Hoe maak ik Hollandse hachee
Document acties
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 500 gram doorregen runderlappen
- 500 gram uien
- 80 gram margarine
- 50 gram bloem
- 750 ml (runder)bouillon
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 el azijn
- 1 tl suiker
- Peper
- Zout
- Grote pan
- Scherp mes
Stappen
-
Snijd en bak het vlees
Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Dan kunnen ze goed gaar worden, maar zijn ze niet te klein. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd zoveel mogelijk met de draad mee. Dat werkt het makkelijkst.
Doe een klontje boter in de pan, laat de boter een beetje bruin worden en bak vervolgens de blokjes vlees rondom bruin. Als alle kanten bruin zijn, haal je het vlees weer uit de pan. -
Snijd en bak de uien
Naast vlees is ui het belangrijkste ingrediënt voor hachee. Snijd de uien en laat die een kwartiertje smoren in dezelfde pan als waar je net het vlees in hebt aangebakken. Voor het smoren is het belangrijk dat de pan op laag vuur staat en dat het deksel erop zit.
Als de uien goed gesmoord zijn, voeg dan het vlees weer toe aan de pan, strooi de bloem eroverheen en bak alles nog even een paar minuutjes door. -
Maak de saus
Giet nu de bouillon voorzichtig bij het mengsel van vlees, ui en bloem. Voeg daarna de kruidnagels, de laurier, de azijn, suiker en wat peper toe. Roer de hachee goed door en zet de pan op laag vuur. Doe het deksel op de pan en laat het geheel tenminste 2 uur stoven.
-
Breng de hachee op smaak
Als de hachee tenminste twee uur gestaan heeft en je wilt op dat moment eten, haal dan de kruidnagels en de laurier uit de hachee en breng het geheel nog op smaak met wat extra peper en zout.
Serveer hachee met aardappels of aardappelpuree.
Do's
- Neem de tijd. Hachee smaakt het lekkerst als het de tijd heeft gehad om goed te stoven
- Houd je van zoete hachee? Voeg dan direct met de bouillon een verkruimeld plakje ontbijtkoek toe
Don'ts
- Zet de pan niet op hoog vuur
- Maak de blokjes vlees niet te groot, maar ook zeker niet te klein
Hollandse Hachee
Ze hebben de pan uitgeschraapt!!!!
Heerlijk met aardappels en rode kool!!