Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Toilet » Hoe ontstop ik een wc

Hoe ontstop ik een wc

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 120 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ontstop ik een wc
Een bubbelende pot, water tot aan de rand en toiletpapier dat zich maar niet laat doorspoelen: de tekenen van een verstopte wc zijn onmiskenbaar. Als jouw wc ook weer eens verstopt is, bel dan niet direct de loodgieter, maar kijk eerst of je het toilet zelf kunt ontstoppen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Ontstopper
 • Vloeibare ontstopper
 • Schroevendraaier
 • Tuinslang
 • Oude lappen
 • Ontstoppingsveer
 • Kopje of maatbekertje
 • Afwashandschoenen (zo lang mogelijk!)
 • Telefoon

Stappen

 1. Kijk of je het probleem handmatig kunt verhelpen

  Soms wordt de verstopping van je toilet veroorzaakt door iets heel eenvoudigs; een toiletrol die per ongeluk in de pot is gevallen, een grote prop papier die de doorgang blokkeert, enzovoorts. Als je direct kunt zien wat het probleem is en dit met een stel afwashandschoenen kunt oplossen; doen! Des te sneller ben je van je verstopping af.

 2. Probeer het met een ontstopper

  Ze lijken ouderwets, maar zijn nog steeds ontzettend praktisch: de oude, vertrouwde ontstoppers. Deze grote zuignappen zet je recht op het gat van de pot. Door vervolgens de stok naar beneden te drukken, zuig je de ruimte onder de nap vacuüm. Eventuele proppen papier of andere viezigheidjes schieten bij het loslaten van de nap los uit hun benarde positie, waardoor je toilet weer mooi doorspoelt.

  Een ontstopper werkt alleen als de zuignap groot genoeg is om het hele gat te bedekken. Anders kun je de holte niet goed vacuüm zuigen, waardoor er veel minder kracht ontstaat om de verstopping los te maken.

 3. Los de verstopping op

  Als ook de ontstopper geen oplossing biedt, kun je het proberen met ontstoppingsmiddel. Dit is een (vaak) chemisch goedje dat een half uur tot een uur moet inwerken. Het middel lost viezigheid op, waardoor het zomaar kan zijn dat je toilet ineens wél weer doorspoelt. Lees voor het gebruik van ontstoppingsmiddel eerst goed de bijsluiter of het etiket en gebruik het middel alleen als duidelijk wordt aangegeven dat het geschikt is voor jouw toiletpot. Ontstoppingsmiddel kan best agressief zijn en reageert niet op alle materialen goed.

 4. Maak de zwanenhals schoon

  Als ook ontstoppingsmiddel niet werkt, is het tijd voor een zwaardere aanpak. Probeer dit alleen als je een beetje handig bent, anders kun je op dit punt beter overschakelen naar de laatste stap en gewoon een professional bellen!

  Durf je het wel aan, draai dan de watertoevoer bij de spoelbak van je toilet dicht, schep de pot zoveel mogelijk leeg en draai de schroeven waarmee de pot aan de muur of vloer staat los. Verwijder de pot voorzichtig, zodat de zwanenhals (het deel tussen het toilet en de stortbak) vrij komt. Deze giet je voorzichtig leeg in een emmer. Zit hier iets vast? Haal het dan direct los; dat was waarschijnlijk de oorzaak van je verstopping!

 5. Voer de druk op

  Het kan zijn dat je zwanenhals helemaal niet verstopt is. Zet dan niet direct je pot terug; nu is de afvoer nog vrij en kun je met behulp van een tuinslang proberen of je die door kunt spuiten. Dit doe je door de slang met de ene kant aan te sluiten op de kraan en met de andere kant in de afvoer te drukken. Duw de tuinslang zo ver mogelijk naar binnen en vul de opening met oude doeken, zodat de slang goed strak in het gat zit. Vraag iemand anders om de kraan aan te zetten, terwijl jij de slang stevig vast houdt. Probeer de tuinslang heen en weer te bewegen, om zo steeds dieper te komen en de verstopping met kracht op te lossen.

