Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Eieren » Hoe kook ik eieren
4

Hoe kook ik eieren

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kook ik eieren
Eieren koken is zeer eenvoudig: veel culinaire kennis heb je er niet voor nodig, wel tijd en aandacht. Want de grens tussen gaar en te gaar is smal. En met een te hardgekookt ei doe je niemand een plezier; wie wil daar nou zijn dag mee beginnen?

Hoedoe door: Janine Bruinooge

Bekijk het profiel van Janine Bruinooge
Aantal Hoedoes: 34


Benodigdheden

  • Fornuis
  • Pan
  • Water
  • 1 Kippenei (hoeveelheid voor 1 persoon)
  • Zout
  • Peper
  • Lepel
  • Kookwekker
  • Eierprikker of speld (optioneel)
  • Azijn (optioneel)

Stappen

  1. Kies het juiste ei

    Eieren zijn er in vele soorten en maten. In de schappen van de meeste supermarkten vind je in ieder geval de volgende vier soorten: biologisch, vrije uitloop, scharrel en kooi. De verschillen zijn in eerste instantie terug te voeren tot het type kippenhouderij waar de eieren vandaan komen. Zo zijn biologische eieren afkomstig van hennen die in stallen worden gehouden met maximaal zes dieren per vierkante meter. Kooi-eieren worden daarentegen gelegd door kippen die met zijn drieën en maximaal vijven in een kooi leven. Iedere legkip heeft de beschikking over minimaal 550 vierkante centimeter vloeroppervlak.

    De genoemde vier soorten kennen ook weer verschillende varianten. Allereerst kun je kiezen uit diverse groottes. Eieren zijn verkrijgbaar in de maten S (eieren met een gewicht minder dan 53 gram) tot en met XL (zeer grote eieren met een gewicht meer dan 73 gram). Daarnaast kun je je eieren uitkiezen op basis van het voedsel dat een kip heeft gekregen. Bij ‘graaneieren’ bijvoorbeeld, is dat maïs en/of diverse graansoorten geweest. De samenstelling van het kippenvoer en de versheid ervan, bepaalt uiteindelijk de smaak en de kwaliteit van een ei.

    Welk ei je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat kippen buiten kunnen scharrelen, dan kun je het beste biologische of vrije uitloop-eieren kopen.    

  2. Laat het ei op kamertemperatuur komen

    Eieren zijn breekbaar. Je kunt de kans op barsten verkleinen door eieren niet bloot te stellen aan plotselinge temperatuurverschillen. Laat eieren daarom eerst rustig op kamertemperatuur komen voordat je ze in de pan met kokend water legt.  Heb je hier geen tijd voor, prik dan met een eierprikker of speld een klein gaatje bovenaan in het ei. Daar zit een kleine luchtkamer. Het gaatje zorgt ervoor dat de lucht tijdens het koken kan ontsnappen waardoor het ei niet uitzet en de schaal niet barst.

  3. Breng water aan de kook

    Er zijn twee manieren om eieren te koken: je kunt eieren met kokend water of met koud water opzetten. Hoewel het risico dat de schalen stuk koken groter is, wordt de eerstgenoemde methode veelal gebruikt omdat de kooktijd dan nauwkeurig is vast te stellen. Hieronder volgt daarom de uitleg van het koken van eieren met kokend water.

    Kies een lekker ruime pan uit. Op die manier voorkom je dat straks het water bij het minste of geringste over de rand klokt. Vul de pan met water. Zorg ervoor dat je ei straks onder minstens 5 cm water staat. Eventueel kun je wat zout of azijn aan het water toevoegen. Dit voorkomt dat een ei uitloopt, mocht het tijdens het koken barsten. Wanneer een ei uitloopt, stroomt eiwit naar buiten en water naar binnen.
    Breng het water aan de kook.

    Tip: Wil je meerdere eieren tegelijkertijd koken, kies dan een pan waarin de eieren naast elkaar passen. Ze moeten namelijk wel allemaal onder water staan om gelijkmatig gaar te kunnen worden.

  4. Doe de eieren in de pan

    Hoewel we altijd spreken over het koken van eieren, mag een ei eigenlijk helemaal niet koken. Bij koken kan het eiwit taai en te gaar worden. Je kunt daarom eieren het beste in de pan leggen als het water maar net beweegt. Je hoeft dus niet te wachten totdat het water hard borrelt.
    Als het water heet genoeg, leg het ei dan op een lepel en doe het voorzichtig in de pan. Zorg ervoor dat het water in beweging blijft, maar niet hard gaat borrelen.

  5. Hanteer de juiste kooktijd

    Hoe lang het ei in de pan moet blijven, hangt af van de gewenste gaarheid. Zachte eieren hebben een kooktijd van 3 à 4 minuten. Een ei is zachtgekookt als het eiwit is opgestijfd en de dooier vloeibaar is. Halfzachte eieren zijn na 5 à 6 minuten klaar. Het eiwit is dan stevig en de dooier bevat nog een zachte kern. Harde eieren kook je in circa 8 minuten. Bij hardgekookte eieren zijn zowel het eiwit als de dooier opgestijfd. Bij het koken van eieren kun je het beste een kookwekker gebruiken.

    In sommige gevallen moet je eieren iets langer of korter koken dan bovengenoemde gemiddelde tijden. Zeer verse eieren moeten één minuut langer in de pan liggen. Ook koude eieren, die rechtstreeks uit de koelkast komen, of zeer grote eieren, die meer dan 60 gram wegen, hebben een paar minuten langer nodig.  De kooktijd is daarentegen weer iets korter - gemiddeld één minuut - bij eieren die worden opgezet met koud water.

  6. Laat de eieren schrikken

    Zet de pan aan het einde van de kooktijd in de gootsteen en laat het ei onder de koude kraan schrikken, oftewel: laat koud water in de pan lopen. Het koude water zorgt ervoor dat de garing stopt. Ga door tot het ei koel genoeg is om vast te pakken. Gekookte eieren kun je zowel gepeld als ongepeld serveren. Voor allebei geldt: serveer direct en zet zout en peper op tafel.

    Eet smakelijk!

Do's

  • Laat eieren alvorens te koken op kamertemperatuur komen.
  • Controleer of eieren nog goed zijn. Dit kun je doen met behulp van een glas water. Een vers ei zinkt, een oud ei blijft drijven.
  • Gebruik een kookwekker.
  • Spoel de eieren direct na het koken af met koud water.

Don'ts

  • Eieren in de pan laten ‘vallen’.
  • Eieren in de pan stapelen.
  • Eieren boven het water laten uitsteken.

Bron

Verschillende kookboeken o.a. Receptenleer, bereidingstechnieken en –processen, J.G. van Eden e.a. ,HB uitgevers; De Basis, F.Verheyden, Homarus Culinaire uitgeverij; Wannée, A. Scheepmaker, Uitgeverij J.H. Gottmer; Handboek voor de thuiskok, J.Norman

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!