alvast wat water in de emmers. Dit kun je later weggooien. Zodra je de kom kunt optillen, kun je de rest weggieten in de gootsteen.
-
Vang de steentjes op in een vergiet en maak ze schoon
Als je kleine steentjes op de bodem hebt liggen, dan kun je die opvangen met een vergiet. Grote stenen kun je er beter met de hand uit halen, om te voorkomen dat ze je wasbak beschadigen. Maak de stenen goed schoon met een afwasborstel. Op de steentjes zitten vaak restjes oud voer en algen. Als je deze stenen zonder schoon te maken weer terug doet in de schone bak, dan is je water binnen de kortste keren weer vies. Gebruik voor het schoonmaken geen schoonmaakmiddel. Als dit schoonmaakmiddel in het water terecht komt, dan kunnen je vissen er ziek van worden of zelfs dood gaan.
-
Maak de vissenkom schoon
Nu zowel het water als de steentjes uit de kom zijn, kun je de kom zelf schoonmaken. Gebruik hiervoor een schuursponsje. Houd je ene hand tegen het glas, terwijl je met de andere schrobt. Zo geef je voldoende tegendruk en barst het glas niet. Spoel de bak goed na, zodat er geen restjes vuil meer in zitten.
-
Vul de kom met schoon water
Als de kom helemaal schoon is, dan kun je hem weer vullen met steentjes en water. Als je eerst water uit de kom hebt moeten halen omdat hij te zwaar was kun je hem voor het vullen beter eerst op de juiste plek zetten. Je kunt hem dan met de maatbeker of de emmers verder vullen. Kies voor koud tot lauw water.
-
Plaats wat waterplanten
Waterplanten zuiveren het water en produceren zuurstof voor je vissen. Als je een aantal waterplantjes plaatst nadat je de kom schoongemaakt hebt, dan heb je er het langst plezier van. Als je kiest voor een plant die eetbaar is voor de vissen, dan sla je zelfs twee vliegen in één klap: de vissen kunnen dan zelf voor eten zorgen als jij bijvoorbeeld op vakantie bent!
-
Zet de vissen voorzichtig terug in de kom
Als de kom weer helemaal schoon is, dan kun je de vissen voorzichtig terug zetten. Doe dit weer met de maatbeker of het kopje. Laat de maatbeker of het kopje rustig in de vissenkom zakken, zodat de vissen alvast aan de temperatuur kunnen wennen. Wacht tot ze zelf weer de kom in zwemmen. Je ziet vaak direct de reactie op de schone kom: de vissen zwemmen heel enthousiast hard heen en weer!
Do's
- Koop een magnetische ruitenwisser; zo kun je je kom ook eenvoudig eens tussendoor schoonmaken
- Verschoon je kom minimaal eens per drie weken. Als je geen tijd hebt om de hele bak schoon te maken, vervang dan in ieder geval een derde van het water
Don'ts
- Koop liever geen ronde kom; in een rondgaande beweging zwemmen is niet goed voor vissen
- Overvoer je vissen niet; ze hebben geen maag en hebben dus altijd trek, maar kunnen zichzelf dood eten
- Gooi je vissen niet zomaar weer terug in de bak, maar geef ze de kans even aan de temperatuur van het water te wennen
vissenkom
de informatie over de goudvissen klopt niet.
1. goudvissen horen niet in kommen
2. goudvissen zijn grote vervuilers
3. goudvissen kunnen 30cm en 40 jaar oud worden.
4. als een goudvis teklein gehuisvest word vergroeid die,
Dat houd in dat de organen doorgroeien en dan bekneld raken van buiten kan deze dan niet groeien,
puur doordat ze teklein zitten, ook schijd een goudvis groeihormonen af, zitten er teveel groeihormonen in het water kan de vis ook niet verder, groeien.
Resultaat, de goudvis sterft veelste vroeg aan een pijnlijke langzame dood.
5.je moet elke week minimaal 3x 50% van het water verversen, om zo min mogelijk groeihormonen en afvalstoffen uit het water te halen,
6. goudvissen zijn niet voor niets vijvervissen die veel ruimte vragen, minimaal 3 meter! en minimaal 200L per vis, alleen al omdat ze zoveel vervuilen.
7. goudvissen zijn groepsdieren en voelen zich het best in een groep van minstens 10 dieren.
Ik hoop dat jullie het aanpassen,
want die info die erin staat klopt voor geen meter,