 6. Gebruik een ontstoppingsveer

  Voor hardnekkige verstoppingen kun je bij de doe-het-zelfzaak een ontstoppingsveer halen. Let erop dat het gebruik van de veer niet zonder risico is; je zult niet de eerste zijn die door verkeerd gebruik de complete pot stuk slaat. Gebruik de veer dus alleen als je weet wat je doet of je pot toch aan vervanging toe is.

  De veer gebruik je eigenlijk op dezelfde manier als de tuinslang. Je draait eerst de borgmoer van de veer los en drukt de veer vervolgens zo ver mogelijk de afvoer in. Houd vervolgens de veer bovenaan beet en draai rustig aan de slinger. De veer begint rondjes te draaien en probeert zich een weg door de afvoer te banen. Uiteindelijk wordt zo de weg weer helemaal vrijgemaakt.

 7. Spoel goed door

  Heb je met één van de bovenstaande methodes succes geboekt? Spoel dan na het ontstoppen het toilet een aantal keer goed door. Het kan zonde lijken van het water, maar de kans dat de verstopping terugkomt, wordt hierdoor wel kleiner.

 8. Bel een loodgieter

  Als je er niet meer uitkomt, bel dan vooral een loodgieter. Die werkt dagelijks met verstopte toiletten en draait zijn (of haar) hand niet om voor die van jou. Bovendien bespaar je jezelf zo het risico op een dagje poep-graaien. En dat is ook wat waard!

Do's

 • Kies pas als laatste voor vloeibare ontstopper; die is vaak wat agressiever
 • Lees de etiketten goed en houd je precies aan de aanwijzingen
 • Voorkomen is beter dan genezen; let eens op wat je allemaal door de pot spoelt
 • Kom je er echt niet uit? Schakel dan een professional in. Ze zijn er niet voor niets.

Don'ts

 • Ga niet met allerlei gereedschap in je pot duwen of trekken; voor je het weet is je toilet kapot en ben je veel verder van huis

Bron

Meer uitleg

WC ontstoppen

door P. Verberne op 04-10-2012 13:29
De gedachte om de bekende rubberen ontstopper te gebruiken is op zichzelf goed. Helaas past hij past meestal niet op de toiletafvoer. Doe het volgende.

Men neme een plastic zak, bijvoorbeeld een boodschappentasje of een zakje voor het afvalbakje in het aanrecht. Vul de zak met 3-5 liter water en breng het goed passend aan in de toiletafvoer. Doe het laatste met de andere hand in de zak. Vuile handen worden er hier dus niet gemaakt. Trek vervolgens snel de met water gevulde zak omhoog. Door de schokgolf zal de prop soms al direct losschieten wat te merken is aan het lawaai dat optreedt, omdat de rioolafvoer dan helemaal leegloopt. Als het de eerste keer niet lukt kan dat zijn omdat er ook nog lucht in de afvoer zit. Die komt dan borrelend omhoog. Herhaal de handelingen. Op zeker moment is de leiding luchtvrij en zal het werken.

P. Verberne

WC ontstoppen

door Olivier Ciers op 22-12-2012 15:16
Erg goed gelukt met deze methode, bedankt voor het delen, nu moet ik tenminste geen ontstopper gaan kopen!

WC ontstoppen

door I. Jansen op 17-01-2013 23:57
Uitstekende tip! Van alles geprobeerd om de wc te ontstoppen. Trekveer, chemische middelen maar niks werkte. Deze tip opgevolgd en de wc spoelt weer prima door!

WC ontstoppen

door A groenink op 05-02-2013 20:14
Werkt perfect die truc met die zak. Heb het geprobeerd na een middag martelen en het water zakte op gegeven moment met gang weg.

WC ontstoppen

door Robin op 11-02-2013 00:17
Volgende keer begin ik met de truuc met de zak met water, het werkte meteen.

