Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Tennis » Hoe sla ik een backhand
4

Hoe sla ik een backhand

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe sla ik een backhand
De backhand bij tennis is mede zo'n lastige slag omdat je (als rechtshandige) gewend bent dingen aan de rechterkant van je lichaam te doen. Bij de backhand is dat dus links, waar je oog-handcoördinatie minder goed is. Wat ook niet helpt, is dat veel tennissers de slag verwaarlozen door er omheen te lopen. Let op: deze hoedoe gaat over de enkelhandige backhand: veel stijlvoller dan de dubbelhandige.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • tennisracket en ballen
 • tegenspeler
 • tennisbaan

Stappen

 1. Pak je racket in de goede grip

  Als de bal op je backhandkant afkomt, pak je je racket in de goede grip. Voor de enkelhandige backhand: als je je racket als een bijl vastpakt en vervolgens je pols een beetje tegen de klok indraait (voor rechtshandigen), heb je een backhandgrip. De kant van het blad waarmee je de bal raakt, wijst dan iets naar beneden. In de zwaai komt dit vanzelf goed.

  Afbeelding (deze en onderstaande afbeeldingen): gepubliceerd met toestemming van Videojug.com

 2. Beweeg in de richting van de bal

  Draai je voeten naar links (voor rechtshandigen). Ook je bovenlichaam draait weg van de aankomende bal, zodat de schouder van je slagarm haaks op de bal komt te staan. Houd het blad van je racket omhoog. Blijf kijken naar de bal.

 3. Doe de achterzwaai

  Terwijl je arm licht gebogen is, breng je het racket rustig langs je borst naar achteren. Je bovenlichaam draait nog verder weg van het veld en de aankomende bal. Blijf wel naar de bal kijken. Je andere hand mag het racket op het verste punt van de achterzwaai even lichtjes ondersteunen, in afwachting van de slag.

 4. Sla de bal

  Laat het racket los en maak een soepele zwaai. In deze beweging verplaats je het gewicht naar je voorste voet. Blijf zo lang mogelijk naar de bal kijken. Sommige spelers, waaronder Roger Federer, kijken zelfs naar het raakpunt. Op het moment dat je de bal raakt, is je lichaam nog steeds zijwaarts gepositioneerd.

 5. Zwaai door

  Kijk de bal na. Bij het doorzwaaien blijft je arm gestrekt en wordt je racket naar boven gezwaaid. Soms kan die helemaal achter je hoofd eindigen. Om in balans te blijven, zwaai je je linkerarm in spiegelbeeld naar achteren, een beetje alsof je je zijwaarts uitrekt bij het gapen.

Do's

 • Oefen op een klein veldje, bijvoorbeeld de servicevakken: omdat de bal trager gaat, kun je als het ware in slow motion oefenen

Don'ts

 • Je hoofd met je bovenlichaam mee wegdraaien, waardoor je nog maar met één oog naar de bal kijkt
 • De bal van je afduwen: de backhand is een zwaai

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!