
Hoe maak ik eiersalade
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Voor eiersalade voor vier personen:
- Eierkoker of pannetje met heet water
- 6 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 sjalotje (als je dat niet hebt, kun je ook een uitje gebruiken, dat is net wat minder pittig)
- Halve theelepel mosterd
- Half bosje bieslook
- Scheutje ketchup
- Peper
- Zout
- Lepel
- Eiersnijder
- Bakje
Stappen
-
Kook de eieren
Kook de eieren. Als je een eierkoker hebt, dan kun je deze instellen op het hard koken van alle zes de eieren. Koken in een pannetje water kan ook. Het is dan handig om het water eerst aan de kook te brengen. Als het water een beetje begint te bewegen, doe je de eieren erin. Voor een hardgekookt ei moet je de eieren er ongeveer 8 minuten in laten zitten. Komen de eieren uit de koelkast of zijn ze heel vers? Dan hebben de eieren vaak een paar minuten langer nodig.
-
Pel en snijd de eieren
Als de eieren gekookt zijn, houd je ze even onder de koude kraan. Dan 'schrikken' ze en stopt het garingsproces. Houd ze net zolang onder de kraan tot je ze gewoon met je handen beet kunt pakken om te pellen.
Pel de eieren en snijd ze twee keer met de eiersnijder, een keer in de lengte en een keer in de breedte. Je houdt nu allemaal kleine strookjes over. Heb je geen eiersnijder? Gebruik dan een scherp mes om de eieren in stukjes te snijden. Doe alle stukjes in het bakje. -
Meng de saus
Meng de mosterd, de mayonaise, de crème fraîche goed door elkaar. Dit wordt een papje met een lichtgele kleur. Zorg ervoor dat met name de mosterd goed overal doorheen zit, zodat je geen scherpe mosterdklontjes in je salade krijgt.
-
Snijd de sjalotjes en bieslook
Snijd nu het sjalotje in kleine stukjes. Als het je vooral om de smaak gaat, kun je eventueel de sjalotjes ook in de keukenmachine doen, dan worden ze extra fijn. Houd je van een wat grovere salade, dan kun je de stukjes wat groter houden.
Snijd (of knip) ook de bieslook in kleine stukjes. Die versterken de smaak van het sjalotje en zorgen voor een pittige bite. -
Maak de salade
Voeg de sjalotjes en bieslook bij de eieren en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens ook de saus toe en roer dit net zo lang door elkaar, tot er geen droge stukjes meer in zitten. Voeg een theelepeltje kerrie en een scheutje ketchup toe voor een iets pittigere smaak.
Proef of de eiersalade op smaak is en voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe om deze verder op smaak te brengen. Eet smakelijk!
Eet je de eiersalade niet direct op? In de koelkast kun je het een paar dagen bewaren.
Do's
- Maak je de eiersalade (ruim) van tevoren? Gebruik dan een afsluitbaar bakje, anders gaat je koelkast én alles erin naar eieren ruiken
- Varieer eens met ingrediënten, voeg voor een zoete variant bijvoorbeeld een klein beetje suiker toe, of vervang de crème fraîche door yoghurt
- Ook lekker: het sjalotje een paar minuutjes fruiten in een beetje olijfolie
- Voor een hele fijne eiersalade kun je de eieren door een zeef drukken of met een vork helemaal fijn stampen
Don'ts
- Gebruik geen zachtgekookte eieren voor de eiersalade, dan wordt het een beetje een plakkerig papje