P. Verberne is mijn redder haha

WC ontstoppen

door Lotte op 02-03-2013 11:25
Wat een super tip van p. Verberne! Een half jaar geleden zat onze wc verstopt en hebben we alles geprobeerd om deze zelf de ontstoppen, dit lukte niet, dus een bedrijf ingeschakeld om dit voor ons te doen. Binnen 1 minuut was het gepiept, kosten: 110 euro. Nu de wc weer verstopt zat dacht ik: laat ik nog eens op internet kijken naar goede tips. Ik zag deze tip en ben het gelijk gaan proberen. Het duurde even, maar het werkt echt! En het is niet vies of zwaar, dus iedereen kan dit zelf doen. Wat mij betreft dus echt een geweldige tip! Dankjewel!

WC ontstoppen

door liesbeth van der sanden op 08-03-2013 22:50
Mijn man was al naar de winkel voor hg ontstopper. Door 40 minuten de methode van P. Verberne te gebruiken snel achter elkaar. Elke keer de punt van de zak met water in de afvoer stoppen snel achter elkaar. Als er te weinig water in stond weer een beetje doorspoelen en herhalen. Draai de zak wel binnenste buiten als je begint, want door het vele herhalen gaat geeft de zak af.
Bedankt voor de tip!!

WC ontstoppen

door Marijn van Prooijen op 27-05-2013 20:11
Hulde aan P. Verberne (en natuurlijk ook aan Adine Versluis)!

WC ontstoppen

door Mieke Schuurman op 20-09-2013 15:38
Wat een briljante tip! Niet opgeven als het niet meteen lukt, want deze tip werkt echt. Bedankt P Verberne (en natuurlijk ook Adine Versluis).

WC ontstoppen

door Farah Ramlakhan op 26-10-2013 01:22
Een super geweldige tip!!! P. Verberne. Deze tip heeft me een hoop geld en ellende bespaard. Heel erg bedankt.

WC Ontstoppen

door Patrick Teunissen op 08-07-2013 18:53
Ik had ook een verstopte WC , helaas maakte er mensen nog gebruik van en kwam er steeds meer ... rotzooi in vast en liep heel erg langzaam leeg uiteindelijk maar de rotzooi bleef achter.

Ergerde er me kapot aan dat niemand er meteen iets aan had gedaan helaas moest ik er zo achter komen

ik heb geen ontstopper dus mn eerste gedachten was met mn hand in een vuilniszak en dan maar neus dicht en flink met het water aankloten helaas had dit bijna geen effect, toen nam ik een Cola fles (lege natuurlijk) dop erop dat die nog wel stevig is ben er mee in de vuilniszak gegaan met mn hand vast houden flink wezen knallen en binnen werkelijk 1 minuut was mn WC ontstopt.

WC ontstoppen

door René T. op 11-01-2014 13:17
Als echt niets meer werkt, en je bent net als ik te koppig om de ontstoppingsdienst te bellen, kun je het volgende doen.
Pak een waterstofzuiger en wikkel stevig een handdoek rond de zuigmond, zodat je deze als prop luchtdicht in de toiletpot of afvoer kunt drukken.
Zet de stofzuiger aan en stop regelmatig om te kijken of hij niet te vol zit en leeg tijdig het reservoir.
Na 4x herhalen was bij mij de verstopping weg.
Zelf heb ik in de tuin een gat gegraven om het geheel te legen.
Klinkt als een ranzig klusje en dat is het ook, maar na 2 dagen alles zonder succes geprobeerd te hebben, heeft dit bij ons het probleem verholpen.
Dus succes ermee! (of sterkte)

w.c. ontstoppen

door Frey Bakker op 23-01-2014 07:59
Probeer je toilet eens te ontstoppen met een ballon die je opblaast tot hij presies in het gat past. Ga verder tewerk zoals bij de plastic zak. De ballon heeft geen zwak punt zoals naden en blijft nog wel een tijdje met lucht gevuld. Groet van Frey
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!