Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Hoe maak ik Hollandse hachee

Hoe maak ik Hollandse hachee

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik Hollandse hachee
Hachee is een klassiek Hollands wintergerecht. Hoewel het typisch Brabants zou zijn, wordt het door het hele land gegeten. Hoewel het bereiden wat tijd kost, is het op zich heel makkelijk om te maken en zeker de moeite waard.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • 500 gram doorregen runderlappen
  • 500 gram uien
  • 80 gram margarine
  • 50 gram bloem
  • 750 ml (runder)bouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 el azijn
  • 1 tl suiker
  • Peper
  • Zout
  • Grote pan
  • Scherp mes

Stappen

  1. Snijd en bak het vlees

    Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Dan kunnen ze goed gaar worden, maar zijn ze niet te klein. Gebruik hiervoor een scherp mes en snijd zoveel mogelijk met de draad mee. Dat werkt het makkelijkst.

    Doe een klontje boter in de pan, laat de boter een beetje bruin worden en bak vervolgens de blokjes vlees rondom bruin. Als alle kanten bruin zijn, haal je het vlees weer uit de pan.

  2. Snijd en bak de uien

    Naast vlees is ui het belangrijkste ingrediënt voor hachee. Snijd de uien en laat die een kwartiertje smoren in dezelfde pan als waar je net het vlees in hebt aangebakken. Voor het smoren is het belangrijk dat de pan op laag vuur staat en dat het deksel erop zit.

    Als de uien goed gesmoord zijn, voeg dan het vlees weer toe aan de pan, strooi de bloem eroverheen en bak alles nog even een paar minuutjes door.

  3. Maak de saus

    Giet nu de bouillon voorzichtig bij het mengsel van vlees, ui en bloem. Voeg daarna de kruidnagels, de laurier, de azijn, suiker en wat peper toe. Roer de hachee goed door en zet de pan op laag vuur. Doe het deksel op de pan en laat het geheel tenminste 2 uur stoven.

  4. Breng de hachee op smaak

    Als de hachee tenminste twee uur gestaan heeft en je wilt op dat moment eten, haal dan de kruidnagels en de laurier uit de hachee en breng het geheel nog op smaak met wat extra peper en zout.

    Serveer hachee met aardappels of aardappelpuree.

Do's

  • Neem de tijd. Hachee smaakt het lekkerst als het de tijd heeft gehad om goed te stoven
  • Houd je van zoete hachee? Voeg dan direct met de bouillon een verkruimeld plakje ontbijtkoek toe

Don'ts

  • Zet de pan niet op hoog vuur
  • Maak de blokjes vlees niet te groot, maar ook zeker niet te klein

Meer uitleg

Hollandse Hachee

door Marian V. op 25-09-2012 13:38
Heb gister dit recept uitgezocht en direct klaargemaakt. de runderbouillon heb ik vervangen door groentebouillon en de kruidnagels door jeneverbessen. Tot slot heb ik nog 2 eetlepels maggi rudvleesjus-poeder toegevoegd.
Ze hebben de pan uitgeschraapt!!!!
Heerlijk met aardappels en rode kool!!

Margarine

door Margje Jansen op 21-11-2012 13:36
Margarine is géén boter!!!! Gebruik deze 2 termen dan ook niet door elkaar heen. En gebruik bij voorkeur ook boter en geen chemische margarine met allerlei rare toevoegingen. Beter voor je gezondheid!
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!