Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Vloeren » Hoe lak ik mijn houten vloer

Hoe lak ik mijn houten vloer

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe lak ik mijn houten vloer
Een houten vloer blijft alleen mooi als je deze goed onderhoudt. Dat begint al bij een mooie lak. Een houten vloer lakken kun je makkelijk zelf doen. Neem er wel de tijd voor, dan voorkom je dat je plekjes overslaat of grote kleurverschillen krijgt.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Brede (acryl)kwast
 • Acrylvloerlak
 • Schuurmachine (je kunt het beste een Woodboy huren bij de DHZ-zaak)
 • Stofzuiger
 • Verfbak

Stappen

 1. Schuur de vloer

  Als de ruimte waarin je wilt gaan werken nog niet leeg is, maak je deze eerst leeg. Vervolgens schuur je voorzichtig de vloer. Als de vloer nog helemaal netjes is en het slechts een kwestie van opschuren is, dan red je het wel met een vlakschuurmachine. Wil je de vloer echt renoveren, dan kun je beter een Woodboy huren bij de DHZ-zaak. Dit is een schuurmachine waarmee je lopend een ruimte kunt schuren. Let op: een Woodboy is een vrij zwaar gereedschap. Blijf niet te lang op hetzelfde plek staan en probeer zo gelijkmatig mogelijk te schuren. Anders krijg je oneffenheden in je vloer, die uiteindelijk ook doorwerken in je lak en kleurverschillen opleveren.

 2. Maak de vloer stofvrij

  Na het schuren maak je de vloer volledig stofvrij. Ga alles eventueel nog met een doekje na, zodat je zeker weet dat ook al het fijne stof is opgenomen. Wacht het liefst nog een uurtje en stof daarna nog een keer, zodat al het stof dat nog in de lucht hing ook opgeveegd kan worden.

 3. Begin met de eerste laag

  Giet wat lak in je verfbakje en begin met de eerste laag. Begin in de uiterste hoek van de ruimte en werk naar de deur toe. Zo sluit je jezelf niet op. Voor elke streek die je zet, doop je de kwast opnieuw in de lak. Zet de kwast steeds midden op de vloer en oefen bij elke streek dezelfde druk uit. Smeer de lak niet helemaal uit, maar laat de kwast aan het einde van de streek heel voorzichtig omhoog komen. Let erop dat je altijd met de nerf mee lakt.

 4. Drogen en schuren

  Laat de lak ruime tijd drogen. De droogtijd staat per lak aangegeven op de verpakking. Houd je daaraan. Als de lak goed droog is, kun je de vloer met een vlakschuurmachine of schuurpapier licht opschuren. Maak de vloer vervolgens weer helemaal stofvrij.

 5. Extra lagen lak

  Vervolgens kun je de tweede laag lak aanbrengen. Ook deze laag laat je weer goed drogen, waarna je de vloer lichtjes opschuurt en een derde laag aanbrengt. In een ruimte waarin veel gelopen/gespeeld wordt kun je het beste nog een vierde laag aanbrengen. Voor andere ruimtes is drie lagen voldoende.

Do's

 • Laat de lak goed drogen, houd hiervoor de tijden aan die zijn aangegeven op de verpakking
 • Gebruik altijd materialen die passen bij de lak. Bij acryllak gebruik je dus kwasten en eventueel rollers die geschikt zijn voor acryllak

Don'ts

 • Begin niet direct met lakken, maar oefen eerst op een stukje oud hout. Het is best lastig om steeds dezelfde hoeveelheid druk uit te oefenen

Bron

Boek 'Lekker Handig' van Zamarra Oomes-Kok, Van Holkema & Warendorf, 2005.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!