Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huis kopen of verkopen » Hoe zoek ik een huis
4

Hoe zoek ik een huis

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Of het nu is omdat je groter wilt gaan wonen of dichter bij je werk, of omdat de buurt je niet meer bevalt, verhuizen willen we allemaal wel eens. Als je voordat je daadwerkelijk op huizenjacht gaat eerst de tijd neemt om je te oriënteren, kan dat veel tijd schelen. Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis helpt je in deze Hoedoe bij die oriëntatie.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Een internetaansluiting
  • Pen en papier
  • Inzicht in je financiën

Stappen

  1. Bepaal of je wilt kopen of huren

    Maak voordat je in het woningaanbod duikt de afweging tussen kopen en huren. Hans André de la Porte: "Vraag je eerst af wat je wilt. Wil je een huiseigenaar zijn die zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud, maar die ook bezig is vermogen op te bouwen en de vrijheid heeft om het huis helemaal naar eigen smaak aan te passen? Of wil je elke maand je huur overmaken, het onderhoud aan de verhuurder overlaten en ook gemakkelijk weer van de woning af kunnen?"

    Aan de keuze tussen kopen en huren zit bovendien een financiële kant die je goed in overweging moet nemen: "Kijk goed naar wat je nu uitgeeft aan woonlasten en vraag je af wat je aan wonen wilt besteden. Kopen is op de lange termijn aantrekkelijker dan huren, maar je  moet wel minstens een jaar of vijf in het huis van je keuze blijven wonen. Anders verdien je de ‘kosten koper’ die je bij de koop maakt nog niet terug."

  2. Bedenk wat voor woning je wilt

    Als je op zoek gaat naar nieuwe woonruimte is het handig om alvast een idee te hebben van welk type woning je zoekt. Wil je een eengezinswoning of liever een appartement? Houd daarbij ook rekening met de toekomst.

    "Een appartement is vaak goedkoper dan een woonhuis, maar je hebt er ook minder ruimte en er is vaak geen tuin. Misschien ben je nu nog alleen of met je partner en heb je geen behoefte aan een ruime woning met tuin. Maar dat kan veranderen als er kinderen komen. Als je kiest voor een appartement, moet je er bovendien geen bezwaar tegen hebben dat je meestal niet op de begane grond woont en dat je als lid van de Vereniging van Eigenaren zaken als onderhoud met andere bewoners moet regelen. Wil je liever wel 'op de grond' wonen en een tuin tot je beschikking hebben, dan kun je beter een woonhuis kiezen, ook al zijn die duurder," zegt Hans.

    Een andere keuze die je moet maken, is die tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Hans zegt daarover: "Nieuwbouw heeft als voordeel dat er vaak de eerste jaren nauwelijks onderhoud gepleegd hoeft te worden. Bovendien krijg je op nieuwbouwwoningen garantie, op een bestaande woning niet. Wel is het aanbod in bestaande woningen diverser."

    Maak op papier voor jezelf een lijstje van wensen en eisen. Geef daarbij ook aan wat je heel belangrijk vindt en wat er minder toe doet.

  3. Beslis in welke buurt je wilt wonen


    Als je binnen je huidige woonplaats verhuist heb je waarschijnlijk al een idee in welke buurt je wilt wonen en in welke per se niet. Ga je naar een andere plaats verhuizen, probeer dan van tevoren zoveel mogelijk informatie te krijgen over de verschillende wijken en buurten.

    Hans André de la Porte vertelt waar je op moet letten: "De afstand van huis naar werk is voor veel mensen heel belangrijk bij het zoeken van een huis. Kijk dus hoe lang je erover doet om vanuit de buurt die je in gedachten hebt op je werk te komen en welke vervoersmogelijkheden je hebt. Vraag je ook af hoe belangrijk de aanwezigheid van scholen, winkels en andere voorzieningen in de buurt voor jou is. En kijk naar de dingen die mogelijk overlast kunnen veroorzaken, zoals een spoorwegovergang of een vliegveld in de buurt."

    Een buurt bestaat natuurlijk niet alleen uit gebouwen en voorzieningen, er wonen ook mensen. En hoewel je nooit zeker weet of dat leuke of vervelende mensen zijn, kun je wel onderzoek naar de buurtbewoners doen. "Op Funda vind je ook buurtinformatie. Dat gaat verder dan de aanwezigheid van voorzieningen in die buurt, je vindt er ook demografische gegevens zoals het gemiddelde opleidingsniveau en inkomen en het percentage gezinnen met kinderen."

    Een andere mogelijkheid om iets over een buurt te weten te komen is om de lokale kranten erop na te slaan. Wat wordt er geschreven over de buurt die je op het oog hebt, en bevalt die berichtgeving je? Zelf even gaan rondkijken en de sfeer proeven kan natuurlijk ook nooit kwaad!

  4. Bekijk het woningaanbod

    Als je eenmaal precies weet wat je wilt, kun je gericht op zoek gaan naar een woning die aan je wensen voldoet. Daar zijn veel manieren voor, waarvan internet de gemakkelijkste is.

    "Er zijn heel wat huizensites, de bekendste is natuurlijk Funda. Volgens een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis is dat ook de beste, maar vlak daarachter volgt Zoekallehuizen op de tweede plaats," vertelt Hans.

    "Ook in de krant kun je nog steeds te koop staande huizen vinden. Als je het zoeken liever aan iemand anders overlaat, kun je er ook voor kiezen om een zoekopdracht aan een makelaar te geven."

    Let bij het selecteren van mogelijke huizen niet alleen op de foto's, hoewel die natuurlijk belangrijk zijn. Lees ook de omschrijving nauwgezet door en probeer tussen de regels door te lezen wat er echt bedoeld wordt met "een knusse woonkamer" en "een interessant huis voor wie graag de handen uit de mouwen steekt".

    Bij een bestaande woning is het ook handig om te letten op het bouwjaar. Hans: "De huizen die voor de oorlog zijn gebouwd, zijn bijvoorbeeld vaak beter van kwaliteit dan huizen uit de jaren vijftig en zestig. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er heel veel behoefte aan woningen en ging het er vooral om hoe snel die gebouwd konden worden en minder om hoe goed ze gebouwd werden."

    Heb je eenmaal een aantal huizen gevonden, dan ben je klaar voor de volgende stap: de bezichtiging!

Do's

  • De tijd nemen om je goed te oriënteren
  • Bij het vaststellen van je budget uitgaan van wat je maandelijks aan woonlasten kwijt wilt zijn

Don'ts

  • Zomaar in het wilde weg een nieuw huis gaan zoeken
  • Bij het vaststellen van je budget uitgaan van wat je maximaal kunt lenen

Bron