Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Sauzen » Hoe maak ik ketchup
4

Hoe maak ik ketchup

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 3 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik ketchup
De firma Heinz heeft er een fortuin mee verdiend: ketchup. En na deze oorspronkelijke variant van de rode saus, maakten veel andere merken een eigen variant. De lekkerste ketchup maak je echter nog altijd zelf.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Voor ongeveer 300 gram ketchup:
  • 750 gram rijpe tomaten
  • 125 gram rode ui
  • Halve stengel selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 grote peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 5 mosterdzaadjes
  • Rode paprika
  • 45 gram bruine suiker
  • 12 gram zout
  • 1 laurierbaadje
  • 40 ml rode azijn
  • 1 takje dragon
  • Cayennepeper
  • Paprikapoeder
  • 2 pannen
  • Mesjes
  • Water
  • Zeef
  • Spatel
  • Soda
  • Potjes of flessen

Stappen

  1. Steriliseer de potten of flessen

    Zet een flinke pan water op en doe hier een schep soda bij. Doe de potjes en flesjes die je met ketchup wilt vullen in de pan en breng het geheel aan de kook. Zorg ervoor dat zowel de potjes als de deksels helemaal onder water staan. Laat dit ongeveer 10 minuten doorkoken. Dan zijn de potten helemaal schoon en kunnen ze gebruikt worden voor de ketchup.

  2. Verwerk de tomaten en paprika

    Was de tomaten onder de kraan. Pel ze daarna, zodat ze makkelijker te verwerken zijn. Pellen gaat makkelijker als je de tomaten aan de onderkant insnijdt en ze even in kokend water doopt. Snijd de tomaten daarna in stukken.

    Was ook de paprika goed, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika vervolgens in stukjes. Des te kleiner de stukjes, des te makkelijker je straks een fijne ketchup kunt maken.

  3. Snijd de ui en selderij

    Haal de schil van de ui en snijd deze in kleine stukjes. De ui snipperen is het mooist. Maak ook de selderij goed schoon en doe deze in de pan. Als de stengel niet helemaal in de pan past, snijd hem dan doormidden. De stengel wordt alleen gebruikt om de ketchup smaak te geven, dus het is handig om deze niet te fijn te snijden. Nadat de stengel haar smaak heeft afgegeven, moet je deze er namelijk weer uit halen.

  4. Maak de basis

    Doe vervolgens de tomaten in de pan en voeg daarna de paprika, de uien en de selderij toe. Pel de teentjes knoflook (snijd of pers ze niet) en doe die ook bij deze saus. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer een uur doorkoken op laag vuur. Zo kunnen de smaken goed intrekken en wordt de saus wat vloeibaarder.

  5. Zeef de basissaus

    Haal de selderij na een uur doorkoken uit de pan en haal de basissaus door een zeef heen. Roer alles nog eens goed door elkaar, zodat de saus mooi glad wordt. Als het goed is zitten er nu geen grote stukjes meer in de saus en begint het al echt op ketchup te lijken. Dit is de basissaus, in de volgende stappen wordt de ketchup verder op smaak gebracht.

  6. Voeg smaakmakers toe

    Zet de saus opnieuw op een laag vuur en breng het weer aan de kook. Voeg ondertussen de peper, kruidnagel, mosterdzaadjes, zout, laurierblad, dragon (in z'n geheel) en de rode azijn toe. Voeg ook een klein beetje cayennepeper en paprikapoeder toe. Laat dit ongeveer een uur doorkoken. Roer er af en toe doorheen, zodat de smaken goed intrekken.

  7. Voeg de suiker toe

    Haal de kruidnagel nu uit de ketchup en voeg de suiker toe. Blijf de saus ongeveer een half uur verhitten. Roer de saus steeds goed door, anders krijg je klontjes. Ook bestaat de kans dat de suiker aankoekt. Na een half uur haal je ook het laurierblad en de dragon uit de pan. De peper kun je er eveneens uit halen, maar die mag je ook laten zitten.

  8. Doe de ketchup in potjes of flessen

    Proef even of de ketchup qua smaak helemaal naar je zin is. Als dat het geval is, dan kun je deze voorzichtig in de eerder schoongemaakte flesjes of potjes gieten. Doe dit terwijl de ketchup nog heet is; de hitte zorgt ervoor dat het deksel weer vacuüm trekt, waardoor de ketchup langer houdbaar blijft. Om dit proces te versnellen, kun je de potjes of flesjes eventueel nog ondersteboven zetten. Wacht tot je een klik hoort, voor je ze in de voorraadkast of kelder zet.

Do's

  • Maak grotere hoeveelheden in één keer, door het aantal ingrediënten te vermenigvuldigen. Pas wel op met de kruidnagel en het laurierblad; je hebt ook genoeg aan één van elk als je een dubbele hoeveelheid maakt
  • Geef de ketchup ook eens weg als cadeautje, het is veel gezonder

Don'ts

  • Voeg de suiker niet blindelings toe, maar proef steeds. Des te minder suiker, des te gezonder de ketchup is
  • Gebruik liever geen supermarkttomaten; daar zit vaak veel minder smaak aan dan aan bijvoorbeeld zelfgekweekte tomaten

Bron

o.a. Smulweb.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!